Raskaus aiheuttaa yksilöllisiä muutoksia näkemiseen

Kuten jokainen raskauskin on yksilöllinen, ovat myös sen vaikutukset näkemiseen tapauskohtaisia.
– Mitään yleispätevää ei voi sanoa. Kaikille ei tule lainkaan muutoksia tai saman ihmisen eri raskauksissa silmät ja näkö käyttäytyvät eri tavoin, kertoo optikko Seija Helle.

Seija Helle kiinnostui raskauden vaikutuksesta silmiin ja näkemiseen työskenneltyään kätilönä Helsingin Naistenklinikalla noin kuusi vuotta ennen optiselle alalle siirtymistä. Hän teki aiheesta myös opinnäytetyönsä.

Jos näkö muuttuu raskausaikana, on muutos yleensä likinäköisempään suuntaan.

– Tämä johtuu sarveiskalvon muutoksista: nesteen kertyminen sarveiskalvolle muuttaa sitä paksummaksi. Myös kaarevuus voi muuttua.

Silmät kuivuvat usein ja sekin osaltaan heikentää näön tarkkuutta.

– Moni kokee näkevänsä hieman huonommin odottaessaan lasta. Toisaalta jos lähtökohta on pieni kaukonäköisyys, saattaa raskaus parantaakin näköä.

Sarveiskalvomuutokset ja kyynelnesteen määrän ja koostumuksen muuttuminen saattavat tehdä piilolinssien käyttämisestä epämiellyttävää raskauden aikana. Piilolinssit tuntuvat kuivattavan silmiä ja likaantuvat herkemmin. Linssien käyttöaikaa voi lyhentää ja kuukausilinssit kannattaa vaihtaa kertakäyttöisiin, jos ongelmia ilmenee.

– Jotkut eivät pysty pitämään piilolinssejä lainkaan odottaessaan lasta, mutta myöhemmin käyttö taas luonnistuu.

Monille uusi asia

– Oletan, etteivät naiset ole ennen raskautta erityisen tietoisia raskauden vaikutuksesta silmiin ja näkemiseen, Helle kertoo. Asiasta ei puhuta neuvolassa ja monet muut muutokset kehossa ovat odottavalle naiselle tärkeämpiä. Samoin erikoissairaanhoidossa on muita asioita, joita ensisijaisesti huomioidaan.

– Toisaalta olen huomannut, että monet miettivät raskauden puolenvälin jälkeen tai viimeisen kolmanneksen aikana silmälasiasioita. Ehkä näön muutos tässä kohtaa raskautta tulee selkeämmin esiin.

Muutokset eivät sinällään ole haitallisia tai vaarallisia, mutta tietysti tärkeää on, että odottava näkee riittävän hyvin esimerkiksi liikenteessä.

– Kerron asiakkaille näön mahdollisesta ja todennäköisestä palautumisesta ennalleen synnytyksen tai viimeistään imetysajan jälkeen. Lasien uusiminen on tapauskohtaista. Jos tv:n tekstit eivät näy, saati liikenteessä on ongelmia, on lasien uusiminen tietenkin järkevää. Jos refraktion muutos on pieni eikä asiakas koe lasien uusimista välttämättömänä, voidaan miettiä uusintatarkastusta muutamia kuukausia synnytyksen jälkeen.

Jotkut optikot eivät tee lasimääräystä, jos asiakas on raskaana tai imettää.

– Refraktion voi hyvin tarkistaa ja miettiä asiakkaan kanssa miten edetään. Kannattaa ottaa huomioon, että joku voi olla raskaana ja imettää monta vuotta putkeen, tilanne on ikään kuin ”pysyvä”, ja näkö voi vuosien myötä muuttua joka tapauksessa. Raskaana olevia tai imettäviä asiakkaita ei siis tarvitse eikä kannata käännyttää pois, mutta asiakkaan kanssa pitää keskustella lasikorjaustarpeesta, Helle opastaa.

Raskausmyrkytys voi aiheuttaa näköhäiriöitä

Jos raskaana oleva asiakas valittaa näköhäiriöitä pitää niihin suhtautua vakavasti. Syynä saattaa olla pre-eklampsia (”raskausmyrkytys”), joka on pahimmillaan sekä äidin että sikiön henkeä uhkaava tila ja saattaa edetä nopeasti. Pre-eklampsiassa oireet voivat olla moninaiset, mm. päänsärky ja erilaiset näköhäiriöt: salamointi, sahalaitakuviot, nokisade ja näön äkillinen heikkeneminen. Asiakas pitää ohjata välittömästi ottamaan yhteyttä neuvolaan tai päivystysaikana synnytyssairaalaan.