Näkemisen ja silmäterveyden ala palkitsi kansainvälisen osaajan ja verkostoitumisen edistäjän

Vuoden Optikko 2016 on tohtorikoulutettava, kliininen johtaja Robert Andersson, 39, jonka laaja koulutus ja kansainvälinen kokemus tukevat koko suomalaisen optometrian kehitystä. Vuoden Näköteko -palkinto myönnettiin Optisen alan keskusteluryhmän ylläpitäjälle, merkonomi Markus Grahnille, 40, hänen tekemästään työstä alan verkottumisen ja keskustelun läpinäkyvyyden edistämiseksi.

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n ja Suomen Optometrian Ammattilaiset ry:n myöntämä Vuoden Optikko -tunnustus ja Messusäätiön myöntämä Vuoden Näköteko -tunnustus jaettiin tänään 14.1. NÄE 2017 -tapahtumassa Helsingissä.

Vuoden Optikko -tunnustus jaetaan vuosittain ansioituneelle tai poikkeuksellisen suorituksen tai teon tehneelle Suomessa laillistetulle optikolle. Vuoden Näköteko myönnetään henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka on edistänyt hyvää näkemistä erityisellä tavalla tai tuonut hyvän näkemisen vaikutuksia ja ratkaisuja tunnetuksi yhteiskunnassa.

Vuoden Optikko 2016 – Robert Andersson

”Vuoden Optikko Robert Anderssonilla on ollut tärkeä rooli suomalaisen optometristikoulutuksen kehittämisessä ja kansainvälistymisessä viime vuosina. Hän vie oman osaamisensa kehittämisen kautta suomalaista optometrian kliinistä osaamista eteenpäin merkittävällä tavalla”, kertoo yksimielisen valinnan perusteista Näkemisen ja silmäterveyden toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

Lautta Optiikan ja sen yhteydessä toimivan Lauttasaaren Silmälääkärikeskuksen kliinisistä palveluista vastaava Robert Andersson on Suomessa suoritettujen optikon opintojen jälkeen valmistunut kliinisen optometrian maisteriksi Yhdysvalloissa vuonna 2010. Tällä hetkellä Andersson työskentelee biolääketieteen tohtorin väitöskirjansa parissa Philadelphian Salus Universityssä Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa. Vanhainkotien silmäterveydenhuoltoa koskevan kliinisen tutkimuksen ensimmäisiä tuloksia julkaistaan parhaillaan.

Tutkimustyön ohella Andersson toimii alan kansainvälisenä kouluttajana Yhdysvalloissa. Koulutuksen eteenpäin viemiseen Suomessa Andersson on osallistunut mm. optikon diagnostisten lääkeaineiden käyttöoikeuskoulutuksen kehittäjänä Oulun ammattikorkeakoulussa. Hänen tekemänsä työ on myös merkittävästi edistänyt koulutusyhteistyötä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välillä.

Helsinkiläissyntyinen Andersson iloitsee siitä, että pystyy edistämään alaa kansainvälisiltä kentiltä Suomeen tuomallaan osaamisella. ”On hienoa, että tekemälläni työllä katsotaan olevan vaikutusta koko alaan Suomessa. Myös oman perheyrityksemme tarjoamat palvelut ovat uudistuneet totaalisesti, kun perinteisestä silmälasikaupasta on siirrytty kokonaisvaltaisiin silmäterveyspalveluihin. Muutoksen onnistumisen taustalla on uusiin taitoihin panostaminen”, Andersson sanoo.

”Uskon, että samalla reseptillä, mahdollisimman korkeatasoisella osaamisella, koko näkemisen ja silmäterveyden toimialan menestystä voidaan edistää”, sanoo NÄE ry:n Panu Tast.

 

Vuoden Näköteko 2016 – Markus Grahn

Vuoden Näköteko -tunnustus myönnettiin Optisen alan keskusteluryhmän perustajalle ja sitä Facebookissa ylläpitävälle lahtelaiselle Markus Grahnille. ”Optisen alan verkottuminen, läpinäkyvyys ja alan toimijoiden ja eri ammattiryhmien välinen keskusteluyhteys ovat merkittävästi parantuneet Grahnin tekemän työn ansiosta”, Panu Tast kertoo yksimielisen valinnan perusteista.

Valintaraati toteaa Markus Grahnin työn ryhmän ylläpitäjänä ja sen moderoinnin johtajana sujuneen esimerkillisellä tavalla. ”Markus Grahn on työllään aktivoinut alan ammattilaisia puhumaan alan ilmiöistä. Se on erityisen arvokasta nyt, kun alalla eletään suuria muutoksia. On tärkeää tarjota foorumi, jossa ajatuksia voi vaihtaa asiallisesti ja ammattimaisesti”, Panu Tast sanoo.

Vuodesta 2004 optisella alalla työskennellyt Grahn ideoi ja perusti alan keskusteluryhmän kymmenen vuotta sitten. ”Tavoitteinani tuolloin olivat juuri alan läpinäkyvyyden, verkostoitumisen ja keskustelevuuden lisääminen. Saamani tunnustus on hieno kunnianosoitus tehdystä työstä, ja kertoo siitä, että työlle on ollut tarve ja tilaus”, sanoo Grahn.

Kun Grahn vuonna 2008 siirsi Optisen alan keskusteluryhmän Facebookiin, siinä oli 26 jäsentä. Ryhmä on vuosien varrella kasvanut tasaisesti, ja parin viime vuoden aikana erityisen nopeasti; nyt ryhmässä on yli 1500 jäsentä.

Optisen alan merkonomiksi viime vuonna valmistunut Grahn työskentelee Silmäasemalla optiikkahiojana. Hän tekee samanaikaisesti myös muita töitä mm. turva- ja kiinteistöaloilla. Tiedonhaluiseksi ja innovatiiviseksi luonteeksi itseään kuvaileva Grahn kertoo monipuolisesta koulutus- ja urataustasta olleen hyötyä myös keskusteluryhmän ideoinnissa, rakentamisessa ja ylläpidossa.

”Vuoden 2016 valinnoissa korostuvat toimialalle tärkeät ja ajankohtaiset teemat: yhteisöllisyyden tukeminen ja koulutuksen kansainvälistymisen sekä hyvän ammattitaidon kehittäminen”, Panu Tast summaa.

Lisätietoja:

  • Panu Tast, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry, p. 040 5422 227, panu.tast@www.naery.fi
  • Kristina von Konow, Suomen Messusäätiö, p. 0400 408 777, kristina.vonkonow@messukeskus.com
  • Robert Andersson, Optometrist M.Sc., Doctor Ph.D. in Biomedicine candidate,
    Lautta Optiikka Oy & Lauttasaaren Silmälääkärikeskus Oy, p. 09 675 122
  • Markus Grahn, optisen alan merkonomi,
    Lahden Silmäasema Oy, p. 040 554 0223, marcusfin@gmail.com