Tarkkana vesillä, viheriöillä ja rasteilla

Kesällä harrastetaan! Golfiin, kalastukseen ja suunnistukseen erikoistuneet optikot kertovat lajeihin liittyvistä näköratkaisuista ja erilaisista asiakastapauksistaan.

Pitkän talven jälkeen monissa optikkoliikkeissä keskustellaan jälleen aurinkolaseista, vieheistä ja vesillä liikkumisesta. Kesä on harrastusten aikaa, mikä heijastuu myös näkemiseen. Monesti helpottaa, jos optikolla itsellään on lajitaustaa, jolloin asiakkaan harrastusmaailma on jo valmiiksi tuttu. Lajin tuntemustakin tärkeämpää on kuitenkin asiakkaan kuuntelu: missä tilanteissa hän tarvitsee laseja ja mitkä ovat hänen toiveensa niiden suhteen? Optiikka, suojaus, kontrasti, polarisaatio ja värien erottelu ovat monen optikon mielestä peruspilareita, kun keskustellaan harrastajan näkemisestä.

Harrastuksiin ja erityisesti urheiluvälineisiin satsataan nykyisin enemmän kuin ennen. Yksilölliset ratkaisut eivät ole ennenkuulumattomia, mutta harva kuluttaja on kuitenkaan valmis panostamaan laseihin pelkän lajin nimissä. Optikon on siis osattava tarjota ratkaisu, joka sopii muuhunkin kuin harrastuskäyttöön. Suurin osa Suomessa harrastuskäyttöön myydyistä laseista on aurinkolaseja omilla voimakkuuksilla.

Golf vaatii optimaalista näköä viheriöllä

Keskittyminen ja tarkkuus kuvailevat parhaiten golfia. Pelaajan on nähtävä viheriöllä tarkasti sekä kauas että lähelle tuloskorttiin. Sääolosuhteet saattavat olla laakealla kentällä haastavat – lyöntien on onnistuttava niin paisteessa kuin tuulessakin. Pelaajan on myös hahmotettava laajan pelikentän vaihtelevia pinnan muotoja.

Golf on monen tunnin peli, joten lasien on istuttava hyvin ja suojattava silmiä erityisesti auringolta. Uudenkaupungin Uusi-Optiikassa työskentelevä optikko Anna Pietilä pitää silmänsä jatkuvasti auki golflasiuutuuksille. Asiakkaisiin kuuluu paljon golffareita, ja Pietilä pelaa vähän myös itse. Kaupungin sijainti meren äärellä saa myös purjehtijat ja veneilijät usein Uusi-Optiikkaan.

– Myymme paljon polarisoivia aurinkolaseja voimakkuuksilla. Olemme tehneet urheilulaseja myös salibandyyn, uimareille, korikseen ja suunnistajille, Pietilä kertoo.

Pietilän mukaan golflaseissa tärkeintä on, että lasit eivät vääristä näkemistä. Linssin värin on terävöitettävä näkemistä ja autettava erottamaan vihreän eri sävyjä kentällä. Suurimmat haasteet liittyvät aikuisnäköisiin pelaajiin.

– Yleensä heillä toimii parhaiten kaukolasit pelilasina, mutta kortin täyttämiseen vahvuus ei riitä. Silloin avuksi otetaan esimerkiksi valmislasit bägiin. Vaihtoehtona on myös kaksiteholasit, joissa lukusegmentti on mahdollisesti vain toisen silmän edessä ja se on laskettu todella alas, hän kertoo. Vaihtoehtoja on Pietilän mukaan monia. Eri valmistajilla on kaukopainoitteisia moniteholinssejä, ja kotimaisella valmistajalla golfiin suunniteltu moniteholinssi kontrastia parantavalla värillä ja silmää haitalliselta siniseltä valolta suojaavalla pinnalla.

Case 1: Miten ratkaistaan golffarin lähi- ja kaukonäköhaasteet?

Asiakas on pelannut golfia yli 25 vuotta. Hänellä on ollut pelatessa käytössä aurinkolaseja kaukovahvuudella ja myös tummuvat kaukolasit. Viime aikoina hän on pelannut aurinkolaseilla ilman vahvuuksia ja kyllästynyt siihen, ettei näe etäisyysmittaria, tuloskorttia eikä pallon lentorataa loppuun asti.

Annan ratkaisu: monitehoaurinkolasit

”Asia ratkaistiin moniteholaseilla, joissa on optimoitu sekä väri, niin että viheriön pinnan muodot erottuvat mahdollisimman hyvin, että monitehon linssirakenne golfiin sopivaksi. Lasit suodattavat lisäksi silmälle haitallista sinistä valoa ja niissä on takapinnan heijastuksenestopinnoite. Kehyksessä on taivutettavat aisat, jolloin ne saadaan istumaan ja pysymään hyvin päässä.”

Tärkeintä golffarin näkemisessä:

1. Riittävä kehyskorkeus.
”Golflaseissa kehyksen alareuna ei saa tulla pelaajan näkökenttään missään pelitilanteessa.

2. Auringolta suojaus.
”Pelaaja kun voi olla monta tuntia päivässä useita kertoja viikossa suorassa auringonpaisteessa.”

3. Vääristymien välttäminen.
”Voimakkuudella olevat lasit eivät saa olla liian kaarevat, reuna-alueen vääristymiä kannattaa välttää.”

 

Suunnistaja lukee sekä karttaa että luontoa

Suunnistus vaatii hyvän juoksukunnon lisäksi kartan ja ympäristön nopeaa ja kattavaa havainnoimista. Metsämaasto on vaihtelevaa, usein jopa vaikeakulkuista tiheikköä, jossa silmät ovat vaarassa vahingoittua.

– On hyvin yleistä, että suunnistuskisoista ainakin yksi kilpailija lähtee ambulanssilla sairaalaan silmävamman takia. Vauhdin ja haastavan maaston takia suunnistajalle suositellaan iskunkestäviä urheilulaseja, sanoo optikko Petri Räsänen.

Lapin Fenno Optiikassa työskentelevälle Räsäselle suunnistus on tuttu laji. Hän on tehnyt paljon töitä esimerkiksi MM-tason suunnistajien kanssa ja tietää lajin hienoudet ja haasteet. Suunnistajan pitää keskittyä moniin erilaisiin asioihin yhtä aikaa – maaston lisäksi karttaan. Se on otettava haltuun yhdellä nopealla silmäyksellä, sillä aikaa hartaalle tutkimiselle ei ole. Karttaa taas on kyettävä lukemaan kovassakin vauhdissa. Räsänen tekee paljon töitä kilpailijoiden näköratkaisujen kanssa, mutta suurin osa suunnistaja-asiakkaista on kuitenkin lajin harrastajia, joiden ongelmat ovat samantyylisiä.

– Yleensä suunnistaja hakeutuu optikolle, koska hän ei näe karttaa kunnolla. Nuorilla taas ongelmat liittyvät kaukonäköön, mikä ratkaistaan usein piilolinsseillä, Räsänen sanoo.

Suunnistuksen harrastajat ovat Räsäsen mukaan erityisen aktiivisia kisailemaan, jopa senioriluokassa mennään usein veren maku suussa maaliin asti. Lajia ei hylätä edes talvella, vaan se täydentyy vuodenaikojen
mukaan.

– Pakkasilla monet suunnistajat vaihtavat lenkkarit suksiin ja kesäisin pyörään. Hiihtoja pyöräsuunnistuksen lisäksi lajilla on paljon muitakin variaatioita, hän jatkaa.

Case 2: Mitä ratkaisuja löytyy ikänäköiselle suunnistajalle?

58-vuotias asiakas ei näe kunnolla lukea karttaa. Karttaa tihrustaessa juoksunopeus kärsii ja maastossa juoksemisesta tulee jopa vaarallista. Asiakas käy aktiivisesti iltarasteilla ja kisaa veteraanisarjassa. Talvella laji vaihtuu hiihtosuunnitukseen. Asiakas näkee hyvin kauas, eikä ole innokas piilolinssikäyttäjä.

Petrin ratkaisu: urheilulasit omalla voimakkuudella

”Lähinäkö pitää ratkaista niin, ettei se häiritse juoksemista ja toisinpäin. Moni- tai kaksiteholasiratkaisu antaisi asiakkaalle tarvittavat ominaisuudet, lukuosan sijoitus tehdään tarkasti niin, että juoksuvauhti
säilyy. Koska asiakas ei ole innokas kokeilemaan monitehopiilolinssejä, ehdotan hänelle monitehourheilulaseja, jotka parantavat kartan näkyvyyttä sekä suojaavat silmiä oksilta ja häikäisyiltä. Kehysrunkoon voi
vaihtaa linssivärejä olosuhteiden mukaan, mikä monipuolistaa harrastusta ja mahdollistaa hiihtosuunnistuksen vaikka tunturissa kevättalvella.”

Tärkeintä suunnistajan näkemisessä:

1. Kauas- ja lähelle katsominen.
”Jos kaukonäkö ei ole kunnossa, maaston pinnan muodot voivat olla epätarkkoja ja erilaisten opasteiden tarkentaminen viedä aikansa. Lähinäköongelmat taas haittaavat kartan lukemista. Kummatkaan ratkaisut eivät saa häiritä toisiaan.”

2. Iskunkestävä suojaus.
”Avohaava silmässä on suunnistajan tyypillinen vamma. Silmät tulee suojata iskunkestävillä urheilulaseilla, joiden väliin ei pääse oksia.”

3. Istuvuus.
”Lasien on pysyttävä vauhdissa mukana.Suosin laseja, joita pystyn muokkaamaan yksilöllisesti asiakkaan kasvojen mukaan.”

 

Kalastaja kohtaa vesillä paljon heijastuksia

Kalastaja liikkuu veden äärellä, missä valo ja voimakkaat heijasteet saattavat häiritä näkemistä. Sää ja vuorokauden aikaan liittyvä valonmäärä sanelevat usein kalastajan näkemistarpeet. Kirkkaalla kelillä linssi saa olla tumma. Aamu- ja iltahämärissä auringon häikäistessä vähemmän tarvitaan taas vaaleammat linssit.

Kalastusta 38 vuotta aktiivisesti harrastanut optikko Ville Koivukoski on monien kalastajaharrastajien luottopakki ympäri Suomen. Näkömestari-optikkoliikkeessä Kokkolassa työskentelevä Koivukoski kalastaa sekä kotimaassa että ulkomailla ja tekee paljon kalastusnäkemiseen liittyvää konsultointia. Ympärille onkin syntynyt varsin tiivis harrastajien piiri.

– Tiedän, mistä puhun. Aihe on varsin rakas ja tuttu, Koivukoski kuvailee työn ja harrastuksen yhdistelmäänsä.

Koivukosken mukaan suurin osa kalastajista kaipaa vesillä laadukkaita aurinkolaseja.

– Vesillä erilaiset heijasteet ovat suurin haaste, mutta harrastukseen liittyy paljon myös lajin sisäisiä asioita. Vetouistelijan ja perhokalastajan tarpeet ovat erilaisia, hän muistuttaa.

Jokaisen kalastajan tulee nähdä tarkasti sekä lähelle että kauas – joskus myös veden pinnan alle. Muuten kalan liikkeet sekä mahdolliset karikot ja vedenalaiset kivet jäävät huomaamatta.

– Polarisaatio on yksi keino vähentää pintaheijastusta. Myös kontrastilla ja värien toistolla voidaan havaita pinnan alta kohteita, liikettä, valoa, varjoja ja niiden muutoksia. Veden äärellä lasit ovat aina myös vaarassa
tippua aaltoihin. Monet kalastajat suosivat muovikehyksiä, koska ne eivät veteen tippuessa uppoa niin helposti. Koivukoski ei kuitenkaan suosi muovimateriaalia kalastajan kehyksissä.

– Tällä saralla on mielestäni vielä kehitettävää, en ole vielä kohdannut laadukkaita muovikehyksiä. Urheilunauhalla taataan, etteivät lasit pääse putoamaan – eivätkä ne usein putoa. Laadukkaista eli hintavista laseista huolehditaan usein tarkoin.

Case 3: Miten kalastusharrastusta voi jatkaa onnettomuuden jälkeen?

Keski-ikäisellä kalastusharrastajalla on erittäin paha mekaaninen kasvovamma autoonnettomuuden seurauksena. Osa kasvojen luista on tuhoutunut, ja hänellä on vaurioita mm. näköhermossa, silmän liikuttajalihaksissa, luomissa ja nenässä. Fyysisten muutosten lisäksi hän kärsii valonarkuudesta. Asiakas on intohimoinen kalastaja, eikä halua luopua harrastuksesta.

Villen ratkaisu: Yksilöllinen näköratkaisu

”Tapaus vaati ainutkertaista ratkaisua – ja aikaa. Noin viiden vuoden ajan seurasin asiakkaan refraktion ja visuksien muutoksia ja tein yhteistyötä silmälääkäreiden kanssa. Meillä oli haasteita erityisesti kyynelnesteen ja valonarkuuden kanssa, koska normaalia räpytystä ei ollut. Tämä korjattiin erityisen tiiviisti istuvilla kehyksillä. Tällä hetkellä, noin viiden vuoden jälkeen onnettomuudesta, asiakkaalla on käytössä parin eri värimaailman aurinko/kontrastilaseja, jotka on rakennettu häntä varten. Lasit ovat mm. hyvin kaarevia, ja ne suojaavat onnettomuudessa herkistyneitä silmiä.”

Tärkeintä kalastajan näkemisessä:

1. Mekaaninen suoja.
”Kehyksellä ja linsseillä suojataan silmä sekä valolta että uistimilta, koukuilta ja perhoilta.”

2. Kontrasti ja polarisaatio.
”Aktiivisesti kalastusta harrastaville suosittelen erilaisiin käyttöolosuhteisiin erivärisiä linssejä. Kirkkaalla kelillä linssi saa olla tumma. Polarisaatio poistaa heijastusta.”

3. Istuvuus.
”Mitä paremmin istuva kehys, sitä parempi suojaus sivulta ja takaa tulevalta hajavalolta. Urheilunauhan avulla lasit eivät pääse putoamaan veteen.”