Palvelusetelin käyttö näönhuollossa parantaisi palvelua ja toisi miljoonien säästöt

Sote-uudistuksen viivästyminen ei ole este valinnanvapauden välittömälle käyttöönotolle kunnissa. Näkemisen ja silmäterveyden toimialalla palveluseteliä voitaisiin hyödyntää heti esimerkiksi kaihileikkauksiin ja diabeetikkojen silmänpohjakuvauksiin. Nyt vain alle puolet Suomen kunnista hyödyntää palveluseteliä.

”Rohkaisemme kuntia kokeilemaan palvelusetelin käyttöä. Se parantaa palvelun saatavuutta ja laatua sekä säästää kustannuksissa merkittävästi”, sanoo Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”Sote-uudistuksen edistymistä ei tarvitse tältä osin odottaa. Näkemisen ja silmäterveyden alalla palveluseteliä voidaan käyttää esimerkiksi diabeetikkojen silmänpohjakuvauksiin kunnissa sekä kaihileikkauksiin, silmänpainetaudin ja silmänpohjien ikärappeuman seurantoihin sairaanhoitopiireissä”, Tast täsmentää.

Palvelusetelillä voi hankkia sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka kunnan tai kuntayhtymän kuuluu järjestää asukkailleen. Se on tarkoitettu kaikille palveluita tarvitseville kansalaisille. Palvelusetelin käyttö edistää sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Yksityisten tuottajien laaja verkosto taas tarkoittaa parempaa palveluiden saatavuutta kaikkialla maassa sekä elinvoimaista yrittäjäverkostoa.

Kunta tai kuntayhtymä päättää itse palvelusetelin käyttöönotosta sekä siitä, mihin kaikkiin palveluihin seteliä voi käyttää. Kuntaliiton tekemästä tutkimuksesta selviää, että kuitenkin vain noin 120 kuntaa Suomen yli 300 kunnasta käyttää palveluseteleitä.

”Kaihileikkauksia tehdään lähitulevaisuudessa noin 70 000 vuosittain. Arviomme mukaan yhteiskunnan varoja voisi pelkästään niistä säästyä noin 14 miljoonaa euroa vuodessa, jos koko näkemisen ja silmäterveyden palvelupotentiaali otettaisiin tehokkaaseen käyttöön. Samalla palvelun laatu paranee, kun hoitoon pääsee nopeasti ja lähellä omaa kotia”, Tast sanoo.

Kuntamarkkinoilla tarjolla tietoiskuja palvelusetelistä ja hankinnoista

Kuntamarkkinat järjestetään Kuntatalolla Helsingissä 13.-14.9. Suomen Yrittäjien, Lääkäripalveluyritykset LPY ry:n, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala Näe ry:n, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n sekä Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n asiantuntijat ovat tavattavissa K-kerroksessa, osastolla A5.

Keskiviikkona 13.9. kello 12 ja torstaina kello 14.40 Palveluseteli-tietoiskussa aiheesta keskustelevat ja kysymyksiin vastaavat Ismo Partanen, Panu Tast, Leila Salonen ja Riitta Hämäläinen-Bister. Keskustelua juontaa Susanna Kallama.

Lisätietoja:

Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry, p. 040 5422 227, panu.tast@www.naery.fi