Päiväni näkemisen ja silmäterveyden ammattilaisena

Jähja Bapiiri
Optikko, Instrumentarium Stockmann Helsinki

9.00
Työpäiväni alkoi hyvillä mielin yhdeksän maissa. Kävin hakemassa aamukahvit ennen töiden aloitusta. Samalla töihin tulivat myymäläpäällikkö Tarja, myyjämme Jenni sekä kollegani Paula. Työporukkamme on aivan loistava, muilta saa aina tukea ja neuvoja hankalissa tapauksissa – ja kaiken lisäksi töissä on hauskaa! Aloitin Stockan Instrussa vuodenvaihteessa ja viihdyn täällä erittäin hyvin.

10.00
Kymmeneltä liikkeeseemme tuli päi- vän toinen näöntarkastus. Samalla tuli tehtyä päivän ensimmäiset kaupat – asiakas osti Blueblocker-sinivalopinnoitteen laseilleen. Tätä myinkin päivän aikana usealle asiakkaalle. Usealle asiakkaalle tuli myös tarjottua laajennettua näöntutkimusta Ocusweep-laitteella.

12.00
Kiireiseen päivään kuului onneksi myös pieni rauhoittumishetki lounasaikaan. Kävimme lounaalla työkaverini Jennin kanssa Fazerin henkilöstöruokalassa, jossa käymme usein. Toinen suosikki- paikoistamme on Fafa’s.

14.00
Työkaverini Paula halusi kokeilla monitehopiilolinssejä, joten laitoimme hänelle muutaman tipan tropikamidia akkommodaation lamauttamista varten. Samalla oli hyvä tilaisuus harjoitella silmänpohjien tutkimista mikroskoopilla.

17.00
Ennen työpäivän päättymistä ehdin vielä luovuttaa asiakkaille muutamat silmälasit. Töiden jälkeen ei ollut erityisiä suunnitelmia – kiireisen päivän jälkeen olikin mukava suunnata suoraan kotiin.

Plussat ja miinukset

+ Työpäivä sujui todella hyvin, kuten yleensäkin. Ihan joka päivä ei tule mikroskoopin läpi otettua kuvia asiakkaiden silmistä, joten se oli yksi päivän kohokohdista. Yleensä olen ottanut ainoastaan silmänpohjakuvia. Optikon työssä parasta on asiakkaan kokema ”wow-efekti”, kun maailma kirkastuu uudella näönkorjauksella. Moni kokee pärjäävänsä hyvin, vaikka näössä olisi tapahtunut suuriakin muutoksia. Tärkeintä on muistaa, ettei pärjääminen välttämättä tarkoita hyvää näköä.
– Kameran kohdistaminen on aika ajoin haastavaa, kuten myös tänään. Onneksi kohdistus onnistui kuitenkin lopulta. Yleisesti työn haastavia puolia on esimerkiksi näköongelmien selvittäminen: miksi yksi henkilö näkee loistavasti, mutta toista huimaa? Lähes aina ongelmiin löytyy onneksi looginen ratkaisu.