Enimmäkseen hyvä näkyvyys – veneilijän aurinkolasiopas

Vesillä liikkujaa oikein valitut aurinkolasit tukevat monin tavoin: ne parantavat näkemistä ja suojaavat tuulelta, vesiroiskeilta sekä häikäisyltä, joka vedenpinnan heijastuksen vuoksi on moninkertaista. Hyvä näkeminen onkin veneillessä paitsi mukavuus- myös turvallisuuskysymys.

Aurinkolaseissa on paljon eroja: malleja, linssivärejä, ominaisuuksia ja hintaluokkia on loputtomiin. Omia veneilylaseja hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota alla oleviin seikkoihin ja oikean ratkaisun löytääkseen turvautua optisen myyjän tai optikon apuun.

Vesillä liikkujan aurinkolasit…

…suojaavat silmiä UV-säteilyltä

Vedenpinnan heijastavuus moninkertaistaa silmien saaman säteilyannoksen. Purjeveneillä purjeiden muodostamat suuret valkoiset pinnat tehostavat säteilyä entisestään. UV-säteilyn tiedetään altistavan monille silmäsairauksille ja silmien vaurioille.

UV-suojissa on eroja. Optikkoliikkeiden laatuaurinkolaseissa on riittävän tehokas UV-suoja. EU:n alueella saa aurinkolaseina myydä vain ultraviolettisäteilyn estämisen takaavalla CE-merkinnällä varustettuja aurinkolaseja. Koska merkintä löytyy kaikkien hinta- ja laatuluokkien laseista, ei se ole kovin luotettava laadun mittari. Linssien tummuudesta ei myöskään voi päätellä säteilysuojan tehoa.

Polarisoivat linssit tarjoavat erityisen hyvän UV-suojan, koska ne vähentävät vedenpinnan heijastavuutta.

Myös aurinkolasien mallilla on väliä: kaarevat, pään muotoa myötäilevät lasit estävät sivuilta ja yläpuolelta tulevaa säteilyä.

…vähentävät häiritsevää häikäisyä

Vesillä on syytä nähdä kirkkaasti lähelle ja kauas säällä kuin säällä. Niin ympäristön havainnoinnin kuin kojelaudan mittareiden ja kartan lukemisen tulee olla mahdollisimman vaivatonta ja sujuvaa. Luonnonsatamiin rantautuessa, matalilla tai kivikkoisilla vesillä liikkuessa ja kalastaessa voi olla tarve nähdä mahdollisimman selvästi kimaltavan vedenpinnan läpi ja pohjaan saakka.

Polarisoivat linssit ovat paras apu häikäisyyn. Ne päästävät vain osan säteistä lävitseen: joko pysty- tai vaakasuuntaiset. Ominaisuus poistaa vedenpinnan häiritsevimmän välkehdinnän.

…auttavat näkemään

Tarkasta näkemisestä ei vesillä liikkuessa tule tinkiä. Aurinkolasit tummentavat ympäröivää maailmaa ja saattavat vääristää värisävyjä, joka voi joissain tilanteissa olla todellinen turvallisuusriski.

Silmälasien käyttäjällä tulee olla aurinkolasit omilla vahvuuksilla tai vaihtoehtoisesti piilolasien ja laadukkaiden aurinkolasien yhdistelmä.

Polarisoivat linssit suojaavat säteilyltä ja häikäisyltä tehokkaasti, mutta eivät ole jokaisen veneilijän patenttiratkaisu: samalla tavoin polarisaatiota hyödyntävien nestekidenäyttöjen lukeminen voi niillä olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Niitä ei voi myöskään suositella kilpapurjehtijoille, jotka lukevat tuulenvoimakkuuden ja -suunnan muutoksia vedenpinnan liikkeistä.

…korostavat värejä tarkoituksenmukaisesti

Veneillessä täytyy havainnoida ympäristöään ja erottaa selvästi mm. merimerkkien punaiset, vihreät, mustat ja keltaiset. Aurinkolasit tummentavat ja muuttavat ympäristöä, mutta eivät saa hämärtää värien tarkoituksenmukaista näkemistä.

Eri väristen linssien avulla voidaan suodattaa tai vaimentaa valoa. Linssivärin valintaan vaikuttavat omat mieltymykset ja aurinkolasien käyttötarkoitus.

  • Harmaa on hyvä yleisaurinkolasiväri, jonka läpi värit näkyvät luonnollisina.
  • Ruskea parantaa kontrastia, mutta muuttaa värisävyjä hieman. Se suojaa häikäisyltä yhtä tehokkaasti kuin harmaa, mutta hämärtää ympäristöä vähemmän. Polarisoivilla ruskeilla linsseillä näkee syvemmälle veteen ja pohjanmuodot selvemmin.
  • Keltainen linssi poistaa näkyvissä olevan sinisen spektrin osan ja parantaa siten kontrastia. Keltaiset aurinkolasit kirkastavat ympäröivää maailmaa ja toimivat hyvin sumuisella ja sateisella säällä. Toisaalta ne myös vääristävät värejä eniten.
  • Meripihkan väriset aurinkolasit voimistavat värien kontrastia; esimerkiksi merimerkit erottuvat selkeästi.
  • Punertavat linssit korostavat värejä, etenkin sinistä tai vihreää taustaa vasten.

…suojaavat silmiä muilta häiriöiltä

Veneilijän näkemistä häiritsevät myös mekaaniset tekijät: tuuli, vesiroiskeet ja ilmassa lentävät roskat.

Kasvojen mukaan kaartuva malli suojaa niiltä tehokkaimmin.

…ovat kestävät kovassakin käytössä

Laadukkaat aurinkolasit on valmistettu vahvasta muovista, joka ei mene helposti rikki. Niiden tulee pysyä päässä vauhdikkaissakin tilanteissa, ja pudotessaan jäädä roikkumaan nauhan tai nyörin varaan. Jotkut aurinkolasit kelluvat eivätkä veteen pudotessaan painu pohjaan.

…tuntuvat mukavilta ja istuvat kasvoillesi

Aurinkolasien tulee helpottaa käyttäjänsä oloa. Laadukkaat ja oikein valitut aurinkolasit ovat istuvuudeltaan ja optiikaltaan yhtä hyvät kuin silmälasitkin. Huolimattomasti tuotettu, hinnaltaan edullinen aurinkolasilinssi voi aiheuttaa monenlaista epämukavuutta – päänsärkyä, muita fyysisiä oireita ja ympäristön vääristymistä.

Aurinkolasien istuvuuden kanssa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun. Korvien ja poskipäiden korkeus, nenän koko ja muoto sekä muut kasvonpiirteet vaikuttavat kehyksen sopivuuteen. Optikkoliikkeissä kehyksiä voidaan säätää käyttäjälleen istuvaksi.

…näyttävät hyviltä ja tukevat tyyliäsi

Jos aurinkolasien ulkonäkö ei miellytä, ne saattavat tarpeellisuudestaan huolimatta jäädä vähälle käytölle. Valitse siis lasit, joissa haluat myös tulla nähdyksi.