Häikäistyminen on riski ratin takana

Autoillessa on aina syytä olla tarkkana, mutta pimeä vuodenaika asettaa näkemiselle erityishaasteita. Niin matalakontrastiherkkyys kuin näöntarkkuus heikkenevät valon määrän vähetessä. Erityisen haastavaa on juuri hämärässä, eli ennen varsinaista pimeän tuloa.

Silmä ei totu hämärään nopeasti, eikä toisaalta pysty sopeutumaan äkillisiin, kirkkaisiin valonvälähdyksiin. Pimeällä vastaantulevan auton valoista häikäistyneiden silmien näön palautuminen voivat pahimmillaan ottaa useita kymmeniä minuutteja.

Häikäistymisellä tarkoitetaan silmän sopeutumista – tai sopeutumattomuutta – valaistustilanteen äkilliseen muutokseen. Ympäröivän valon vähentyessä pupilli yrittää imeä sisäänsä lisää valoa. Juuri tästä johtuu pupillin laajeneminen.

Oikeilla optisilla ratkaisuilla voidaan vähentää häikäistymistä, joka parantaa näkemistä ja ajoturvallisuutta.

  • Linsseillä on mahdollista vaikuttaa kontrastien erottelukykyyn.
  • Pinnoitteen tulisi olla heijastamaton, jotta ympäröivän liikenteen valot eivät heijastu linsseistä.
  • Keltaisensävyiset linssit vähentävät häikäistymistä erityisesti sateisella, sumuisella tai muuten harmaalla säällä. Ne parantavat kontrasteja, joka auttaa paremmin näkemään hämärässä.
  • Yö- ja ilta-ajoa varten saatetaan tarvita eri vahvuiset linssit, koska näkö voi joillain muuttua pimeällä likitaitteisemmaksi.
  • Aina ei erivahvuisia linssejä tarvita, kunhan silmälasit tai piilolinssit ovat muuten ajan tasalla.
  • Tarkasta näkösi optikkoliikkeessä säännöllisesti. Asiantuntijan avulla löydät itsellesi ja tilanteeseesi sopivimmat ratkaisut.