Vuoden Optikolle menestys ei ole itsestään­selvyys

Kielikurssilta kotimaan markkinoille

Vuoden Optikoksi 2018 valittu Timo Juurinen sai ensisysäyksen optiselle alalle jo 1984, kun Kaukomarkkinoissa työskennelleet isä Pertti Juurinen ja Teuvo Mattila lähettivät Juurisen “kielikurssille” Lontoon Menicon laboratorioon valmistamaan kovia ja rgp-piilolinssejä.

– Sen jälkeen samat herrat junailivat minut Saksaan Sola Opticalin linssitehtaalle vuonna 1987. Sieltä tehtaan pomo puolestaan suositteli minua Teuvolle, ja saman vuoden elokuussa aloitinkin sitten Kaukomarkkinoissa linssipinnoitusosastolla, Juurinen kertaa uransa alkuvaiheita.

Juurinen valmistui Helsingin optikko-opistosta 1993, jota ennen hän ehti suorittaa myös kaupallisen opistotutkinnon. Opiskeluinto on säilynyt tähän päivään saakka, ja tuoreimmat opinnot ovat ajankohtaisten tuotekehityksen ja digitaaliseen markkinoinnin parista.

Optiikan alalla rakkaudesta lajiin

Oman yrityksen vuoro tuli vuonna 1998, kun Juurinen perusti optiikan ja terveydenhuollon tukkuliikkeen, Optiikka Juurinen Oy:n. Tukkutoiminnan lisäksi yritys vastaa myös edustamiensa tuotteiden käyttökoulutuksesta sekä huollosta koko elinkaaren ajan.

Yritys on erikoistunut linsseihin ja optisiin tutkimuslaitteisiin, turvallisuustarvikkeisiin sekä terveydenhoitotuotteisiin, joita toimitetaan silmäsairaaloihin ja optikkoliikkeisiin mutta myös apteekkeihin, hammaslääkäreihin ja terveyskeskuksiin.

– Meillä on todella laaja asiakaskunta ja työ on monipuolista. Jatkuva kehittyminen ja monet suunnanmuutokset inspiroivat yhä jatkamaan alalla, ja on upeaa tehdä yhteistyötä osaavien ammattilaisten kanssa. Rakkaudesta lajiin, Juurinen summaa hymyillen.

Optiikka Juurinen Oy:n toimitusjohtaja, Timo Juurinen valittiin optometriapäivillä Vuoden Optikoksi 2018

Meillä on todella laaja asiakaskunta ja työ on monipuolista.

Juuriselle työ ei ole rasite, vaan nautinto. Perheyrityksessä työskentely tarkoittaa myös, että työkaveritkin ovat mieleisiä – lähin kollega onkin oma vaimo, Aulikki Juurinen. Juuristen lisäksi yrityksessä työskentelee hallinnosta vastaava Elena Rissanen.

Menestys ei ole itsestäänselvyys

Ammatillinen menestys ja yrityksen kukoistus muuttuvalla toimialalla eivät ole kuitenkaan nostaneet Juurisen päätä pilviin. Jalat ovat tiukasti maassa, eikä menestys ole itsestäänselvyys.

– Yrityksen ensimmäinen lähete on vieläkin pakkaamon seinällä muistuttamassa ponnisteluista, joita menestykseen vaaditaan. Jokaisen optikon onkin oltava utelias ja kehitettävä itseään ja ammattitaitoaan jatkuvasti, Juurinen pohtii.

Juurinen elää niin kuin saarnaa, sillä hän on toiminut pitkään optikkotoiminnan, silmäkirurgian sekä monen muun aihealueen parissa. Eräs Vuoden Optikoksi valinnan perusteista oli myös pitkäaikainen panostus toimialan edunvalvontaan Näe ry:n tukkuvaliokunnan jäsenenä.

Toiveena laajempi valikoima optikkoliikkeisiin

Valinta Vuoden Optikoksi on Juuriselle hieno henkilökohtainen saavutus, mutta myös kunnianosoitus Optiikka Juurisen toiminnalle. Hän kertoo olevansa edelleen innostunut silmistä ja pyrkii jakamaan parhaansa mukaan oppimiaan asioita alan muille toimijoille.

Tulevaisuudessa Juurinen odottaa optikkoliikkeiden säilyttävän liikevaihtonsa nykyisellään laajemman tuote- ja palveluvalikoiman avulla verkkokauppojen kasvattaessa markkinaosuuttaan. Toisaalta hän näkee verkkokaupan myös tukevan kivijalkaliikkeen toimintaa.

Vuosikymmeniä kestänyt innostus optiseen alaan ja yksimielinen valinta Vuoden Optikoksi kertovat Juurisen olevan oikealla alalla. Jos kuitenkin pitäisi valita jokin toinen urapolku, vastaus on jo valmiina – Juurinen toimisi tietenkin konsulttina “parantamassa maailmaa”.

Optiikka Juurinen Oy:n logo