Näkemisen ja silmäterveyden toimiala kasvoi ennätyslukemiin

Vuonna 2018 näkemisen ja silmäterveyden toimiala kasvoi uusiin ennätyslukemiin. Alan kokonaisliikevaihto vuonna 2018 oli 554,5 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen oli 2,2 prosenttia.

Liikevaihto jakautui optisen vähittäiskaupan (59,4 %) ja silmäterveyspalveluiden (40,6 %) kesken, joiden välinen ero tasaantui vuonna 2018, kun vähittäiskauppa kasvoi 1,6 % ja silmäterveyspalvelut jopa 3,2 %. Vähittäiskaupan suurin artikkeli olivat silmälasilinssit, jotka muodostivat noin 59,3 % alan kokonaismyynnistä, josta 69,0 % tuli moniteholinsseistä.

Instru Optiikka säilytti asemansa suurimpana toimijana alalla, joskin se menetti 0,6 % osuudestaan toisella sijalla olevalle Silmäasemalle. Specsavers ja Synsam jatkoivat niin ikään kasvuaan. Kivijalkakaupan tilanne näyttää vakaalta, ja myymälöiden määrä kasvoi neljällä 2018.

Vuoden 2018 positiivisten tulosten lisäksi odotettavissa on lisää kasvua. Odotukset vuoden 2019 ensimmäisellä puolikkaalle ovat myönteiset, ja erityisesti piilolinssien odotetaan menestyvän.

”Kasvuodotuksia kohdistuu erityisesti piilolinssimarkkinoihin, sillä piilolasien käytössä Suomi on vielä jäljessä muita Pohjoismaita”, NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast sanoo.

Toimialakatsauksen julkistuksen yhteydessä järjestettiin myös asiantuntijoiden paneelikeskustelu, johon osallistuivat Instru Optiikan Pasi Anttila, Specsaversin Erkki Tala, Silmäaseman Sirkkaliisa Kulmala, Silmäoptikot Palmun Pekka Palmu ja Fenno Optiikan Vesa Vaine. Ketjujen johtajat keskustelivat menneen vuoden tunnelmista.

Lue toimialakatsaus