Aktiivinen pelaaminen vaatii näkemiseltä paljon

Pelaaminen on suosittu ajanviettotapa. Vuonna 2018 aktiivisesti eli kerran kuukaudessa tai useammin pelaavia suomalaisia oli Pelaajabarometrin mukaan 88,1 %. Elektronisen urheilun pelejä pelaa aktiivisesti 1,8 %, joka vastaa nykyhetkellä yli 80 000 suomalaista.

Aktiivinen pelaaminen on johtanut lajin ammatillistumiseen. Elektroninen urheilu eli e-urheilu on jo monen pelaajan kokopäiväinen työ, jossa kilpaillaan kansainvälisesti. Miljoonat ihmiset seuraavat peliturnauksia ympäri maailman, ja palkintopotit huitelevat jo miljoonissa euroissa.

Myös Suomi on yksi menestyneimmistä e-urheilumaista. Kotimaasta löytyy jo kymmenkunta pelaajaorganisaatiota ja monia lupaavia pelaajia. Tamperelainen Eemeli Ikonen, 30, aloitti Helsinki REDS:issä pelaajana vuonna 2016. Lajin pariin veti urheilutausta ja kilpailuhenkisyys.

– Tulen perinteisen urheilun maailmasta, ja harrastin nuorena kilpatasolla karatea ja salibandya useita vuosia. Pelasin Overwatch-peliä, mikä vaatii saumatonta tiimityöskentelyä ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä.

Ikonen ei enää pelaa ammatikseen mutta on mukana e-urheilumaailmassa vastaamalla REDS:in myynnistä ja kumppanuuksista.

– Työni on vaihtelevaa, mielekästä ja nautin siitä täysin siemauksin.

Pelaaminen tuntuu silmissä pitkien päivien jälkeen

Tavallisimmat esports-pelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, joita pelataan joukkueena tai yksilönä. Pelaajat osallistuvat harjoituksiin ja online-turnauksiin viikoittain.

Tahti on kilpatasolla kova: useimmiten pelaaja tai joukkue harjoittelee noin kuutena päivänä viikossa, noin 6–8 tuntia kerrallaan. Tämä ei kuitenkaan pidä sisällään pelkkää pelaamista, vaan mukaan mahtuu myös taktiikoiden suunnittelua, otteluista saatavien tallenteiden analysointia ja vastustajiin paneutumista.

Ikonen muistelee pelipäivien tuntuneen silmissä.

– Huomasin selvää väsymistä silmissä useamman peräkkäisen ja pitkään kestäneen pelipäivän jälkeen. Tästä syystä olen pyrkinyt pitämään jo useamman vuoden ajan viikossa 1–2 päivää taukoa kokonaan kaikesta ruutuajasta tai ainakin pyrkinyt pitämään sen minimissä. Näin saavat silmätkin levätä.

Myös staattista istumatyötä pyritään lajissa keventämään. Vaihtelevuutta asentoihin tuo sähköpöytä, jonka avulla voi seistä tai käyttää satulatuolia aina, kun pelit eivät ole käynnissä. Myös pöydän, tuolin, näytön ja valaistuksen säätöihin panostetaan. Oikeaoppisessa peliasennossa kädet ovat pöydällä noin 90 asteen kulmassa suhteessa ylävartaloon.

Tärkeintä on kuitenkin pelaamisen riittävä tauotus.

– Pelitreeneissä pyritään pitämään maksimissaan kahden tunnin välein aina pitempi tauko. Pienempiä taukoja mahtuu päivään useampia, mutta niitä ei voi koskaan pitää liikaa. Tiedän useamman pelaajan käyttävän kosteuttavia silmätippoja silmiä rauhoittamaan.

Suurin haaste intensiivinen lähikatselu

Väsyneet silmät ovat digiajan yleinen ongelma. Arkuutta silmissä voi esiintyä jo parin tunnin käytön jälkeen, joten silmien suojaaminen ei ole vain ammattipelaajien tehtävä.  

Pelatessa suurin haaste on intensiivinen lähikatselu.

– Lähikatselu aiheuttaa silmien rasitusta ja väsymistä. Rasituksen aikana voi ilmetä erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, silmien väsymistä, vuotamista, punoitusta, roskaisuuden tunnetta tai niska-hartiaseudun ongelmia, kertoo tuotepäällikkö Terhi Peltola Hoyalta.

Pitkittyneenä tila voi kehittyä digitaalisten laitteiden aiheuttamaksi silmien rasitustilaksi (Digital Eye Strain).

– Digitaalisia laitteita katsoessamme emme räpyttele silmiämme tarpeeksi. Silmät rasittuvat ja kuivuvat herkästi. Kun katse mukautuu jatkuvasti eri etäisyyksille, joutuu näköjärjestelmä tarkentamaan ja ponnistelemaan jatkuvasti, kuvailee markkinoinnista vastaava Henrika Wiitakorpi Essilorilta.

Aktiivinen pelaaminen väsyttää silmiä
Kuva: Hoya

Näöntarkastus kertoo, miten silmät toimivat pelatessa

Pelaaminen vaati näöltä paljon.

– Hyvää silmien yhteistoimintaa, terävää näköä, värinäköä ja kontrastia, Peltola luettelee.

Mikäli pelaajan näkö ei ole kunnossa, myös peliasento on huono. Tämä taas aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä.

Peltolan mukaan on on tärkeää tehdä tarvekartoitus, kun pelaajalle valitaan linssiä. Siitä selviää mm. peliasento ja etäisyydet.

– Pelinäytöt sijaitsevat yleensä lähes suoralla katselinjalla, jolloin ideaali ratkaisu on yksiteholinssi, jossa voimakkuus räätälöidään näytön etäisyydelle. Suuret ja mahdolliset kaarevat näytöt vaativat linssin, jonka reuna-alueen optiikka on mahdollisimman hyvä ja pelaaja näkee vaivatta näytön laidasta-laitaan, Peltola sanoo.

Näöntutkimuksessa selvitetään, miten pelaajan silmät toimivat pelatessa.

– Pelaajat ovat pääsääntöisesti nuoria tai nuoria aikuisia, mutta myös aikuisnäköiset pelaavat, jolloin silmien yhteistoiminnan ongelmat pahenevat. Näöntarkastuksessa arvioidaan myös mahdollinen kuivasilmäisyys.  

Optikolta saa apua myös kehyksen istuvuuteen. Aisat eivät saa painaa kuulokkeiden alla, ja liian pieni linssiaukko ei saa rajoittaa katselua pelinäytölle, Peltola ohjeistaa.

Sininen valo voi vaarantaa kilpapelaajan unirytmin

Tietokoneet, älylaitteet ja televisio heijastavat sinistä valoa. Se on valotyypeistä häikäisevin, ja se pakottaa silmät tarkentamaan voimakkaammin. Siksi sininen valo saattaa vaikuttaa myös unihormoni melatoniinin tuotantoon, mikä aiheuttaa silmien väsymistä, kuivumista, päänsärkyä ja jopa unettomuutta.

E-urheilussa sinisen valon haitat tunnetaan jo varsin hyvin.

– Varsinkin sinisen valon vaikutus unensaantiin ja silmien väsymiseen on aihe, josta olemme keskustelleet pelaajien ja alan vaikuttajien kanssa. Sininen valo linkittyy vahvasti unirytmiin, mikä on yksi haastavimmista asioista kilpapelaajan arjessa. Pelejä kun saattaa olla turnauksissa aamulla klo 10 ja seuraavana iltana online-peli klo 23 tai vielä myöhemmin, Ikonen kertoo.

Sininen valo voi aiheuttaa myös silmänpohjan rappeumaa. Yhdysvaltalainen Scientific Report kertoo, että sininen valo muuttaa silmän verkkokalvon molekyylejä tavalla, joka saa ne tuhoamaan silmän soluja.

– HEV-valona tai korkean energian näkyvänä valona sinisen valon aallonpituudet voivat vahingoittaa silmän takana olevaa verkkokalvoa eli retinaa, sanoo markkinointijohtaja Kristina Liden ZEISS’ltä.

Tutkijat toivovat laitteita valmistavien yhtiöiden lisäävän näyttöihin sinisen valon suodattimia, jotka ovat e-urheilijoille tuttuja.

– Blue light -ominaisuuden säätöä tulee tehtyä. Kilpapelipiireissä ja osa harrastajista käyttää myös samaan tarkoitukseen suunniteltuja pelilaseja, jotka suodattavat sinistä valoa, Ikonen vinkkaa.

Sininen valo vaikuttaa nukahtamiseen
Kuva: Hoya

Poimi tästä ratkaisut aktiiviselle digiharrastajalle

Essilor Eyezen -digilasit ovat uuden sukupolven silmälasit 20–45-vuotiaille, jotka eivät tarvitse näönkorjausta. Ne on suunniteltu suojaamaan silmiä digitaalisen maailman ja ruutuajan aiheuttamalta rasitukselta ja väsymykseltä. Essilor Eyezen -digilasit suodattavat haitallista sinistä valoa päästäen hyödyllisen sinisen valon linssin läpi.

Eyezen™ Start -linssit ovat uuden sukupolven yksiteholinssit. Linssien kahden optimointipisteen avulla näkeminen on tarkempaa kuin tavallisilla yksiteholinsseillä, joten silmien ei tarvitse tehdä niin paljon töitä nähdäkseen kirkkaasti lähietäisyydellä. Eyezen™ Boost -linssit puolestaan on suunniteltu erityisesti tuomaan apua digitaalisilla näytöillä työskentelyyn tai pelaamiseen erillisen lähituen avulla. Eyezen™ linsseihin saa myös sini-violetin valon suojan.

Hoyan Sync-linssi palauttaa pelaamisen ja näyttöpäätteellä työskentelyn jälkeen. On tärkeää huolehtia näön hyvinvoinnista myös vapaa-ajalla. Linssin avulla voidaan rentouttaa silmiä, helpottaa näönkuormitusta ja hoitaa eriasteisia Digital Eye Strain -oireita.

Hoyan BlueControl -linsseillä pelaaja välttää näytön heijastukset ja häikäisyn pimeässäkin tilassa. Linssien laadukkaat, heijastamattomat pinnoitteet estävät mahdolliset häiriötekijät pelatessa.

BlueControl-pinnoite sekä EnRoute Pro -linssit vähentävät sinisen valon pääsyä silmiin ja auttavat pelaajaa näkemään tarkemmin. 

ZEISS Digital Lenses (digilinssit) on suunniteltu 30–40-vuotiaiden näkötarpeita ja -suojaa ajatellen. Linssit vähentävät silmien väsymisoireita ja niskakipuja. Linsseihin on mahdollista laittaa DuraVision® BlueProtect -pinnoite, joka suojaa sinisen valon haitoilta. Pinnoite on saatavissa kaikille orgaanisille (muovi) linsseille.

Digitaalilaitteet väsyttävät näköä
Kuva: Zeiss