Iloa työntekoon

Kollegat työpaikalla ovat tärkeitä. Voimme yhdessä pohtia hankalia asioita ja saada ne selkiämään. Kehu kollega päivässä voisi ollakin syksyn alla harjoituksena. Varmaan aluksi outoa, mutta kannattaa testata. Muistaa pitäisi myös, että jos kollega hankaloittaa tiimin työtä, niin se pitää ottaa puheeksi suoraan ja selkeästi, mutta empaattisesti. Mietitään sitten yhdessä, vaikka koko työporukan voimin, kuinka asiat saadaan rullaamaan. Sillä, miten sanotaan, on merkitystä. Asioilla on tapana järjestyä, mutta joskus se vaatii enemmänkin harjoittelua.

Itse olen tänä kesänä harjoitellut olemaan huolehtimatta ihan kaikesta, töissä ja kotonakin. Työssä voin pyytää tätä harjoitellessa vaikka apua työkavereilta, että kertoisivat onko puheessani päivän aikana kuinka huolehtimista. Pitäisinkö huolistani kirjaa, niin näen toteutuvatko ne? Muistan kyllä, että huolehtiminen on myös vahvuus. Huolehtijana olen myös vastuunkantaja, ennakoin tulevaa.

Monella työpaikalla oli kesän työporukkaa elävöittämässä myös kesätyöntekijöitä. Muistimmehan kaikki, että tämä kesä saattoi heille olla ensimmäinen kokemus optiselta alalta ja työskentelystä yleensäkin. Jäihän tulokseksi onnistumisen iloa ja oppimisen halua molemmin puolin? Kovin on piristävää kuulla tuoreita näkemyksiä, nautitaan siitä vielä pitkään. Kiitos kaikille kesätyöntekijöille.

Ammattiliittoja edustavat keskusjärjestöt tarjoavat kesätyöntekijöille apua ammatillisissa kysymyksissä numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin klo 9-15 vielä elokuun loppuun saakka.

Työssä jaksamisessa auttaa, että jaksat muutenkin. Voimia saat, kun sinulla on sosiaalisia suhteita juuri sinulle sopiva määrä. Ja sehän kovasti vaihtelee. Kuormittavia ihmissuhteita ei ole pakko ylläpitää. Etäisyyttä voi ottaa. Sinulle voi riittää, että sinulla yksi ihminen, jonka kanssa puhumalla voit selkeyttää ajatuksiasi ja purkaa stressiä, vaikka ratkaisuja ei heti löydykään. Uusia ihmissuhteita kaivatessasi, niitä löydät harrastuksista, opinnoista, yhdistystoiminnasta. Tutustu syksyn aikana alkaviin uusiin mahdollisuuksiin.

Tee vapaa-ajallasi myös sitä mistä nautit. Kokeile jotain uutta joka vuosi. Arkivapaat ovat herkkua uusien asioiden kokeilemiseen. Toimettomuuskin on hyvästä, mutta jos se lipsahtaa vain puhelimen selailuun tai Downton Abbeyn tuijotteluun, niin se voi lopulta olla stressaavaa. Leipoisinko hyväntekeväisyyteen? Kävisinkö edes pienellä kävelylenkillä?

SOAn/ERTOn jäsenenä saat käyttöösi Lifted-hyvinvointipalvelun. Sieltä löydät apua ja haasteita hyvinvointisi eri osa-alueisiin. Lähde mukaan!

Taina Ponto
Kirjoittaja on SOA:n hallituksen puheenjohtaja