Näe-lehdessä: Myopiasta kärsivien koululaisten osuus on digiaikana kaksinkertaistunut

Likitaittoisuus, kuivat silmät ja jumissa olevat silmälihakset ovat yleisimpiä koululaisten seulontatutkimuksissa ilmeneviä näköongelmia. Optometristi Jarkko Vilén ja kouluterveydenhoitaja Satu Alapeteri kertovat, mitä lasten ja nuorten näkemisessä ja näöntutkimuksessa tapahtuu juuri nyt.

Lasten likinäköisyys on yleistynyt lähimpien vuosikymmenten aikana. Likinäköisyydestä eli myopiasta kärsivä ei näe terävästi kauas ilman silmälaseja. Monet syyttävät tästä kännyköitä ja tietokonepelejä, mutta mobiililaitteiden yhteyttä näön heikentymiseen ei ole osoitettu yhdessäkään tutkimuksessa.

– Digilaitteiden erityisestä haitallisuudesta ei ole näyttöä, mutta loogista olisi, että niiden vaikutuksesta likinäköisyys saattaa lisääntyä, koska laitteet houkuttavat lapsia pidempiin lähikatselusessioihin, sanoo optometristi Jarkko Vilén Optinäöstä.

Lue koko juttu veloituksetta Näe-lehdestä.