EAOO Helsinki2020 tarjoaa näköalan toimialan tulevaisuuteen

Globaalit megatrendit muokkaavat optometrian alaa, kun sekä terveydenhuollon että kaupan toimialat ovat vauhdikkaassa muutoksessa. Näkemisen ja silmäterveyden toimialan yrityksille ja ammattilaisille murros merkitsee monia uusia mahdollisuuksia. EAOO:n ensi kevään Helsingin-seminaarissa syvennytään toimialan tulevaisuuteen – haasteisiin, osaamistarpeisiin ja uusiin avauksiin. Viekö teknologinen kehitys optometristin työt, kysyy keynote-puhuja, professori Hans-Jürgen Grein.

Lyypekin ammattikorkeakoulun (Fachhochschule Luebeck, Luebeck University of Applied Sciences) professori Hans-Jürgen Grein (Prof. Dr. med. Dipl.-Ing.) syventyy puheenvuorossaan optometrian uusiin haasteisiin.

– Optometristen palveluiden laadukkuus on ollut sukupolvien ajan sidoksissa pelkästään silmäterveyden ammattilaisten henkilökohtaisiin kykyihin. Nyt ollaankin tilanteessa, jossa uudet teknologiat muuttavat palvelua ennen näkemättömän vauhdikkaasti, avaa Grein puheenvuoronsa lähtökohtia.

– Automatisoidulla etärefraktiolla saadaan lähes yhtä varmasti luotettavat tulokset, kuin perinteisellä subjektiivisella refraktiolla. Kliiniset diagnoosit tullaan antamaan verkon välityksellä etäpalveluita hyödyntäen. Seuraava askel on selvä: tekoälyä pyritään kehittämään silmäterveysammattilaisten osaamista paremmaksi. Tässä skenaariossa näöntarkastuksen voisi tehdä metroasemalla tai ostoskeskuksessa sijaitsevassa kopissa – helppoa kuin passikuva otto, Grein ennustaa ja huomauttaa, että näöntarkastus saattaisi luonnistua myös omalla mobiililaitteella.

Kun tähän lisätään verkon välityksellä tapahtuvan etäkaupan kehittyminen yhä asiakaskeskeisemmäksi ja toimivammaksi ja siten kuluttajalle miellyttävämmäksi – jääkö ihmisille mitään syytä käydä silmäterveysammattilaisten vastaanotolla?

Hans-Jürgen Grein avaa puheenvuorossaan omaa näkemystään siitä, tarvitaanko korkeasti koulutettuja näkemisen ammattilaisia vielä tulevaisuudessakin, vai jyrääkö tekoäly ihmiskontaktin. Laajasti koulutettu Grein on optometrian insinööri ja hänellä on myös lääketieteellinen tutkinto. Väitöskirjansa Grein teki laserskannaustomografiasta. Hän on toiminut useissa oppilaitoksissa professorina ja johtaa Fielmann Akademien tieteellistä toimintaa.

Professori Hans-Jürgen Grein (Prof. Dr. med. Dipl.-Ing.) syventyy puheenvuorossaan optometrian uusiin haasteisiin.

Megatrendeissä piilee mahdollisuuksia

Teknologisen kehityksen lisäksi maailmaa muuttavat tällä hetkellä sosiaalinen ja väestörakenteen muutos, nopea kaupungistuminen, ilmastonmuutos ja keskustelu rajallisten resurssien jaosta sekä muutokset talouden globaaleissa voimasuhteissa.

Euroopassa väestön vanheneminen kasvattaa silmäterveyspalveluiden tarvetta. Kehitysmaiden vaurastuminen tuo globaalin silmäterveysmarkkinan asiakkaiksi satoja miljoonia keskiluokkaistuvia ihmisiä, joilla ei ennen ole ollut terveyspalveluihin varaa. Samalla ympäristöhuolet muuttavat kuluttamisen tapoja.

EAOO Helsinki2020 -seminaarissa kuullaan, mitä kaikkea optisella alalla on edessään. Professori Greinin lisäksi seminaarin kiinnitettyyn puhujakaartiin kuuluvat mm. Perttu Pölönen – keksijä, futuristi, säveltäjä ja startup-yrittäjä, joka on voittanut Euroopan suurimman nuorille suunnatun tutkimuskilpailun (EUCYS) ja valmistunut NASAn tutkimuskeskuksessa Kaliforniassa sijaitsevasta Singularity University -tulevaisuusyliopistosta; Karen Sparrow – monipuolisen uran optometrian kehityksen ja paremman näkemisen tasavertaistamisen parissa tehnyt Isossa-Britanniassa laajasti tunnettu alan kommentaattori; sekä Rupert Bourne, oftalmologian professori ja oftalmologisen kirurgian konsultti Cambridgen yliopistossa sekä Cambridgen silmätutkimuskeskuksen johtaja.

Lisää huippupuhujia kiinnitetään syksyn ja kevään aikana – tervetuloa syventymään toimialan tulevaisuuteen Helsinkiin!

Ilmoittautuminen aukeaa pian – seuraa tapahtuman verkkosivua osoitteessa EAOOHelsinki2020.fi, tilaa uutiskirje ja tykkää Facebook-sivustamme, niin pysyt kärryillä!

Abstraktihaku seminaariin on avoinna – lue lisää EAOO Helsinki2020 -sivulta ja lähetä abstraktisi palvelun kautta.