Optinen kauppa lähes kymmenen prosentin kasvussa

Optisen alan vähittäiskauppa ylsi kolmannella vuosineljänneksellä historiallisen hyvään tulokseen. Kasvun taustalla on ennen kaikkea todella hyvä silmälasien myynti. Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat alkaneet reagoida näkökyvyn ongelmiin aiempaa herkemmin.

Optisen alan vähittäiskaupan kokonaisliikevaihto kolmannella vuosineljänneksellä oli 84,7 miljoonaa euroa, mikä on 9,7 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vuoden alusta kolmannen vuosineljänneksen loppuun mitattuna optisen kaupan liikevaihto kasvoi 5,9 prosenttia.

”Optisen alan vähittäiskauppa on kasvanut viime vuodet kvartaalista toiseen, mutta nyt nähty kolmannen kvartaalin kasvu on poikkeuksellisen suuri. Lähes kaikki tuoteryhmät olivat plussalla”, sanoo Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Myynnin kasvua siivitti erityisesti silmälasien kaupan 10,9 prosentin kasvu. Silmälaseja myytiin 286 000 paria 66 miljoonalla eurolla. Lasien hintataso on pysynyt vakaana. Vuoden takaiseen verrattuna hinnat laskivat hieman.

Myös piilolinssien myynti oli 6,8 prosentin kasvu-uralla. Laatuaurinkolasien kauppa oli vuosi sitten voimakkaassa kasvussa ja kasvu jatkui edelleen, mutta maltillisempana. Kasvu kolmannella vuosineljänneksellä oli 4,1 prosenttia.

Erikoislinssien myynnin kasvu kiihtyi. Niiden osuus silmälasikaupan koko volyymistä kolmannella vuosineljänneksellä oli 10 prosenttia. Piilolinssien käytön kustannukset pysyivät viime vuoden vastaavan ajankohdan tasolla.

Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila on pannut merkille, että myymälöissä on ollut viime aikoina vilskettä. Kasvu ei siis yllättänyt, mutta näin kovia lukuja hän ei odottanut. Kasvun yhdeksi syyksi hän olettaa muutoksen ihmisten käyttäytymisessä. He ovat yhä tiedostavampia.

”Ihmisten tarve näönhuoltoon ei ole muuttunut miksikään, mutta ilmeisesti asiaan on nyt alettu reagoida herkemmin. Yhä useampi päättää selvittää näkökyvyn puutteet ja tarkastuksia on alettu tehdä enemmän.

Ilmiötä tukee yritysten kampanjointi, joka on muuttunut tuotteita tarjoavasta suoraviivaisesta markkinoinnista informatiivisempaan suuntaan”, Anttila pohtii.

Panu Tastin mukaan optisen kaupan vakaa kasvu tukee myös silmäsairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa, sillä optikkoliikkeet tuottavat valtaosan perustason silmälaboratorio- ja silmälääkäripalveluista.

”Kasvu mahdollistaa investoinnit, joita yritykset ovat tehneet ja joita niillä on halu edelleen tehdä. Yksi kysymysmerkki alan kehitysnäkymissä on se, miten Rinteen hallitus suunnittelee uusia palveluja tuotettavan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksissa. Jos sote-keskuksiin kaavaillaan silmäterveydenhuollon peruspalveluita julkisesti tuotettuna, vaarana on resurssikilpailu yksityisten ja julkisten toimijoiden välillä. Seurauksena on kustannusten nousu ja yksityisten investointien vähentyminen. Siksi erikoisaloilla yksityiset palvelut kannattaisi valjastaa julkisen tueksi palvelusetelein”, Tast sanoo.

Tutustu koko aineistoon: NÄE ry toimialakatsaus Q3 2019 12112019

Lisätietoja:
Pasi Anttila, toimitusjohtaja, Instru Optiikka Oy, 0400 174 281, pasi.anttila@instru.fi
Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry, 040 5422 227, panu.tast@naery.fi