Näin käytät kasvomaskia silmälasien ja piilolinssien kanssa

Kasvomaskin käyttäminen on välttämätöntä koronviruksen leviämisen vähentämiseksi, mutta maskin käyttö voi aiheuttaa myös haasteita. Maski saa silmälasit helposti huurtumaan ja silmät kuivumaan normaalia enemmän. Kokosimme vinkit siihen, miten kasvomaskia voi käyttää turvallisesti ja mukavasti sekä silmälasien että piilolinssien kanssa.

THL:n maskisuositus on voimassa asuinpaikasta riippuen joukkoliikenteessä, matkalla koronatestiin sekä tilanteissa, joissa on hankalaa pitää turvaväliä. Käytössä on yleisesti sekä kertakäyttöisiä että kankaasta valmistettuja maskeja. Lasien huurtuminen ja silmien kuivuminen ovat maskin materiaalista riippumaton ongelma.

Linssien huurtuminen johtuu siitä, että hengittäessämme lämmin ilma pääsee ulos maskin yläosasta, osuu lämpötilaltaan viileämpiin linsseihin ja saa ne huurtumaan. Hengitysilma luo myös ylimääräistä kosteutta lasien ympärille.

Alla on muutamia alan ohjeistuksia siihen, miten kasvomaskia käytetään mukavasti mutta turvallisesti yhdessä silmälasien, aurinkolasien tai piilolinssien kanssa.

Ohjeet silmälasien/aurinkolasien ja kasvomaskin käyttöön

 • Käytä tiiviisti istuvaa kasvomaskia, mikä auttaa hengitysilman ohjaamista alaspäin pois linsseistä. Maski istuu parhaiten, kun se on napakasti nenää ja poskia vasten.
 • Aseta maski nenän päälle. Sen jälkeen aseta silmälasit / aurinkolasit maskin päälle, jotta ne eivät ole suoraan kosketuksessa kasvojen kanssa.
 • Pidä laseja alempana. Lasien pitäminen hieman alempana nenällä tuo enemmän tilaa silmien ja linssien välille, jolloin ilma pääsee kiertämään vapaammin.
 • Säädä maskin kokoa. Jos maski tuntuu liian löysältä, kokeile kiristää maskin kiinnitysnaruja.
 • Tarkista, että kehykset istuvat hyvin. Jos kehykset ovat löystyneet ajan myötä ja liukuvat siksi, voi niitä käydä kiristyttämässä omalla optikolla.
 • Hengitä alaspäin. Maskin säätämisen sijaan voit myös yrittää muuttaa hengitystäsi siten, että ilmavirta suuntautuu alaspäin. Tämä voi vaatia hieman harjoitusta, mutta saattaa auttaa lasien höyrystymisen estämisessä.
 • Pese lasien linssit säännöllisesti. Suosittelemme kankaisen liinan ja linssien puhdistukseen tarkoitetun puhdistusaineen käyttöä. Jos haluat, että linssisi pysyvät puhtaana pidempään, kannattaa kokeilla
  puhdistamista helpottavalla käsittelyllä varustettuja silmälasilinssejä.
 • Kokeile piilolinssejä. Jos edellä mainitut silmälaseihin liittyvät vinkit eivät toimi, voi olla paikallaan kokeilla piilolinssejä. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivimmista vaihtoehdoista.

Ohjeet piilolinssien ja kasvomaskin käyttöön

 • Piilolinssit ovat turvallinen ja tehokas tapa nähdä selvästi, kun käytät kasvomaskia. Muista laittaa piilolinssit ennen kuin asetat maskin kasvoillesi.
 • Käytä tiiviisti istuvaa maskia. Näin hengitysilma ohjautuu alaspäin, pois silmistä ja linsseistä. Tämä estää silmien kuivumista.
 • Käytä kostutustippoja. Ne kosteuttavat silmiä ja tekevät näkemisestä miellyttävämpää. Pyydä optikkoa suosittelemaan sinulle sopivaa tuotetta.
 • Vältä koskemasta kasvojasi ja silmiäsi päivän aikana. Pese ja kuivaa kädet aina ennen piilolinssien käsittelyä ja sen jälkeen.

Lähteet: Euromcontact, BCLA, Specsavers