80 vuotta suomalaisen näönhuollon asialla

NÄE ry täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Järjestö perustettiin vuonna 1941 nimellä Suomen Optinen ja Kirurginen kauppayhdistys. Vuosikymmenten aikana ala on kokenut vahvan kasvun ja kehityksen.

Yksityisiä optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita edustavallä NÄE ry:llä on takanaan jo pitkä historia. Sen aikana ala on kehittynyt suurin harppauksin. Sodan jälkeen optisen alan liikkeitä ei juuri ollut, ja silmälasien valmistus oli kelloseppien työtä. Aluksi myös koulutus perustui kisälli-mestari-suhteelle.

Koulutuksen kehityksen myötä myös optikoiden ja optometristien toimenkuva on laajentunut ja työ muuttunut haastavammaksi. Samalla myös näkemisen ongelmat ovat muuttuneet. Esimerkiksi digitaalisten laitteiden käyttö rasittaa näköjärjestelmää aivan uudella tavalla.

Alan isot kysymykset liittyvät tällä hetkellä sote-uudistukseen ja silmäterveyspalveluiden uudelleen järjestämiseen. NÄE ajaa aktiivisesti optikkoliikkeiden oikeuksia sotepalveluntuottajina. Verkostojen tehokas hyödyntäminen ja keskusteluyhteyden luominen viranomais- ja päättäjätasolle onkin olennainen osa järjestön ydintyötä, jonka tavoitteena on maailman paras näönhuolto.

Seuraa juhlavuoden kampanjaa somessa! 80-vuotisen taipaleen kunniaksi NÄE ry:n somekanavissa nostetaan esiin alan muutosta, ammattilaisten laajenevaa roolia ja järjestön tehtäviä.

Seuraa NÄE ry:tä Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä.