Kiinni ei laiteta, mutta älkää menkö! – Erikoiskauppa hätätilassa

Viime päivien retoriikka, jonka mukaan erikoiskaupoissa saisi asioida vain, mikäli sille on välttämätön syy, on ajanut erikoiskaupan toimijat hätätilaan. Yhtä lailla kuin kansalaisilla on oikeus terveyteen, myös elinkeinonharjoittajilla on oikeus tietää tulevaisuudestaan, kirjoittaa Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu ry:n toimitusjohtaja Ulla Pöllänen tuoreessa tiedotteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö laski, että pelkästään pääkaupunkiseudun sulkeminen liikkumisrajoituksin maksaisi miljardi euroa joka viikko. Laskelman julkistamisen jälkeen hallituksen viesteistä katosi mahdollisuus erikoiskauppojen sulkemiseen. ”Tämä on kuolinisku monelle erikoiskaupalle”, arvioi Pöllänen.

–Erikoiskaupassa emme ole pitäneet valtavaa meteliä koronatoimista, vaan olemme keskittyneet kukistamaan virusta valtiovallan ohjeiden mukaan. Nyt tilanne on vakava ja se, ettei kauppoja suljeta, mutta annetaan suora neuvo välttää asiointia, vaatii nopeat ja selkeät tukitoimet, vaatii Pöllänen Etu ry:n tiedotteessa.

–Rahallisen tuen lisäksi mahdollisuus nopeutettuun lomautukseen ja työvuorolistojen muuttamiseen on nyt välttämätöntä. Varsinkin pienten erikoiskauppojen yrittäjät ovat tehneet jo kaikkensa, jotta pystyvät pitämään ovensa auki ja maksamaan palkat, arvioi yhdistyksen edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen.

Kustannustuki ei ole juuri auttanut erikoiskaupan toimijoita. Etu yhtyy Suomen Yrittäjien arvioon, että kustannustuen ehdoissa on suuri virhe, kun liikevaihdon pitäisi pudota 30 % tuen saamiseksi.

Lue koko Etu ry:n mediatiedote