Vuoden optikoksi valittu Tuomas Juustila vie alan koulutusta uudelle tasolle

Vuoden optikoksi on valittu optometrian lehtori Tuomas Juustila Oulun ammattikorkeakoulusta. Juustila on ollut mukana kehittämässä Suomen ensimmäistä kliinisen optometrian ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, joka edistää alan osaamista ja suomalaista silmäterveydenhuoltoa merkittävällä tavalla. Myös OAMK palkittiin uudesta tutkinnostaan Vuoden Näköteko -palkinnon.

Vuoden optikko -tunnustus jaetaan vuosittain ansioituneelle tai poikkeuksellisen suorituksen tai teon tehneelle Suomessa laillistetulle optikolle. Tunnustuksen myöntävät Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry ja Suomen Optometrian Ammattilaiset ry SOA. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Oulun ammattikorkeakoulu OAMK:n lehtorille Tuomas Juustilalle.

Pitkänlinjan osaajana ja kehittäjänä tunnettu Juustila toimii Oulun ammattikorkeakoulun optometristien tutkinto-ohjelman tutkintovastaavana, ja hänellä on ollut keskeinen rooli ohjelman kehittämisessä kohti kansainvälistä ECOO-akreditointia. Lisäksi Juustilalla on merkittävä rooli OAMKin kansainvälisessä Master’s Degree in Clinical Optometry tutkinto-ohjelmassa. Tutkinto lanseerattiin syksyllä 2020, ja se palkittiin Vuoden Näkötekona. Tutkinnon tuominen Suomeen on Juustilan mukaan alan yksi merkittävimmistä virstanpylväistä.

– Se vie Suomen optista alaa aivan uudelle tasolle. Uskon, että kiinnostus jatko-opiskelua kohtaan kasvaa, kun kouluttautua voi kotimaassa. Siten myös tutkimus lisääntyy, hän sanoo.

Kliinisen optometrian ylempi AMK-tutkinto tarjoaa silmälääketieteen ja biolääketieteen opetusta, joka antaa valmiudet tunnistaa systeemisten sairauksien silmävaikutuksia. Tutkinnon taustalla on väestön ikääntymisen aiheuttama kasvava tarve kliinisistä silmäterveydenhuollon ammattilaisista.

– Ylösalaisin kääntynyt väestöpyramidi kehottaa meitä keskittymään yhä enemmän ikääntyvien näkemiseen ja silmäterveydenhuoltoon. Kyseessä on globaali ongelma, johon myös Suomessa tarvitaan ratkaisuja, sanoo optometrian yliopettajana ja kliinisen optometrian Master’s koulutuksen tutkintovastaava, biolääketieteen tohtori Robert Andersson Oulun ammattikorkeakoulusta.

Optometrian koulutus elää murrosaikaa Suomessa. Alan tutkinto-ohjelmia uudistetaan vastaamaan tulevaisuuden tarpeita ja valmistuvien optometristien tietotaso onkin huimalla tasolla. Nopeasti kehittyvä terveysteknologia tuo mukanaan uusia menetelmiä ja uusia tapoja toimia.

– Silmäterveysosaaminen ja teknologinen kehitys ovat optisen alan suurimpia kehityslinjoja tällä hetkellä. On todella tärkeää, että näihin keskittyvää alan jatkokoulutusta on tarjolla nyt myös Suomessa. Onnittelemme Vuoden optikkoa Tuomas Juustilaa ja Oulun ammattikorkeakoulua kunnianhimoisesta ja pitkäjänteisestä työstä, kiittelee Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Lisätietoja:

Panu Tast, toimitusjohtaja, NÄE ry, p. 040 5422 227, panu.tast@naery.fi

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry tekee töitä maailman parhaan näönhuollon eteen. Edustamme kattavasti optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita. NÄE vastaa toimialan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. Olemme Kaupan liiton ja Suomen Yrittäjien yhteinen toimialajärjestö. naery.fi