EAOO Helsinki2021 virtuaalikoulutustapahtuma löi ällikällä

Oli upeaa saada osallistua tähän poikkeukselliseen koulutustapahtumaan, joka järjestettiin keväällä täysin virtuaalisena NÄE ry:n ja EAOO:n yhteisprojektina. Huolimatta siitä, että olimme bittijonojen päässä toisistamme yhteistyö ja lämminhenkisyys välittyi etäyhteyksienkin päähän. Mikä parasta, koulutusohjelma toteutettiin yhtä laadukkaana ja monipuolisena kuin aiempinakin vuosina.

Ajatuksia herättäviä luentoja oli paljon. Suomen kaltaisessa maassa, jossa ikääntyvien määrä kasvaa vauhdilla, erityisen kiinnostavina näyttäytyivät luennot: ”Icare Home User Experience: Diurnal Monitoring of IOP and IOP Fluctuations in Glaucoma Patients”, jonka piti Barbara Cvenkel, MD, University of Ljubljana, Slovenia ja ”Silver Tsunami – Aging and Vision Loss”, josta luennoi Robert Andersson, prof., Salus University, Pennsylvania, US.

Barbara Cvenkel esitteli tutkimusta glaukoomapotilaiden silmänpaineiden seurannasta kotona potilaan toimesta tablettitietokoneelle asennetun Eyecatcher-ohjelmiston avulla. Tulokset olivat lupaavia. Tutkimukseen osallistui 20 henkeä ja kaikki osallistujat (keski-ikä 70 vuotta) pystyivät kotioloissa mittaamaan silmänpaineensa. Tällaiset etänä suoritettavat silmäsairauksien seurantamenetelmät yhdistettynä julkisen puolen kontrollikäynteihin, vapauttaisivat julkisen puolen resursseja mekaanisesta mittaustyöstä vaikeampiin hoitotoimenpiteisiin. Mikä hyöty tästä olisikaan itse potilaalle, jonka ei tarvitsisi lähteä jokaisen seuranta mittauksen vuoksi sairaalaan vaan voisi tehdä mittaukset osaavan lähioptometristin vastaanotolla tai itsenäisesti kotonaan. Monet glaukoomapotilaat ovat huonosti liikkuvia joko ikänsä tai näköongelmiensa vuoksi. Heidän voimavaransa ja aikansa säästyisivät päivittäiseen toimintaan, kun matkoineen useamman tunnin poliklinikkakäynti suoriutuisi tunnissa! Tervetuloa digitaalinen kehitys ja lähioptometristit silmäsairauksien seurantaan?

Robert Anderson käsitteli ansiokkaasti ja mieleen painuvasti ikääntyvän väestörakenteen tuomia haasteita väestön terveyteen ja sen myötä terveydenhuoltoon, jonka merkittävä osa myös näönhuolto on. Emme voi enää sulkea silmiämme tältä kehitykseltä, koska se on jo täällä. Tässä valossa digiloikan mukaan hyppääminen on meille optometristeille ja optikoille erittäin tärkeää. Me olemme näönhuollon peruskivi. Toimitamme näönhuollon apuvälineitä niin terveille kuin sairastaville asiakkaillemme. On kaikkien edun mukaista, että hetkittäin orastava yhteistyömme julkisen terveydenhuollon ja silmälääkärien kanssa vahvistuisi ja voimistuisi tulevina vuosina, jotta pystyisimme vastaamaan niihin haasteisiin, joita ikääntyvien näönhuolto tuo tullessaan.

Nähdään seuraavilla koulutuspäivillä ehkä jo livenä.

Kirsi Heino
optometristi, ortoptisti
H5 Vision Oy / Oopperan Optiikka