LPY ja NÄE: Seitsemän päivän hoitotakuu on erinomainen tavoite

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) sekä Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry ovat tyytyväisiä hallituksen budjettiriihessä tehtyyn linjaukseen edistää seitsemän päivän hoitoon pääsyä. Lääkärikeskukset, -asemat ja optikkoliikkeet silmälääkärivastaanottoineen ovat valmiita ja kykeneviä auttamaan julkista terveydenhuoltoa tämän tavoitteen saavuttamisessa.

– Sote-uudistusta tehtäessä on tähän mennessä keskitytty lähinnä hallintorakenteisiin. On hienoa, että hallitus kiinnittää nyt huomiota hoitoon pääsyn parantamiseen. Nykyistä tekemisen tapaa on pakko muuttaa radikaalisti. Yksityisen terveydenhuollon kapasiteettia tullaan varmasti tarvitsemaan asetetun tavoitteen saavuttamiseksi, LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen toteaa.

Partasen mukaan kiireettömän hoidon hoitotakuun kiristäminen seitsemään päivään on erinomainen tavoite. Helppoa sen toteuttaminen ei ole, sillä liikkeelle lähdetään takamatkalta, koska nykyisen kolmen kuukauden hoitotakuun saavuttaminenkin on ollut vaikeaa. 

Myös NÄE ry:n toimitusjohtajan Panu Tastin mielestä seitsemän päivän hoitotakuu on erinomainen tavoite.

– Tällä hetkellä silmätautien hoitojonot ovat lähes koko maassa kroonisesti pitkät, aivan nykyisten hoitotakuurajojen ylärajalla ja usein ylikin. Seitsemän päivän hoitotakuun toteutuminen vaatii erityisesti silmäterveydenhuollossa suunnitelmallisuutta ja ennakointia, Panu Tast kertoo.

Tast uskoo, että hallituksen budjettiriihen kirjauksilla hoitotakuun lyhentämisestä on myönteinen vaikutus silmäsairauksien hoidon saatavuuteen ja sujuvuuteen. Ennaltaehkäisevällä ajattelulla sekä julkisen ja yksityisen moniammatillisella työnjaolla voidaan purkaa jonoja esimerkiksi ohjaamalla yksinkertaiset tutkimukset ja seurannat suoraan yksityisille palvelusetelin avulla. Tällöin julkiselle sektorille vapautuu resursseja toteuttaa itse enemmän poliklinikkaympäristöä vaativia tutkimuksia ja hoitoja.


Lisätietoja
:

Ismo Partanen, toiminnanjohtaja LPY, puh. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi, Twitterissä: @LPYry ja @ismo_partanen

Panu Tast, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry, toimitusjohtaja, puh. 040 5422 227, panu.tast@naery.fi.