Silmälasitrendejä SILMO 2021 -messuilla

SILMO 2021 -messuilla nähtiin silmälasien uusinta, moni-ilmeistä estetiikkaa, josta jokainen löytää varmasti omaan tyylinsä sopivat muodot ja värit. Trendikatsauksen Pariisin messuilta tarjoaa optometristi Kirsi Heino

Silmälasit voivat olla hauska asuste, omaa pukeutumista tai tyyliä täydentävä näyttävä design-luomus tai toisaalta välttämättömyyshyödyke, jonka halutaan olevan niin huomaamaton kuin mahdollista. Riippuu täysin silmälasien käyttäjästä, minkälaisen roolin hän haluaa niille antaa.

Tämän päivän muoti ja sitä muokkaavat trendit antavat kaikenlaisille ihmisille mahdollisuuden itselleen sopivan tyylin luomiseen. Ihmisiä eivät enää sido laumapukeutumisen säännöt samalla tavalla kuin 1980-luvun pääkaupunkiseudun teinejä. Silloin kaikilla oli oltava Leviksen farkut, purjehduskengät, pikeepaita ja muhkea untuvatakki. Nykyisin muoti on moninaisempaa ja avoimempaa erilaisille tyylisuunnille ja -yhdistelmille.

Tämä trendien ja muodin monimuotoisuus näkyi myös SILMO 2021 -messujen kehystrendeissä. Kehysmuotoilussa on haluttu katsoa tulevaisuuteen, leikitellä ja tuoda klassikkomalleihin uutta näkemystä. On värien runsautta ja kehysten voimakkaita rakenteita sekä yksinkertaisen tyylikästä, ilmavan kevyttä muotokieltä.

Kehyksissä kohtaavat jännittävästi eri muodot, värit ja tyylit

Väripaletin pääajatus on harmonia (Harmonic Palettes). Värien voimakkuusasteesta tai sävyistä huolimatta niiden halutaan olevan tasapainossa keskenään. Kehysten värityksessä on hyödynnetty kontrasteja, valoa sekä läpikuultavan valoisuuden ja vahvojen läpinäkymättömien värien vaihtelua. Niillä kokonaisuuteen pyritään luomaan sekä sopusointua että jännitettä.

Muotoilussa on etsitty toisiaan tasapainottaviksi voimiksi keveyttä, painottomuutta ja
painovoimaa (”Lightness and gravitation”). Kehyksiin on haluttu saada sekä vapaita ja ilmavia muotoja että vahvoja geometrisia linjoja niiden käytettävyydestä tinkimättä.

Yksinkertaiset ja selkeät linjat (”Absolute Design”) eivät tarkoita kaavamaisuutta, vaan nekin voivat olla leikitteleviä. Mennyt ja tuleva (”Icon’oclast) yhdistyvät innovatiivisesti toisiinsa, klassikot viedään suoraan tulevaisuuteen ja futuristisiinkin malleihin (”NeoStalgia”) on poimittu muotoja menneestä maailmasta. Klassinen
estetiikka ei näyttäisi koskaan olevan pois muodista.

Kehysmuotoiluun on tuotu myös arkkitehtonista särmää (”Archi Crea”). Toisinaan monimutkaisia ja toisinaan hyvin minimalistisia muotoja yhdistetään eri materiaaleihin ja voimakkaisiin urbaaneihin väreihin, mistä syntyy mieleenpainuvia yhdistelmiä.

Kuten vaatteisiin, myös kehyksiin on haluttu tuoda hieman katumuodin ulottuvuuksia (”Pixel Street”). Totuttuja tyylisääntöjä rikotaan tuomalla katumuodin rentous ja anteeksipyytelemättömyys myös kehyksiin. Muodot ovat graafisen hillittyjä, mutta värien ja materiaalien keskinäiset kontrastit puhuttelevat katsojaa.

Kehyksiä löytyy jokaiseen tyyliin ja mielialaan. Nauttikaamme tästä runsaudesta ja
mahdollisuudesta löytää kukin itsellemme mieleisin kehysmalli. Parasta on, että jokainen silmälasien käyttäjä voi olla nyt uuden trendivirtauksen aallonharjalla juuri sillä itselleen parhaiten sopivalla tyylillä.

”Electrified Harmonies” -väripaletin väreissä on voimakkaita, osin jopa hieman
neonmaisia, mutta silti sopuisasti toisiinsa sointuvia sävyjä. Kuva Trends by SILMO -kirjasta.
”Shooting Harmonies” -paletissa hallitsevat hillityt sävyt ja huomaamattomat vivahteet. Kuva Trends by SILMO -kirjasta.

Lue lisää kehystrendeistä Trends by SILMO -julkaisusta