Vuoden optikoksi valittu Leea Hotti korostaa kliinisen osaamisen merkitystä tulevaisuudessa

Vuoden optikoksi on valittu optometristi Leea Hotti. Hotti on monipuolisen taitava nykyajan moderni optikko, jonka erityisosaamista ovat erikoispiilolinssit. Palkintoperusteissa painotettiin myös vahvaa omaa osaamisen kehittämistä sekä osaamisen jakamista työyhteisöissä.

Vuoden optikko -tunnustus jaetaan vuosittain ansioituneelle tai poikkeuksellisen suorituksen tai teon tehneelle Suomessa laillistetulle optikolle. Tunnustuksen myöntävät Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry ja Suomen Optometrian Ammattilaiset ry SOA. Tänä vuonna palkinto myönnettiin optometristi Leea Hotille.

Hotti on työskennellyt eri optikkoliikkeissä silmälasien ja piilolinssien parissa yli kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä Hotti työskentelee Instrumentariumin lisäksi Eiran sairaalassa refraktiivisen- ja kaihikirurgian sekä kuivasilmäisyyden parissa. Työ on haastavaa optikon työtä, joka vaatii erityisosaamista ja perehtymistä.

– Silmät ja näkeminen ovat jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisiä. Jokainen potilas tuo työhön haasteellisuutta ja nautin oikean ratkaisun löytämisestä. Lisäksi erikoispiilolinsseillä potilaan näkemisen tason ja jopa tapauskohtaisesti potilaan elämänlaadun parantaminen on erittäin palkitsevaa ja tuonut arvokkaita työssä onnistumisen hetkiä.

Silmien tutkiminen ja kliininen optikon työ ovat keskiössä Hotilla. Hotti aloitti 2021 kliinisen optometrian opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa ja opettelee ennakkoluulottomasti uusia taitoja.

– Alan suunta menee koko ajan enemmän kliinisemmälle puolelle, jossa tarvitaan osaajia ja ammattitaitoa potilaiden ja asiakkaiden hoitamiseen. Toiveenani on, että optikoita saataisiin tulevaisuudessa innostumaan enemmän juuri kliinisestä optometriasta ja että saisimme lisää erityisosaajia eri osa-alueille esimerkiksi erikoispiilolinssien pariin. Hyvä optometristi on monipuolinen, eli osaa ja hallitsee perusosaamisen kliinisellä lisällä.

Vuoden optikko -palkinto tuo tänä vuonna näkyväksi pitkäjänteisen arkityön ja panostuksen omaan kehittämiseen koko optisen alan tulevaisuuden hyväksi.  

– Omaa tekemistä ei osaa ajatella niin merkittävänä, joten merkitsee todella paljon, että alan yhteisöt tuovat tällaisen kunnianosoituksen.