Hallitusohjelmaa & aurinkolaseja

Siirtymä kesälaitumille koskettaa vähitellen useampaa ja useampaa meistä. On aika kiittää hienoa silmäterveyden ja optometrian NÄE-yhteisöä kevätkauden uurastuksesta.

Kulunut vuosipuolikas on ollut työntäyteinen ja yllätyksiä täynnä. Terveydenhuollon näkökulmasta katsottuna innostavaa on ollut  useiden hyvinvointialueiden ratkaisut ottaa palvelusetelit ja yksityiseltä sektorilta tehtävät julkiset hankinnat välineeksi verovaroista kustannettavien palveluiden tuottamiseksi. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen koululaisten näönhuoltopalveluiden avausta ovat seuranneet silmätautien erikoislääkärien vastaanottopalvelut sekä OCT- ja muu kuvantaminen. Ilahduttavaa on ollut huomata, että yhä useammin NÄE ry:n viesti on kuultu: Palveluita voi tuottaa sekä optometristivetoisesti että optometristin, silmähoitajan ja silmätautien erikoislääkärin moniammatillisena yhteistyönä.

Uskon, että tätä on tulossa lisää sitä mukaa kun talouden ahdas tilanne hyvinvointialueilla näyttäytyy koko karuudessaan.

Vielä käynnissä olevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa on optisen alan yritysten ja ammattilaisten näkökulmasta paljon pelissä. Olemme laajalla rintamalla tehneet työtä muun muassa optikkotoimintaa historiallisesti rajoittavien ei-lääketieteellisten asetuskohtien poistamiseksi. Vielä on liian varhaista arvioida, millä aikataululla näin tapahtuu mutta on selvää, että viestiämme on kuultu. Vaikuttamistyössä moni teistä on ollut omien kontaktien-, luottamustehtävän ja ehdokkuuden muodossa mukana. Lämmin kiitos.

Kesä näyttää keleistä riippumatta jotenkin kesäisemmältä aurinkolasien läpi. Loppuvuosi tuo niin aurinko- kuin silmälasipuolelle mullistuksia, kun aisoista tutut EN-standardit päivittyvät vähitellen kansainvälisiksi ISO-standardeiksi. Vielä on varhaista ennakoida miten uudet standardit vaikuttavat käytännön tasolla, mutta tuskin väljempää sääntelyä on siltäkään osin luvassa.

Kesä hiljentää, hallitusohjelman nähtyä päivänvalon, vähitellen myös lomien ajaksi NÄE:n toimiston. Alaan liittyviä aiheita ja ilmiöitä seuraamme siitä huolimatta.

Panu Tast
toimitusjohtaja
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry