Vastuullinen optinen ala

Sami Verno

Suomi on maailman johtavimpia second hand -kaupankäynnin maita ja Kaupan liiton mukaan kiertokaupan arvon arvellaan olevan maassamme kokonaisuudessaan jopa 900 000 000 €. Huonekalut, vaatteet ja kirjat ovat kolme suosituinta tuoteryhmää, joita suomalaiset ostavat käytettyinä. Samanaikaisesti useammalla kuin joka kolmannella suomalaisella on kotonaan monet käyttämättömät silmälasit, ja joka viides voisi ostaa myös käytetyt silmälasit.

Vastuullisuudesta puhuttaessa moni keskustelu alkaa ympäristöteoista päättyen hiilijalanjäljen tai meressä lilluvan muovimäärän mittaamiseen. Yritysmaailmassa vastuullisuuden käsite on huomattavan paljon enemmän. Se on kokonaisuus, joka näkyy oikeastaan kaikessa – strategiasta tulevaisuuden visiointiin ja arjen pieniin tekoihin, tuotekehityksessä ja materiaalivalinnoissa, logistiikassa ja verkkokaupassa, jätehuollossa ja kierrätyksessä ja niin edelleen, puhumattakaan sosiaalisesta vastuusta, sekä kuinka voimme vaikuttaa ja parantaa yhteiskunnan eri osien ja kerrosten elämää. 

Entä ne miljoonat vanhat rillit ja pokat, jotka makaavat piironkien ylälaatikoissa käyttämättöminä. Ne pitää saada takaisin kiertoon tavalla tai toisella ennen kuin ne päätyvät kaatopaikkavuorien täytteeksi. Kunnallisten jätekeräyspaikkojen lisäksi luontevin tapa olisi palauttaa ne sinne, mistä ne on hankittu. Aivan kuten kodin pienelektroniikka-ala toimii. Helpoin tapa lienee tuoda liikkeeseen vanhojen lasien kierrätyspiste. Mikäli sinun työpaikallasi ei vielä ole tällaista kierrätyslaatikkoa, haastakaa yrityksenne johto, sillä vastuullisuus on meidän kaikkien yhteinen asia. Palautuneista silmälaseista on mahdollista valmistaa raaka-ainetta uusiin silmälaseihin tai linssit vaihtamalla laittaa kiertoon sellaisenaan, joko hyväntekeväisyyden tai myynnin kautta. Moni yritys alallamme toimiikin näin jo tänään. Muitakin erinomaisia esimerkkejä löytyy eikä luovuudella ole rajoja kiertotalouden rattaissa. 

Meillä optisen alan toimijoilla on etuoikeus puhuttaessa vastuullisuudesta. Suurin osa suomalaisista käyttää optisen alan palveluita tai tuotteita, ja kohtaamme päivittäin kymmeniä tuhansia kuluttajia ympäri maamme. Jotta voimme kantaa oman kortemme planeettamme eteen, meidän tulee panostaa vielä nykyistä enemmän vastuullisiin ratkaisuihin. Asiakkaat hankkivat varmasti kierrätys- ja luonnonmateriaaleista valmistettuja laadukkaita ja tyylikkäitä kehyksiä, jos niitä on tarjolla ja niitä suositellaan. Me optisen alan ammattilaiset olemme alan parhaita ja aitoja ammattilaisia, joita kuunnellaan. Jos me uskomme vastuullisiin tuotteisiin, siirtyy se myös asiakkaidemme korvien väliin, tekoihin ja ostopäätöksiin. 

Yksi tapa kierrättää käytettyjä silmälaseja on silmälasien vuokrauspalvelu, joka palveluna kuukausi kuukaudelta kasvattaa suosiotaan myös Suomessa. Siinä asiakkaan käyttämät ja kehysvaihdon yhteydessä palauttamat kehykset palautuvat korjauksen ja puhdistuksen jälkeen myyntiin second hand -kehyksinä. Samalla logiikalla kuin esimerkiksi kirpputorit ja kierrätyskaupat toimivat. Tutkimusten mukaan tällä hetkellä noin 20 % suomalaisista on valmis hankkimaan second hand -silmälasit, käytettyjen kodinkoneiden osalta lukeman arvioidaan olevan jopa 77 %. Ero saattaa selittyä tarjonnan minimaalisuudella. Panostamalla tähän, pystymme alana varmasti nappaamaan mukavan siivun kiertotalouden markkinoista, jos vain uskallamme muuttua ja muuttaa tapojamme. 

Vastuullisuudessa ei ole kyse pelkästään kierrätyksestä vaan toiminnasta, jolla edistetään kilpailuetua ja -kykyä sekä luodaan kestävää kasvua alalle. Suunnitellaan jatkossakin uusia houkuttelevia tuotteita ja palveluita, luodaan uusia arvoverkostoja, haastetaan kumppanimme, tehdään kokonaan jotain uutta. Meillä on vastuu ja vastuulla on meidät. Puhutaan jatkossakin avoimesti vastuullisuudesta, mutta pidetään huoli, että myös tekoja tapahtuu. Sellaisia, joista tulevat sukupolvet tulevat muistamaan meidät. Sellaisia, joiden parissa meistä jokaisen on tärkeää tehdä töitä. 

Sami Verno 

Kirjoittaja toimii markkinointipäällikkönä Synsamilla ja hän lupaa jatkossakin toimia vastuullisesti niin työ- kuin vapaa-ajallakin. Päässään hänellä on kehykset, jotka on valmistettu merestä kerätystä muovista.