Varilux jatkaa innovoinnin rajojen rikkomista – ensimmäinen silmänliikkeen huomioiva moniteholinssi

Varilux on rikastuttanut miljoonien presbyooppien elämää ympäri maailmaa, ja Essilor Ltd:n ammatillisista suhteista vastaava johtaja Andy Hepworth muistelee sen innovaatiomatkaa ja uusinta läpimurtoa, Varilux® XR series™ -moniteholinssiä, joka tuli Pohjoismaiden markkinoille viime syksynä.

64 vuotta sitten tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien Varilux on toistuvasti rikkonut teknologian ja innovoinnin rajoja monilla vuosien varrella hakemillaan patenteilla.

Tässä seuraamme sen innovointimatkaa ja linssin kehitystä vuosien varrella.

VARILUXIN AIKAJANA

Kokeiltuaan isänsä kaksiteholinssejä vuonna 1950 Bernard Maitenaz alkoi miettiä moniteholinssiä käsitteenä. Sen ajan optiikan ammattilaiset eivät pitäneet sitä mahdollisena, mutta vuosien raskaan taistelun jälkeen, Varilux 1 lanseerattiin vuonna 1959 ensimmäisenä moniteholinssinä.

Sen jälkeen Varilux 2 vakiinnutti vuonna 1972 nopeasti asemansa parhaana presbyopian korjauskeinona, ja vuoteen 1978 mennessä Varilux-linssien käyttäjiä oli jo 12 000.

Keskeinen virstanpylväs riippumattomassa tutkimuksessa oli Essilorin sponsoroima kansainvälinen presbyopiasymposiumi, joka toi yhteen akateemisen tutkimustyön kaikkialta maailmasta, etenkin University of Houstonin tohtori Irvin Borishin loistavan työn.

Tämä tutkimus johti maailmanlaajuisesti yleisimmin myynnissä olevan Varilux Comfort-moniteholinssin lanseeraukseen vuonna 1993. Sen myötä silmälasikäyttäjä sai mukavamman lukuasennon. Varilux Comfort oli ensimmäinen malli, jossa huomioitiin linssin välialueen ja alaosan tärkeä rooli (lisäys 85 %) käyttäjän lukiessa paperille tulostettua asiakirjaa.

Toinen tärkeä innovaatio oli Varilux Ipseon lanseeraus vuonna 2003. Se antoi ensimmäisen kerran mahdollisuuden Varilux-linssien yksilölliseen räätälöintiin. VisionPrint-järjestelmä mittasi jokaisen asiakkaan katseen liikekuvion. Kun asiakas katsoi sivussa olevaa esinettä, hän liikutti molempia silmiään ja päätään, mutta toiset asiakkaat liikuttivat enemmän silmiään ja toiset enemmän päätään. Kyseinen kuvio mitattiin, ja sitä käytettiin tämän linssin suunnittelussa.

Siirrytään pikakelauksella Varilux X-series -tuotesarjaan, joka lanseerattiin vuonna 2017. Sen keskeiset ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia, joten käyttäjä voi nähdä selvästi kädenmitan etäisyydelle ja erottaa tarkasti yksityiskohdat myös digitaaliselta näytöltä.

Keskeinen peruste, joka teki Variluxista tiennäyttäjän, oli LiveOptics-näkökulma. Se on muotoiluprosessi, joka asetti loppukäyttäjän kehitystyön ytimeen. Tutkijat pystyivät keräämään fysiologisia ja käyttäytymistietoja ja varmistamaan, että moniteho-ominaisuudet vastaavat käyttäjien tarpeita.

Kuva. Varilux® XR series™ - tuorein innovaatio

Variluxin tuorein innovaatio nimeltä Varilux® XR series™, joka lanseerattiin Suomessa viime syksynä, on kuitenkin vienyt suunnitteluprosessin vielä askeleen pidemmälle.

EssilorLuxottican tutkijat ovat ensimmäisen kerran onnistuneet valjastamaan tekoälyn ja yhdistämään sen poikkeukselliseen kuluttajien elämäntyylien tuntemukseensa, minkä tuloksena on syntynyt ensimmäinen silmänliikkeen huomioiva moniteholinssi*.

Nykyään käyttäjien haasteena on informaatioähky. Se tarkoittaa yli 100 000 silmänliikkeettä päivässä, mikä pakottaa heidät hidastamaan tahtia terävyyden säilyttämiseksi.

Varilux® XR series™ on ensimmäinen silmänliikkeen huomioiva moniteholinssi, joka hyödyntää käyttötottumusperusteista tekoälyä ja yli miljoonaa ainutlaatuista tosielämän tietoa. Ennustamalla asiakkaan näkötapaa ja viemällä binokulaarisuuden seuraavalle tasolle XR-motion™-teknologia vähentää vääristymiä linssien välillä ja varmistaa tarkennusalueiden sijoittamisen juuri kullekin käyttäjälle sopiviin kohtiin.

Tämän ansiosta Varilux® XR series™ -linssit takaavat terävän näön myös liikkuessa, mahdollistavat nopean tottumisen ensimmäisestä päivästä lähtien sekä katseen luonnollisen siirtämisen.

Kuva. Varilux® XR series™ on ensimmäinen silmänliikkeet huomioiva moniteholinssi

Tekoälyn voima piilee tiedon määrässä, laadussa ja monipuolisuudessa sekä sen analysointitavassa. Näkemyksiä ja tietoja on kerätty loppukäyttäjien tilauksista, tosielämän käyttäjien testeistä, myymälöissä tehdyistä mittauksista ja fysiologisista malleista.

Digital twinning -teknologian avulla Essilorin tutkimus- ja kehitystyötiimi pystyi luomaan näkötapaprofiilin jokaiselle silmälasireseptille sekä tarjoamaan ensimmäisen silmänliikkeet huomioivan linssin, joka kunnioittaa silmän luonnollista käyttäytymistä.

Varilux® XR series™ auttaa käyttäjiä hyödyntämään terävää näköä myös liikkuessa ja tarjoaa jopa 49 % laajempaa näkökenttää** Varilux X series -sarjaan verrattuna. Riippumattomissa kolmannen osapuolen testeissä 87 % kuluttajista, jotka käyttivät enimmäkseen laadukkaita moniteholinssejä, valitsi kokeiltuaan mieluummin Varilux XR -linssit kuin nykyiset linssinsä ilman muutoksia silmälasireseptissä***. Lisäksi 95 % käyttäjistä sopeutui uusiin linsseihinsä heti ensimmäisenä päivänä.

Variluxin innovaatioaikajana sisältää myös Varilux Multi-Designin lanseerauksen vuonna 1988, Varilux Panamicin vuonna 2000, Varilux Physion vuonna 2006 ja S Series -sarjan vuonna 2012 ja kaiken kaikkiaan kymmenen linssisukupolvea.

Kuva. Varilux-moniteholinssi: jatkuva innovaatio vuodesta 1959

Kuva. Varilux-moniteholinssi: jatkuva innovaatio vuodesta 1959.

INNOVOINTIMATKA

Moniteholinssien keskeisten suunnitteluaspektien lisäksi, Varilux on toiminut tiennäyttäjänä myös linssien yksilöllisessä räätälöinnissä. Yksilöllisillä mitoilla on entisestään nostettu presbyooppien näkömukavuutta. Mahdollisimman luontevan näkökyvyn saavuttamiseksi ja yksilöllisen ratkaisun luomiseksi on asteittain integroitu silmälasikäyttäjän käyttäytyminen, silmien fysiologia ja vuorovaikutus.

On upeaa ajatella, miten paljon maailmamme on muuttunut vain 30 vuodessa. Lukeminen tapahtuu yhä enemmän eri digilaitteilla, ja tapa, miten presbyooppi pitelee kyseisiä laitteita ja millainen hänen asentonsa on, on muuttunut.

Pitkäkestoisen kehitystyön ja tutkimusten ansiosta Essilorin tutkimus- ja kehitystyötiimillä on kattava ymmärrys siitä, mitä ja miten nykyinen moniteholinssien käyttäjä näkee, ja sen ansiosta Varilux on pystynyt toimimaan tiennäyttäjänä moniteholinssien tehokkuuden kehittämisessä. Se on myös johtanut Varilux® XR series™ -sarjan suunnitteluun.

Valmistaessamme linssejämme voimme nyt yhdistää tekoälyn, inhimillisen asiantuntemuksen ja huippuosaamisen. Jatkuvaan innovointiimme osallistuu suuri tutkijajoukko, minkä tuloksena yhdelle linssille saadaan useita patentteja.

Linssi on saavuttanut niin paljon ja jatkaa varmasti edelleen menestyksekästä matkaansa kohti vuosisadan rajapyykkiä. Tulevina vuosina linsseihin ja ihmisten elämiin voidaan odottaa entistäkin upeampia parannuksia.

Voimme vain arvailla, mitä tulevat Varilux-sukupolvet tuovat loppukäyttäjälle, mutta tiedän, että kulissien takana työskentelevät henkilöt ovat tietoisia siitä, että heidän tehtävänsä on varmistaa, että linssi toimii yhä mittapuuna muille malleille.

Tutkimustiimi on todennut, että presbyoopin elämä muuttuu jatkuvasti. Tämän päivän yli nelikymppiset ovat paljon vanhempiaan vaativampia tuotteiden suorituskyvyn suhteen eivätkä halua kärsiä ikääntymisen ensimmäisistä merkkejä. He todella nauttivat elämästä, työskentelevät sekä harrastavat niin monipuolisesti liikuntaa, matkailun ja lukemisen parissa, että he vaativat linssin, joka tukee tätä kaikkea. Nämä presbyoopit ovat ymmärrettävästi huolissaan näöntarkkuuden menetyksestä, mutta Varilux-linssien tulevat sukupolvet pyrkivät puuttumaan ja vastaamaan näihin huolenaiheisiin ja parantamaan heidän elämänlaatuaan näköä parantamalla.

*Silmänliikkeet huomioivalla tarkoitetaan kahden parametrin huomioimista moniteholinssin suunnittelussa: silmälasireseptin ja näkötoiminnan
**Sisäiset tutkimus- ja tuotekehityssimulaatiot – 2022 – vrt. Varilux® X series™ ja tunnetuimpien kilpailevien linssibrändien keskimääräinen suorituskyky (kuluttajien tuntemien linssibrändien seuranta – riippumaton 3. osapuoli – 2022 – BR/CA/CN/FR/ IN/ IT/UK/US (n=8000)). Näkökentässä huomioidaan näön terävyys ja sujuvuus.
***Ei muutoksia reseptiin: Varilux® XR series™ – in-life-kuluttajatutkimus – Eurosyn – 2022 – Ranska (n=73 moniteholinssien käyttäjää)