Vuoden optikko on Outi Kaseva – optisen alan ja asiakastyön monitaituri

Vuoden optikko on Outi Kaseva. Suomen optinen ala palkitsi osaajiaan European Academy of Optometry and Optics (EAOO) -konferenssin yhteydessä Helsingissä. Myös Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on myöntänyt ansiomerkkejä optisella alalla ansioituneille.

Euroopan suurin optometrian ja optiikan alan konferenssi European Academy of Optometry and Optics (EAOO) on kerännyt Helsingissä 10.-12.5.2024 järjestettävään 15. konferenssiinsa optometrian akateemisen etujoukon. EAOO Helsinki 2024 -konferenssin yhteydessä Suomen optinen ala myös palkitsi osaajiaan. Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry ja Suomen Optometrian Ammattilaiset ry Soa on valinnut vuoden optikoksi Outi Kasevan.

Vuoden optikko -tunnustus jaetaan vuosittain ansioituneelle tai poikkeuksellisen suorituksen tai teon tehneelle Suomessa laillistetulle optikolle. Palkintoraati korosti valinnassaan Kasevan monipuolista optista osaamista, jatkuvaa oman ja työyhteisönsä osaamisen kehittämistä ja ennen muuta ammattitaitoista asiakaspalveluasennetta optisessa myymälässä.

”Minusta on upeaa, että palkinto menee arjen sankarille eli asiakasrajapinnassa päivittäin töitä tekevälle optometristille”, sanoo Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”On ihanaa palkita alamme monitaituri, joka tekee pyyteetöntä asiakaspalvelutyötä antaumuksella, suurella sydämellä ja rautaisella ammattitaidolla sekä pitää itsensä ammatillisesti ajan hermolla”, iloitsee Suomen Optometrian Ammattilaiset ry Soan puheenjohtaja Riikka Torvela.

Optikon rooli on muutakin kuin näöntutkimus

Optikon työssä tarvitaan rohkeutta kohdata erilaisia tilanteita ja luoda luottamusta asiakkaaseen. Optikon rooli on paljon enemmän kuin vain näöntutkimus – se on kokonaisvaltainen asiakaspalvelukokemus, joka vaatii kommunikaatiota, empatiaa ja ammattitaitoa.

”En yhtään osannut odottaa valintaani vuoden optikoksi. Tuntuu hyvältä saada arvostusta, se ei aina ole ilmeistä. Kokemuksen kautta olen ymmärtänyt, että optisen osaamisen lisäksi optikon asiakastyössä on tärkeää taito kuunnella asiakasta ja kommunikaatio varsinkin siinä vaiheessa, kun lopputulos onkin jotain muuta kuin mitä on oletettu. Toki näöntutkimus on tärkeää, mutta myös se, että asiakkaan kanssa toimitaan yhteistyössä. Koen, että olen hyvä tässä”, kertoo Kaseva valinnastaan ja työstään optikkona.

Optikon työn Kaseva näkee monipuolisena ja alan kehityksen positiivisena:

”Olen ollut pitkään alalla eli monenlaista on tullut vastaan. Olen oppinut tekemällä ja jatkuvalla kouluttautumisella. Ala on tosi monipuolinen. Optometristeja eli rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavia optikoita työskentelee monenlaisissa tehtävissä eli kaikki eivät työskentele minun tapaani myymälä- ja myyntityössä. Uskon optisen alan menevän enemmän lääketieteen suuntaan, silmäsairauksien ymmärrystä vaaditaan ja tekniikka kehittyy. Uskon kuitenkin, että myös meitä ihmisiä tarvitaan vielä jatkossakin.”

Ansiomerkkejä optisen alan osaajille

EAOO Helsinki 2024 -konferenssin yhteydessä NÄE ry on myöntänyt myös kolme ansiomerkkiä alan ansioituneille osaajille:

  • Timanttinen ansiomerkki:
    Bernd Schwenson, ansiokkaasta kansainvälisestä ja kotimaisesta työstä optisella alalla. Schwenson on pitkäaikaisin virallinen edustaja Euroopan optometrian ja optiikan neuvosto ECOO:ssa. Toiminut aiemmin myös ECOO:n presidenttinä ja Maailman Optometrian maailmanjärjestö WCOn edeltäjän presidenttinä. Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaisjäsen Euroopan Optometrian Akatemia EAOO:ssa.
  • Kultainen ansiomerkki:
    Satu Autio, pitkänlinjan optometrian maisteri ja lehtori Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Optometrian Eettisen Neuvoston OEN jäsen.
  • Hopeinen ansiomerkki:
    Satu Järvinen, Oulun Oamk:sta valmistunut pitkänlinjan kliinisen optometrian maisteri. Piilolinsseihin syventynyt erikoisosaaja. Ainoa suomalainen, joka on saanut oman Posterin eli tiivistelmän tutkimuksestaan Euroopan Optometrian Akatemian EAOO Helsinki 2024 -konferenssiin. Posteri käsittelee likinäköisyyden ehkäisyä silmälasilinssien avulla.