Optometrian ennuste lupaa kesäistä auringonpaistetta 

Kesän- ja lomakauden kynnyksellä on hyvä vilkaista peruutuspeilistä vielä näkyvää kevätmaisemaa. Se näyttää monelta osin aurinkoiselta, sillä viimeisten kuukausien aikana moni alan- ja optometrian kehityksen kannalta tärkeä palanen loksahti viimein kohdalleen. 

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry, Suomen Optometrian Ammattilaiset Soa sekä nippu alan yrityksiä ja yksityishenkilöitä käynnisti viime syksynä hankkeen, jonka avulla pyrittiin nopeuttamaan historiallisten optikkotoiminnan rajoitusten poistamista. Olimme ajautuneet kummalliseen tilanteeseen, jossa yhdessä korkeatasoisimman optometrian koulutuksen maassa optikoiden ammattioikeuksia oli kaikista tiukimmin rajoitettu.  

Lopullisesti eroon näistä rajoitteista ei ole vieläkään päästy, mutta maan hallituksen 16.4.2024 tekemä kehysriihipäätös ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän poistamiseksi on nyt fakta. Epäilen, että voimaan muutos saadaan vuoden 2025 aikana, sillä Valtiovarainministeriö on laskenut muutoksesta saatavien säästöjen alkavan realisoitua tammikuusta 2026 eteenpäin. 

Toinen iso, suomalaisen optometrian kevättä kirkastanut uutinen saatiin NÄE ry:n, ECOO:n (European Concil of Optometry and Optics) ja EAOO:n (European Academy of Optometry and Optics) Helsingin konferenssin yhteydessä helatorstaina 9.5.2024, kun Metropolia AMK:n optometrian tutkinto-ohjelma sai kuudentena eurooppalaisena yliopistona täyden akkreditoinnin. Akkreditoidusta tutkinnosta valmistuneelle myönnetään hakemuksesta ammattioikeudet kaikissa EU-maissa. Tämä jos mikä kertoo suomalaisten optometristien osaamisesta. Ilahduttavaa on, että myös OAMK:n tutkinto-ohjelma on jo teoriaopetuksen osalta akkreditoitu. 

Molemmissa ammattikorkeakouluissa akkreditointia on siis tehty jo vuosikymmen. Voi hyvällä syyllä sanoa, että jo viimeisen vuosikymmenen ajan suomalaisten optikkojen osaaminen on ollut EU-alueen terävintä kärkeä. Nyt on suomalaisen optometrian kehittymistä vastustavien (kyllä; valitettavasti sellaisiakin toimijoita on) mietittävä argumentaationsa uusiksi. Suomalaisten optikkojen osaamisen puutteilla ei muinaisesta Neuvostoliitosta periytyvää silmäterveydenhuoltomme työnjakoa pysty enää perustelemaan. 

Nämä kaksi kevään mukanaan tuomaa valonpilkahdusta epäilemättä vievät suomalaista optometriaa kohti valoisaa, yöttömän yön aikaa. Ilon keskellä on syytä koko ajan muistaa, että kun valo lisääntyy myös yksityiskohdat näkyvät helpommin. Siksi suosittelen jokaiselle optikolle omien käytännön taitojen varmistamista, ennen kuin uusi aika toden teolla alkaa. 

Sitä ennen – nautitaan kesästä, lomasta ja tulossa olevan uuden aikakauden alusta. Pidetään yhdessä asiakkaistamme, toisistamme ja alasta hyvää huolta! 


Panu Tast 
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja