Ovatko pilvet väistymässä?

Näin kesälomareissujen jo pilkistellessä voinee todeta, että viimeiset vuodet ovat olleet meille yrittäjille totaalista vuoristorataa. Liian monelle vain hauskuus on ollut tästä kyydistä kaukana.

Pandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, yritystoiminnan nousseet kustannukset, asiakkaiden epävarmuus, puoluepoliittisesti virittyneet työmarkkinahäiriöt, julkisen talouden lohduttoman tilanteen mukanaan tuomat veronkorotuspaineet ja yrityksille asetetut velvoitteet. Siinä muutamia viime vuosien yrityksiin ja yrittäjiin vahvasti kohdistuneita iskuja. Ei siis ihme, että moni kollegayrittäjä on joutunut kissojen ja koirien kanssa hakemaan tulevaisuudenuskoa ja pohjaa kannattavalle liiketoiminnalle.

Meille yrittäjille on kuitenkin ominaista löytää mahdollisuuksia silloinkin, kun ympärillä näyttäisi olevan vain synkkyyttä. Tämän olen havainnut eri alojen ja eri puolella Suomea toimivien yrittäjien kanssa keskustellessani.

Etenkin viimeisten kuukausien aikana on yhä useammin alkanut kuulua viestejä siitä, että pitkään jatkuneen alakulon jälkeen voisi olla piristymistä näkyvissä. Nämä signaalit ovat vielä olleet hentoja, mutta toistuvat yhä useammin. Voisiko käänne siis olla tapahtumassa?

Suomi on liian pitkään ollut alisuoriutuja omaan potentiaaliinsa nähden, olipa kyse sitten kasvusta tai julkisen talouden hoidosta. Ja seuraukset ovat valitettavasti alkaneet näkyä yhä selvemmin. Juuri nyt kuitenkin, ainakin jos katsoo esimerkiksi monia hallitusohjelmakirjauksia, Suomessa tunnuttaneen heränneen muutos- ja uudistumistarpeeseen myös rakenteiden osalta. Tästä yhtenä hyvänä esimerkkinä kehysriihen päätös silmäterveyden työnjaon uudistamisesta. Työmarkkinoiden jäykkyyksien ja normien purkaminen tai kilpailun lisääminen myös julkisten palvelujen tuotannossa ovat asioita, jotka toteutuessaan vahvistavat niin työllisyyttä, investointeja, kasvua, palveluja kuin julkista talouttakin. Näitä pitää vain saada käytäntöön.

Tulevaisuuden näkymien osalta on paljon mahdollisuuksia. Suomi on edelleenkin maa, jossa monet perusedellytykset menestyvälle yrittäjyydelle ovat olemassa. Osaavat, toisiinsa luottavat ja ammattiylpeyttä kokevat ihmiset mahdollistavat tälle maalle huikeita menestystarinoita.

Yrittäjänä haluan katsoa maailmaa mahdollisuuksien kautta. Tulevaisuudessa pilkistelee paljon mahdollisuuksia, kunhan vain toimintaympäristömme antaa ahkerille, osaaville, innovatiivisille ja rohkeille ihmisille – yrittäjille ja heidän tiimeilleen – edellytykset näihin mahdollisuuksiin tarttua.

Hyvää kesää, jaksetaan yrittää ja muistetaan huolehtia myös omasta jaksamisestamme!


Petri Salminen
Yrittäjä ja Suomen Yrittäjien sekä eurooppalaisia pk-yrityksiä edustavan SMEunitedin puheenjohtaja.