Vain aito itsehoitolääkeuudistus hyödyttää asiakasta

Kaupan alan tavoitteena on asiakkaita aidosti hyödyttävä itsehoitolääkeuudistus. Myynnin ehtojen tulee varmistaa eri kokoisten yritysten osallistumisen itsehoitolääkkeiden myyntiin, ja apteekkien ulkopuolella myytävän valikoiman tulisi vastata kansalaisten itsehoitolääketarpeita. Vähittäiskaupan monipuoliselle yrityskentälle itsehoitolääkkeiden myyntikanavien laajentaminen merkitsisi myös tasapuolisempia toimintaedellytyksiä.

Kaupan liitto on osallistunut kuluvana vuonna sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan työryhmään, jonka tehtävänä on arvioida joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista apteekkien ulkopuoliseen myyntiin. Työryhmä ja sille annettu tehtävä ovat osa laajempaa, hallitusohjelmaan kirjattua lääkejakelun ja apteekkitoiminnan uudistamista.

Kaupan liiton tavoitteena työryhmässä on, että mahdollisimman laaja, asiakkaita aidosti hyödyttävä valikoima itsehoitoon tarkoitettuja lääkkeitä olisi myynnissä myös apteekkien ulkopuolella, esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa, optikkoliikkeissä, liikenneasemilla, kioskeissa sekä verkkokaupoissa. Lisäksi myynnin ehtojen tulisi tukea keskenään erilaisia myyntikanavia. Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen kaupan yritysten maantieteellisesti kattavan verkon ja laajojen aukioloaikojen piiriin parantaisi kansalaisten lääkkeiden saavutettavuutta sekä sujuvoittaisi asiointia niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueillakin. Vapauttaminen tulee luonnollisesti tehdä lääkitysturvallisuus huomioiden.

Vähittäiskaupan monipuoliselle yrityskentälle itsehoitolääkkeiden myyntikanavien laajentaminen merkitsisi myös aiempaa merkittävästi tasapuolisempia toimintaedellytyksiä ja kilpailuneutraliteetin lisäämistä eri elinkeinoelämän toimijoiden kesken

Mielestämme aito itsehoitolääkeuudistus tarkoittaa sitä, että kansalaiset saavat siitä konkreettista hyötyä paremman lääkkeiden saavutettavuuden ja toivottavasti myös edullisempien hintojen kautta. Esimerkiksi optikkoliikkeissä näkemistä ja silmäterveyttä edistävien tuotteiden ja palvelujen kanssa saman katon alta saisi myös hoidossa tarvittavat itsehoitolääkkeet, kuten sopivat silmätipat.

Kaupan toimialalla odotetaan toiveikkaana, että hallitus olisi valmis määrätietoisesti edistämään kansalaisia laadukkaasti sekä turvallisesti palvelevaa itsehoitolääkeuudistusta sekä parantamaan koko lääkejakelujärjestelmää nykyistä kattavammin – korkeasta lääkitysturvallisuuden tasosta tinkimättä.

Kari Luoto aloitti Kaupan liiton toimitusjohtajana keväällä 2024. Sitä ennen hän työskenteli 12 vuotta Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajana. Aiemmin Luoto on toiminut muun muassa Suomen Lähikauppa Oy:n markkinointijohtajana ja asiakkuusjohtajana sekä Tradeka Oy:n markkinointijohtajana.