Satu Autio on Vuoden Optikko 2015

Pvm: 20.01.2016

Tunnustuksen myöntävät Suomen Optinen Toimiala ja Suomen Optometrian Ammattilaiset. Sen jakoi kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok) lauantaina 16.1.2016 Helsingin Messukeskuksessa Optometriapäivillä.

Satu Aution työpanos on ollut merkittävä niin optikon nykyisen tutkimuskäytännön että uuden rakenteisen kirjaamisen käytännön luomisessa”, Suomen Optisen Toimialan toimitusjohtaja Panu Tast valottaa yksimielisen valinnan perusteita. ”Molemmat hankkeet, joiden puheenjohtajana Autio on toiminut, ovat erittäin tärkeitä koko toimialalle; ne sekä parantavat potilaiden saamaa palvelua että tukevat optikoiden työtä”.

Rakenteinen kirjaaminen eli potilas- ja hoitotietojen yhtenäinen kirjaamistapa on muilla terveydenhuollon aloilla ollut jo jonkin aikaa käytössä. Optiselle alalle yhtenäinen rakenteinen kirjaaminen on uusi asia, joka on erityisen ajankohtainen terveydenhuollon uuden valtakunnallisen Kanta-potilasarkiston käyttöönoton seurauksena. Optikkokohtaiset, vaihtelevat kirjaamistavat jäävät nyt historiaan.

”Kanta tuo kaiken tiedon potilaan ja muiden terveydenhuolloin ammattilaisten saataville, joten enää ei riitä, että kirjaukset tehnyt saa merkinnöistä selvää. Tiedon pitää liikkua virheettömänä ja ymmärrettävänä ohjelmasta toiseen”, Autio kommentoi kirjaamiskäytännön merkitystä. ”Yhtenäinen kansallinen kirjaamistapa parantaa optikolla käyneen potilaan asemaa, kun hän voi Omakannasta lukea kaikki omien silmiensä terveyttä koskevat tutkimustiedot. Näkemiseen liittyvät hoitoketjut tulevat nopeutumaan ja järkevöitymään”.

Optikon tutkimuskäytäntösuositukset uudistettiin optikon työnkuvaa paremmin vastaaviksi. ”Optikko tekee kliinistä työtä ja ottaa yhä enemmän kantaa silmien terveydentilaan”, Autio kertoo uudistustyön lähtökohdista.

Satu Autio on toimialan ammatinharjoittamista ohjaavan ja valvovan Optometrian Eettisen Neuvoston jäsen. Aiemmin hän on toiminut ammattiliitto SOA:n sekä Piilolasiseuran hallituksissa. Optista alaa ansiokkaasti uudistava Autio on kehittänyt myös omaa ammattitaitoaan aina vuodesta 1992 saavutetusta optikon koulutusarvosta optometristiksi (AMK 2003, YAMK 2008). Opettajan pedagogiset opinnot hän suoritti valmiiksi vuonna 2010 ja viime syksynä alkoivat optometrian maisteriopinnot Norjassa, Kongsbergissä.

Vaativa työ, opinnot ja luottamustehtävät pitävät Aution kiireisenä. Ajatusten nollaaminen onnistuu parhaiten kiipeily- ja vaellusharrastusten parissa Alpeilla ja Pyreneillä. ”Optisen alan tulevaisuuden saa hetkeksi pois mielestä, kun keskittyy kalliossa tai jään pinnassa kiinni pysymiseen”, Keski-Euroopan vuoristoilla miehensä kanssa viihtyvä Autio kertoo.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Panu Tast, Suomen Optinen Toimiala, p. 040 5422227, panu.tast@www.naery.fi

Optometrian lehtori Satu Autio, Metropolia Ammattikorkeakoulu, p. 09 74245000, satu.autio@metropolia.fi