Allergia näkyy usein myös silmissä

Allergisia silmäoireita esiintyy 15 prosentilla väestöstä. Yleensä mukana on myös nuhaoireita. Tyypilliset oireaiheuttajat ovat siitepöly tai eläinpöly.

– Suomalaisista siitepölyallergisia on 20 prosenttia ja heistä 70 prosentilla esiintyy myös silmäoireita allergisen nuhan lisäksi, sanoo koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Maalis-kesäkuussa vaivoja aiheuttaa koivu, heinäkuussa heinät ja elokuussa on pujon vuoro.

– Oireita saattaa ilmetä jo ennen ”kotimaan tuotantoa” eli kaukokulkeumia saattaa tulla sopivien tuulten sattuessa Euroopasta.

Lemmikeistä 
oireilevia on noin
 15 prosenttia suo
malaisista. Allergiaa 
aiheuttaa enimmäkseen
eläimen hilse, joten luulo, että karvattomat kissat ja koirat sopivat allergisille, ei pidä paikkaansa.

– On myös myyttejä ”allergiaystävällisistä” roduista, mutta tällaista rotua ei ole vielä löydetty, Vuorenmaa tähdentää.

Tulehduspotilas aina lääkäriin

Silmäoireina esiintyy kutinaa, punotusta, vetistystä, turvotusta ja tulehdusta. Tulehdus vaatii aina lääkärillä käynnin. Hiekan tunne silmissä kielii monesti kuivasilmäisyydestä, johon on saatavilla kostutustippoja. Allergiaoireisiin on olemassa tehokkaita itsehoitolääkkeitä. Antihistamiinisilmätipat ovat tehokkaita, mutta myös natriumkromogligaattitipat toimivat. Jos silmässä on allerginen tulehdus, se vaatii kortisonitippoja ja -voiteita.

Silmään laitettavien lääkkeiden kohdalla on oltava tarkkana hygieenisyydestä sekä lääkkeen säilyvyydestä.

– Kertakäyttöpipetit ovat helpompia käyttää, yhdestä pipetistä riittää molempiin silmiin eikä säilyvyyteen tarvitse kiinnittää huomiota niin tarkasti. Säilöntäaineet silmätipoissa saattavat aiheuttaa allergiaoireita.

Piilolinssien kanssa ei voi käyttää kuin säilöntäaineettomia silmätippoja. Siitepölyallergisen on pidettävä taukoa piilolinssien käytöstä oireisena aikana.

Ripsiliimasta elinikäinen haitta

Mikä muu voi aiheuttaa silmien punotusta ja turvotusta? Katupölystä johtuva ärsytysoireilu ja kosmetiikka, esimerkiksi vanhentunut ripsiväri.

Ripsipidennyksissä käytettävä syanoakrylaattiliima on uusi tulokas allergiasaralla.

– Ongelmaa lisää usein se, että ”ripsipidentäjiä” ei kouluteta riittävästi allergia-asioihin. Netistä voi myös kuka vain tilata tarvikkeet ja ruveta tekemään pidennyksiä.

Liimojen haittavaikutuksista ei ole tarpeeksi tutkittua tietoa.

– Liima on herkistävimmillään ennen kovettumista – allergia on usein sitten elinikäinen, Vuorenmaa varoittaa.

Rasvahapoista apua kuivasilmäisyyteen

Rasvahappojen on kliinisissä tutkimuksissa todettu auttavan kuivasilmäisyyden aiheuttamiin silmäoireisiin.

Kuivasilmäisyys liittyy mm. ikääntymiseen ja ympäristötekijöihin, kuten alhaiseen ilmankosteuteen, piilolinssien käyttöön ja näyttöpäätetyöskentelyyn. Naiset kärsivät kuivasilmäisyydestä miehiä useammin. Yli 50-vuotiaista jopa yli 30 % on tutkimuksissa kertonut kärsivänsä kuivasilmäisyysoireista, joista tyypillisiä esimerkkejä ovat silmien kirvely, polttelu, punoitus ja kutina.

– Turun yliopiston tutkimuksessa todettiin tyrnin siemen- ja marjaöljyn syömisellä olevan edullisia vaikutuksia kuivasilmäisyyden oireisiin ja keskeiseen kliiniseen mittariin, kyynelnesteen osmolaarisuuteen, kertoo tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Petra Larmo arktisten marjojen terveysvaikutteita hyödyntävästä Aromtechista.

Tutkimuksessa käytetty tyrniöljy sisältää omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, sekä kertatyydyttymättömiä omega-7- ja omega-9-rasvahappoja, karotenoideja ja E-vitamiiniyhdisteitä. Vaikutus oli todennäköisesti näiden useiden yhdisteiden yhteisvaikutus.

Kuivasilmäisten henkilöiden kyynelnesteen lipidikerroksen on havaittu olevan ohuempi ja sisältävän vähemmän karotenoideja kuin terveillä. Kuivasilmäisyyteen liittyy keskeisesti tulehdusreaktioiden aktivoituminen.

– Myös muissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä,
että ravinnon omega-3- ja omega-6-rasvahapot voivat vähentää kuivasilmäisyyttä. Tutkimusten mukaan vaikutus välittyy todennäköisesti tulehduksen lievenemisen kautta. Kuivasilmäisyyteen liittyen on näytetty erityisesti omega-3-rasvahapoilla edullisia vaikutuksia myös paikallisesti käytettynä, valmisteen osana, Larmo kertoo.