Yksilöllisyys on 3D-tulostamisen voima

Silmälasikehykset, hammasimplantit ja keinonivelet – kaikkea voidaan nykyisin tulostaa. Fotoniikan professori Jyrki Saarisen mukaan 3D-tulostus vakiinnuttaa paikkansa tulevaisuudessa, koska asiakkaat etsivät yksilöllisyyttä.

3D-tulostus yleistyy ja kehittyy vauhdilla. Itä-Suomen yliopiston Fotoniikan instituutin professori Jyrki Saarinen kertoo, että erityisesti lääketieteen puolella on edetty tulostuksessa harppauksin eteenpäin.

– Hammasimplantit, keinonivelet ja kasvoimplantit ovat kaikki mahdollista tulostaa, samoin harjoittelumallit vaativiin, esimerkiksi sydämen tai kallon alueen, leikkauksiin. 3D-tulostettuja elimiä käytetään lääkeaineiden kehitykseen ja kohta keinoeliminä, Saarinen luettelee.

Printoptical technology

Fotoniikan instituutissa kehitetään 3D- tulostusta optisten komponenttien valmistukseen. Tähän liittyy niin uusien materiaalien kuin optiikan suunnittelumenetelmien kehittäminen, valmistusmenetelmien kehittäminen ja täysin uudenlaisten optisten komponenttien suunnittelu ja valmistus. Yhteistyökumppanina on hollantilainen startup Luxexcel, joka on keksinyt 3D- tulostusmenetelmän nimeltään Printoptical technology.

– Oleellista heidän 3D-tulostuksessaan on se, että komponentin pinta on optista laatua tulostuksen jälkeen eli jälkiprosessointia, kuten kiillotusta, ei tarvita.

Menetelmä on 3D- tulostuksessa uniikki, koska optinen pinnan laatu tarkoittaa alle viiden nanometrin pinnankarheutta, kun perinteisillä 3D-tulostusmenetelmillä laatu on parhaimmillaan mikrometrejä eli luokkaa 1000x karheampaa.

 3D-tulostus on tullut jäädäkseen

Optisella alalla Suomessa 3D-tulostetaan tällä hetkellä ainoastaan silmälasikehyksiä. Siihen se kuitenkin tarjoaa paljon mahdollisuuksia – juuri sinulle istuvan, uniikin mallin.

– Tällä hetkellä silmälasikehyksiä valittaessa haasteena on miellyttävän mallin löytäminen. Ja tämän jälkeen istuvuus. Moni miellyttävä silmälasivaihtoehto jää kaupan hyllylle, koska lasit eivät istu päässä, Saarinen sanoo.

3D-tulostus poistaa kokonaan jälkimmäisen ongelman, sillä lasien yksityiskohdat voidaan sovittaa kunkin päähän sopivaksi ja sitten custom-tulostaa. Lasien kehyksiin voidaan tehdä myös asiakkaan haluamia yksityiskohtia tai värejä.

Kun tulostus yleistyy, se tehostuu ja tulee edullisemmaksi.

– Jos ja kun linssejä pystytään jossain vaiheessa 3D-tulostamaan, tarkoittaa se sitä, että henkilölle suunnitellut silmälasit voidaan valmistaa vaikkapa kauppaostoksien lomassa tunnissa parissa. Hinta tulee olemaan murto-osa nykyisestä, Saarinen sanoo.

Yksilöllisyys ja ”mass customization” ovat tulostuksen suurimpia etuja optisella alalla. Siksi Saarinen näkeekin, että 3D-tulostaminen tulee vakiinnuttamaan paikkansa tulevaisuudessa.

– Olen hyvinkin varma, että kehyksiin 3D- tulostus on tulossa jäädäkseen. Kehykset ovat yksi tuote, jossa asiakkaat nimenomaan etsivät yksilöllisyyttä ja ovat valmiita maksamaan siitä. Mutta se on myös tuote, joka vaatii istuvuuden eli siinäkin suhteessa yksilöllisen vaihtoehdon.

Suurien potentiaalien tekniikka

Kokosom 3D-tulostaa kehyksensä, koska homma yksinkertaisesti toimii. Luova johtaja Pekka Salokannel ennustaa, että myös tulostetut linssit ovat markkinoilla parin vuoden sisällä.
Kokosom alkoi syksyllä 2015 myydä 3D-tulostimella valmistettuja silmälaseja kuluttajille. Ideana on tarjota yksilöllisiä laseja ostajille, jotka haluavat erottua massasta. Ostaja saa valita itse lasien värin, sankatyypin ja mallin.

Kokosomin lasit suunnittelee teollinen muotoilija Pekka Salokannel, yksi yrityksen kolmesta perustajasta. 3D-tulostus oli yritykselle selvää alusta lähtien.

– Olen suunnitellut ja käyttänyt 3D-tulostettuja silmälaseja jo viiden vuoden ajan ja yksinkertaisesti todennut ne erittäin hyviksi, Salokannel kertoo.

– 3D-tulostuksella on tekniikkana ehdottomasti suurin potentiaali silmälasien valmistuksessa. Mahdollisuudet ovat hyvin laajat, sillä tekniikka kehittyy nopeaa vauhtia ja tarjoaa parempia tapoja integroida tuotanto asiakaskokemukseen.

Tulossa: 3D-tulostetut linssit

Kokosomin kehykset on valmistettu polyamidista, eli tuttavallisemmin nylonista. Se sopii sitkeytensä vuoksi hyvin silmälasisankojen materiaaliksi. Kehykset valmistetaan Belgiassa.

Linssien hionta ja valmistus tapahtuvat Suomessa perinteiseen tapaan, vaikka niiden tulostus periaatteessa olisi jo mahdollista.

– Materiaalit ja pinnoitteet eivät vielä vastaa perinteisesti tehtyjä, ja siksi niiden käyttöä ei kannata vielä vakavasti harkita. Uskon, että vakavasti otettavat 3D-tulostetut linssit ovat markkinoilla muutamassa vuodessa.

3D-tulostetuilla kehyksillä ei ole palautusoikeutta, joten kehysten istuvuus on varmistettava hyvin. Asiakastyytyväisyys onkin Kokosomille tärkeä asia.

– Jos käy niin, että kehykset eivät jostain syystä asiakkaalle sovi, pyrimme parhaamme mukaan korjaamaan tilanteen. Järjestämme asiakkaillemme sovitustilaisuuksia, ja verkkokauppaostajilta pyydämme kasvokuvat, jotta voimme auttaa oikeiden mittojen valinnassa.

Kehyksiä voi taivuttaa asetaatin taivutukseen verrattuna hieman korkeammassa lämpötilassa.

Suosio itsellekin yllätys

Kokosomin suunnittelu-, tuotanto- ja ostoprosessi on kokonaan digitaalinen. Sen avulla voidaan valmistaa kustomoituja tuotteita kohtuuhintaan.

– Se mahdollistaa myös silmälasien personoinnin asiakkaan toiveiden mukaan, Salokannel huomauttaa.

Digitaalisuus ei pelota asiakkaita. Kokosomin laseja käyttävät tälläkin hetkellä niin opiskelijat kuin eläkeläiset. Asiakaskunnan laajuus on yllättänyt jopa Kokosomin työntekijät.

– Kaiken ikäiset asiakkaamme ovat kehuneet, että kehykset ovat kevyet, mukavat ja positiivisesti huomiota herättävät, Salokannel kertoo.
Kokosomin silmälaseja voi ostaa verkkokaupasta sekä suoraan sovitustilaisuuksista. Yritys työstää tällä hetkellä myös yhteistyötä optikkoliikkeiden kanssa.