Juuri sinulle profiloidut linssit

Erikoispiilolinssit ovat käyttäjälleen räätälöidyt, yksilölliset linssit. Ne parantavat näkemisen tarkkuutta ja laatua erilaisissa poikkeustilanteissa. HUS:ssa työskentelevät optikot Auli Köresaar ja Marjo Tähtelä valottavat erikoispiilolinssien erikoispiirteitä.

Mitä erikoispiilolinsseillä tarkoitetaan?

Auli: Erikoispiilolinssejä on kovia ja pehmeitä, ja ne muokataan silmän profiilin mukaiseksi. Ne eivät ole kertakäyttölinssejä, vaan ne valmistetaan yksilöllisesti kuhunkin silmään sopivaksi.

Mihin kaikkiin tarkoituksiin niitä käytetään?

Marjo: Esimerkiksi sarveiskalvosairauksien yhteydessä silloin, kun sankalaseilla ei saavuteta riittävää näkötarkkuutta. Erikoispiilolinssit saattavat olla vaihtoehto myös potilailla, joille on tehty toimenpide kuten lasik. Myös pehmeät värilliset piilolinssit ovat erikoispiilolinssejä, jos niitä käytetään esimerkiksi häikäisyn vähentämiseksi.

Joskus erikoispiilolinssi saattaa auttaa myös hankaliin kuivasilmäisyysoireisiin. Tällöin kyseeseen tulee lähinnä kova skleraalinen piilolinssi, joka täytetään säilöntäaineettomalla keittosuolaliuoksella silmään laitettaessa.

Millaisia tapauksia kohtaatte työssänne eniten?

Auli: Meillä on potilaina eniten sellaisia, joilla on pitkälle edennyt keratoconus. Potilaat, joille on tehty sarveiskalvosiirre tai muiden kirurgisten operaatioiden silmävammojen jälkitilat, jotka aiheuttavat epäsäännöllistä sarveiskalvon muotoa, ovat myös tavallisia. Kuivasilmäisyys on myös lisääntynyt.

Marjo: Suurin osa Silmäklinikan etuosakirurgisen yksikön piilolinssisovituksista tehdään keratoconus-potilaille. Sovitettavan linssin valintaan vaikuttaa paljon sarveiskalvon muoto eli kuinka pitkälle sairaus on edennyt. Sovitamme piilolinssejä myös esimerkiksi muita sarveiskalvosairauksia sairastaville, tapaturmapotilaille, post lasik -tilanteissa sekä kuivasilmäisyyspotilaille. Jonkin verran käy myös potilaita, joilla anisometropian vuoksi harkitaan toimenpiteitä ja ratkaisuksi kokeillaan ensin piilolinssejä.

Kertokaa erikoispiilolinsseistä, millaiset linssit ovat kyseessä?

Auli: Uudemmat kovat erikoispiilolinssit ovat totuttua suurempia, halkaisijaltaan 11–23 mm. Materiaalit ovat samoja kuin ”tavallisissa” linsseissä, hyvin happea läpäiseviä. Linssit voidaan tilata eri reunakaarevuuksilla, jopa neljänneksittäin muokattuna. Myös suuret sylinteriarvot (ad -15.0D) saadaan tarvittaessa.

Marjo: Käytämme pääasiassa ns. suuria kovia linssejä eli korneoskleraalisia ja skleraalisia vaihtoehtoja. Ne ovat usein potilaalle mukavampia kuin pienet kovat linssit, koska linssien paino asettuu joko kokonaan tai lähes kokonaan kovakalvon puolelle. Ne saadaan usein istumaan myös silloin, kun sopivaa pientä kovaa linssiä ei enää löydy esimerkiksi edenneen sarveiskalvosairauden vuoksi.

Onko olemassa kovien ja pehmeiden linssien yhdistelmää?

Marjo: Hybridipiilolinsseissä on kova keskiosa ja pehmeät reunat. Ne korjaavat suuriakin sarveiskalvosta johtuvia hajataittoja. Pehmeä reuna tekee linsseistä usein mukavat, joten niihin on helppo tottua. Sekä kovat että hybridipiilolinssit on tarkoitettu vain päiväkäyttöön eli ne on aina poistettava yöksi.

Kovia piilolinssejä käytetään paljon sarveiskalvosairauksien hoidossa. Kerro niistä.

Marjo: Osastollamme hoidettavia sarveiskalvosairauksia ovat esimerkiksi keratoconus, fuchs, muut ectasiat, sarveiskalvon eroosiot, haavaumat, tulehdukset, samentumat, arvet ja poikkeavuudet. Hoitovaihtoehtoja näkemisen kannalta ovat sankalasit, piilolinssit ja toimenpiteet – tässä järjestyksessä. Piilolinssit eivät ”hoida” sairautta, vaan parantavat näkemisen tarkkuutta ja laatua. Suurin osa potilaista pystyy käyttämään erikoispiilolinssejä kokopäiväisesti, mutta joillakin silmien ärtymisen vuoksi käyttöaika jää muutamiin tunteihin päivässä.

Miten erikoispiilolinssit auttavat sarveiskalvosiirron jälkeen?

Marjo: Lävistävässä sarveiskalvosiirrossa koko sarveiskalvo korvataan vainajalta saadulla sarveiskalvolla. Sarveiskalvosiirrossa toimenpiteen jälkeen käytetään tarvittaessa terapeuttista piilolinssiä (tavallinen yötä päivää käytettävä pehmeä kuukausipiilolasi) silmän suojana, jos epiteeli on vaurioitunut tai silmässä on kipua, johon piilolinssi auttaa.

Usein ei sarveiskalvosiirronkaan jälkeen saavuteta sankalaseilla riittävää visusta, jolloin toipumisajan jälkeen tehdään erikoispiilolinssisovitus.

Käytetäänkö terapeuttisia piilolinssejä muissa toimenpiteissä?

Marjo: Silmäleikkauksen jälkeen silmään saatetaan laittaa terapeuttinen pehmeä piilolinssi, joka on yleensä tavallinen jatkuvakäyttöinen kuukausipiilolinssi. Se saattaa vähentää potilaan kokemaa kipua ja toimii sarveiskalvon suojana. Piilolinssin annetaan olla silmässä, kunnes lääkäri toteaa esimerkiksi haavauman parantuneen.

Usein piilolinssi poistetaan jo noin viikon kuluttua jälkitarkastuksen yhteydessä. Toisinaan terapeuttista piilolinssiä käytetään useita vuosiakin esimerkiksi sarveiskalvon eroosion vuoksi, jolloin potilaalle vaihdetaan noin kuukauden välein piilolinssi.

Mitä optikoiden tulisi erityisesti tietää erikoispiilolasien sovituksesta?

Auli: Sovitukseen tarvitaan sovitussarjat. Olisi hyvä perehtyä kuhunkin sarjaan ja sen ominaisuuksiin. Epäsäännöllisellä sarveiskalvolla ei saada ”mallikuvien” istuvuutta. Hoitomenetelmät ovat samat kuin normaaleilla kovilla, pehmeillä piilolinsseillä. Tärkeää on tietää, ettei suurempia kovia piilolinssejä saa ottaa pois imukupilla keskeltä linssiä vaan linssin reunasta. Väärästä kohdasta pois ottaminen voi vaurioittaa silmää suuren imuvoiman vuoksi.

Marjo: Silmäklinikalla sovitetaan nykyään paljon nesteellä täytettäviä piilolinssejä, joiden käsittelyssä ja hoidossa on tärkeää oikeaoppinen silmään laitto ja poisotto: silmään laitossa linssi on täytettävä säilöntäaineettomalla keittosuolaliuoksella.