Specsavers Clinical Conference2016 keräsi ennätysmäärän osallistujia

Suomen Clinical Conference oli osa Specsaversin pohjoiseurooppalaisen koulutustiimin tapahtumaprojektia – vastaava tilaisuus järjestettiin samalla viikolla myös Hollannissa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhteensä tilaisuuksiin viidessä maassa osallistui yli 2 000 optisen alan ammattilaista!

Jatkuva kehittyminen on tärkeää – Specsavers investoi työntekijöiden kouluttamiseen oman Akatemian kautta, sillä ketjun perusperiaatteisiin kuuluu jatkuva ammatillinen kehitys, kertoo Specsaversin maajohtaja Erkki Tala.

– Specsavers Akatemian koulutustarjonnasta löytyy sisältöä niin yrittäjille, optikoille kuin optisille avustajillekin. Optikoiden koulutustarjonnassa korostuu asiakaspalvelun ohella kliininen koulutus ja Clinical Conference on ollut tärkeä osa sitä jo vuodesta 2011.

– Tavoitteenamme on että Clinical Conference on sisällöltään laadukas, erinomainen koulutuspäivä ja samaan aikaan rento sosiaalinen tilaisuus, jatkaa järjestelyistä vastannut Marja Sivonen.

Clinical Conference koostui jälleen kahdesta erilaisesta ohjelmasta: toinen oli suunnattu optikoille ja toinen Specsaversin omille Optical Dispensereille, jotka ovat Specsaversin ja Metropolian yhteistyössä jatkokouluttamia optisia avustajia. Heidän ohjelmaan sisältyi mm. moniteholinssien myyntikoulutusta Zeissin kouluttajien toimesta, käytännönläheistä ensiapukoulutusta ja presbyooppien ongelmanratkaisukoulutusta.

Monipuoliset luennot kruunasivat päivän Englantilainen optometristi ja henkilökunnan kehittämiseen erikoistunut konsultti Sarah Morgan avasi päivän luento-osuuden vauhdikkaalla ’Sightsavers – how to be appreciated by presbyopes’ -luennolla, jossa hän kuvaili presbyopiaa sekä minkälaisia ratkaisuja voimme tarjota asiakkaille. Morgan kehotti entistä enemmän ja rohkeammin tarjoamaan asiakkaille monitehopiilolinssejä, sillä niiden avulla presbyoopeista saadaan uskollisia ja kiitollisia asiakkaita.

Morgan on kouluttanut satoja asiakkaiden kanssa työskenteleviä optisen alan ammattilaisia sekä kiertänyt luennoimassa ympäri maailmaa.

Optometristi ja tutkija, professori Kathryn Saunders on ollut mukana lasten myopiaan liittyvässä NICER-tutkimuksessa, jonka mielenkiintoisia tuloksia hän esitteli. Tutkimuksen mukaan lapsilla on esimerkiksi enemmän likitaitteisuutta talvella kuin kesällä, ja myopian riskitekijöinä ovat perinnöllisyyden lisäksi myös paikoillaan pysyttelevä elämäntyyli ja koulutuksen taso. Ulkoiluun käytetyn ajan kasvaessa taas lasten myopisoituminen väheni tutkimuksen mukaan merkittävästi.

‘Clinical use of myopia control’ -luennon piti amerikkalainen professori Earl Smith, joka kertoi mm. myopiaa aiheuttavan aksiaalisen pidentymisen aiheuttamista haitoista ja suhteesta useisiin silmäsairauksiin. Myopian kehittymistä voidaan hidastaa erittäin merkittävästi, mutta Smithin mukaan myopian alikorjaus ei ole hyvä korjaustapa. Se aiheuttaa epätarkkuutta keskeisen näön alueella eikä poista sitä perifeeriseltä alueelta mikä voi päinvastaisesti pahentaa myopiaa. Alikorjauksen sijaan hän suosittelee lapsille kaksiteho- tai moniteholinssejä ja etenkin monitehopiilolinssejä, sillä keskimäärin piilolinssien avulla myopian kehittyminen väheni 45–50%.

Silmätautien klinikalla Helsingissä optikkona ja ortoptistina työskentelevä Kirsi Heino käsitteli omassa luennossaan lapsen näön tutkimista karsastuksen tutkimiseen erikoistuneen optikon näkökulmasta. Luennossa käytiin läpi eri tutkimusvaiheet ja -menetelmät ja niistä tehtävät havainnot, ja lopuksi Heino kertasi muutamia keskeisiä karsastustyyppejä ja termejä, esimerkiksi viestiseinällekin kysymyksenä nostetun trochlearispareesin.

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala ry:n toimitusjohtaja Panu Tast avasi omassa luennossaan viimeisimpiä päivityksiä soteja TEKES-hankkeista ja mitä ne tarkoittavat käytännössä asiakkaillemme ja meille optikoille. Tast kävi läpi myös miten optisen toimialan sote-linjaukset syntyvät.

’Näön ja muiden aistien yhteistoimintaa’ käsiteltiin Helsingin yliopistossa havaintopsykologiaa opettavan Kaisa Tiippanan toimesta. Ristiriitainen tieto eri aisteista voi aiheuttaa meille monenlaisia illuusioita ja häiriöitä tai jopa fyysisiä oireita, esimerkiksi pahoinvointia. Kaikkia aisteja kuitenkin tarvitaan ja niiden saumaton yhteistoiminta auttaa kokonaishavainnon saavuttamisessa sekä mahdollistaa nopeamman ja tarkemman reagoinnin ympäristöön.

Päivän viimeisen luennon ’Kaihi ja kaihileikkaus’ piti silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi ja ylilääkäri Tiina Leivo Terveystalosta. Mielenkiintoisessa luennossa käsiteltiin kattavasti mm. kaihin oireita, kliinisiä löydöksiä, kaihileikkauksia ja erilaisia linssityyppejä.

Luentojen välillä oli mahdollisuus tutustua paitsi kollegoihin myös näytteilleasettajiin, jotka tänä vuonna olivat Abbott, Alcon, CooperVision, Kide Systems, Johnson & Johnson sekä Metropolian opiskelijat. Tilaisuudessa lanseerattiin myös uusi Specsavers Green Club, joka toimii optikoiden ammatillisen kehityksen foorumina ja mm. täydennyskoulutusten tarjoajana. Klubin jäsenyys on avoin kaikille Suomen optikoille, jotka pääsevät näin kiinni osaan Specsaversin optikoiden koulutustarjontaa esimerkiksi verkkokoulutuksen muodossa. Täydennyskoulutus ei ole ollut koskaan niin helppoa kuin nyt!

Ensi vuonna uudelleen

Saadun palautteen perusteella Clinical Conference oli jälleen erinomainen ja upea kokonaisuus: luennot koettiin mielenkiintoisina, inspiroivina ja hyödyllisinä sekä arvostettiin mahdollisuutta tavata kollegoita alalta.

Vuoden 2017 Clinical Conference tullaan järjestämään lokakuun 12. päivä, ja lisätietoa siitä tulee saataville myöhemmin. Tervetuloa kaikki Suomen optikot myös silloin mukaan kehittämään omaa ammattitaitoa

Mikä

Specsavers Clinical Conference

  • toteutettu vuodesta 2011 lähtien
  • järjestäjä Specsaversin koulutustiimi
  • alunperin Specsaversin työntekijöille, avoin kaikille optikoille vuodesta 2015
  • tavoitteena tarjota alan laadukkain ammatillinen koulutuspäivä

 Specsavers Green Club

Specsavers lanseerasi kaikille optikoille mahdollisuuden ansaita täydennyskoulutuspisteitä kotoa käsin, kun niitä on aiemmin voinut ansaita konferensseihin ja kursseille osallistumalla. Kaikille optisella alalla työskenteleville tarkoitettu Specsavers Green Club on ammattilaisten yhteinen verkkoalusta, johon liittymällä optikot saavat käyttöönsä verkko-oppimisympäristön ja uusia koulutusmateriaaleja kuukausittain. Tarkoituksena on painottaa jatkuvan kehittymisen tärkeyttä optikon ammatissa.

Lisätietoa Green Clubista voi lukea osoitteessa www.spectrum-blog.eu/fi/

 

Tarja Kekäläinen, Medilaser

Päivän sisältö tarjosi hyvän

kattauksen alamme moniin osaalueisiin

ja oli mielenkiintoista

kuunnella hyviä luennoitsijoita ja

tavata tuttuja.

Leena Parkatti, Silmäasema

Päivä on ollut todella mielenkiintoinen

ja antoisa sekä on

ollut mukava tavata kollegoita.

 

Kajsa Sten, Metropolia

Clinical Conferenceen on ’pakko

tulla’. Paikalla on ihanat ihmiset,

saa aina uutta ajateltavaa, ja

erityisesti Sarah Morganin tyyliset

luennot tekevät myös oppimisesta

viihdyttävää.

 

Tuomo Turpeinen, Instrumentarium

Päivä on vastannut odotuksiani ja

koska olin viime vuonna hyvässä

tilaisuudessa, tulin totta kai tänäkin

vuonna. Tulen myös ensi vuonna.

 

Hanna Rautava, Specsavers Seinäjoki

Ammatillisen annin lisäksi Clinical

Conference on kiva sosiaalinen

tapahtuma, jossa olen ollut joka

vuosi paikalla. Päivä on taas ylittänyt

odotukset.