Opas Optometrian rakenteisesta kirjaamisesta

Rakenteisesta kirjaamisesta on valmistunut ensimmäinen optikoille tarkoitettu käytännön opas. Se valaisee selkeästi tavat, miten tietoja tulee jatkossa optikko-ohjelmistoihin kirjata. Kanta-liittymisen jälkeen kaikissa optikko-ohjelmistoissa tietoja käsitellään oppaan mukaisesti.

Moni optikkoliike on jo liittynyt viime vuoden lopulla Kantaan Sähköisen lääkemääräyksen (eReseptin) osalta. eResepti tuli pakolliseksi tämän vuoden alusta. Lain mukaan kaikkien sähköisiä potilasjärjestelmiä (mm. optikko-ohjelmia) käyttävien olisi pitänyt liittyä Potilastiedon arkistoon jo 1.9.2015 mennessä. Liittyminen tulee suorittaa niin pian kuin se on mahdollista.

Kanta-kehitystyö ei pääty vielä, kun kaikki terveydenhuollon organisaatiot on saatu liitettyä Kanta-palvelujen käyttäjäksi. Kantaan on määritelty lisäyksiä ja muutoksia, jotka tulee ottaa käyttöön kaikissa potilastietojärjestelmissä määräaikoihin mennessä. Kanta.fi-sivustosta löytyvät aikataulut ulottuvat tällä hetkellä vuoteen 2020. Todennäköisesti myös sote-uudistus aiheuttaa järjestelmiin ja toimintamalleihin muutosvaatimuksia.

Fenno Optiikka -ketjun Ruoholahden ja Aleksin liikkeiden optikko Karri Wiman oli tyytyväinen päivän koulutusantiin.

– Täydet pisteet järjestäjälle, hienoa että meidät pidetään ajan tasalla. Hyvä tietopaketti, Wiman sanoo. Vaikka Wiman on hieman huolissaan Kannan ja sen mukanaan tuomien järjestelmien kustannuksista ja vaikutuksesta yksittäisen yrittäjän ajankäyttöön, hän näkee kehityksen kuitenkin hyvänä.

– Hienoa, että alalla mennään eteenpäin. Tekemisen kautta nämä asiat sitten viimeistään aukeavat, hän uskoo.