60 vuotta sitten: Opticuksen kysymyspalsta

60 vuotta sitten Erikois-Optikko-lehdessä testattiin Opticuksen kysymyspalstalla lukijoiden tietämystä kinkkisillä kysymyksillä. Tiedätkö sinä vastaukset alla oleviin?

1. Mistä valko-doublé saa värinsä?
2. Mikä on statoskooppi?
3. Mikä on stereotelemetri?
4. Miksi alppiaurinkolamppujen polttimoissa käytetään luonnonkvartsia?
5. Mihin liittyy nimitys sphincter?
6. Miten suuri on –4.0 D luupin suurennus?
7. Mikä on makropsia?
8. Mikä on oikea valokuvan katsomisetäisyys?
9. Koelaatikossa on lasissa merkintä plan pr 5. Onko tämä aina paikkansa pitävä?
10. Miksi lenticulaari-laseja suositellaan pääasiallisesti likinäköisille?

 

 

Kysymysten vastaukset:
1. Valkokultajeerinki koostuu hienokullasta, kuparista , sinkistä ja nikkelistä. Valko-doublé saa värinsä nikkelistä.
2. Statoskooppi on lennettäessä ja erikoisesti sokkolennossa käytetty erittäin herkkä differentiaali-ilmapuntari. Sen avulla voidaan ylläpitää määrätty tarkka lentokorkeus. Statoskoopin keksijä on prof. Y. Väisälä.
3. Stereotelemetri on stereoetäisyysmittari.
4. Ultravioletti säteily ei läpäise tavallista (esim. kruunu-) lasia juuri nimeksikään, mutta kvartsin se läpäisee.
5. Sphincter on silmän mustuaisen supistajalihas.
6. –4.0 D luupin suurennuskerroin on 1, toisin sanoen se ei suurenna. Käyttämällä tätä luuppia, jää kuitenkin akkomodaatiotarve pois. Tästä seuraa se psykologinen vaikutus, että kohde ”näyttää” suurentuneen. Vrt. makropsia.
7. Makropsia on optinen harhauma, joka voi syntyä akkomodaatiokrampin vaikutuksesta. Esineet, joiden koko on tunnettu, näyttävät suuremmilta. Selitys on siinä, ettei silmän tarvitse akkomodoida, ja tästä syystä syntyy aivoille käsitys suuremmasta tarkkailuetäisyydestä. Esine näyttää samassa näkökulmassa sitä suuremmalta, mitä kauempana se on silmästä, ja tästä johtuu esineen suurentuminen.
8. Jotta näkisimme valokuvan perspektiivisesti oikein, pitäisi katsomisetäisyyden olla sama kuin kameran objektiivin polttoväli. Näin ollen pitäisi 6 x 6 kontaktiokopiota katsoa noin 8 cm:n etäisyydestä (peiliheij. kam. polttov.) tai sitten kuva pitäisi suurentaa lineaarisesti 3 kertaa, eli kokoon 18 x 18, jolloin katsomisetäisyytenä voitaisiin pitää selvän näkemisen väliä 25 cm. Tällöin kuva näyttäisi plastilliselta. Tästä huomaamme, että valokuvan suurentaminen on edullista.
9. Merkintä plan pr 5 pitää paikkansa vain silloin, kun tulevat säteet osuvat etummaiseen linssipintaan kohtisuorasti, tai kun ne linssin läpi kuljettuaan jättävät takapinnan kohtisuorasti. Kaikissa muissa tapauksissa syntyy muunlaisia prismavaikutuksia.
10. Likinäköisen ihmisen näkökulma linssin läpi on suurempi kuin pitkätaitteisen. Linssipintaa voidaan pienentää ilman, että se sanottavasti häiritsee käyttäjää.

Opticus