Vuoden Optikko uskaltaa uudistua

Vuoden Optikoksi 2017 valittiin Heli Karvonen, joka työskentelee Instrumentariumissa myymäläpäällikkönä sekä yritysmyyntivastaavana. – Hienoa, että huomionosoitus myönnetään kaltaiselleni, ”tavalliselle” myymälätyötä tekevälle optikolle, Karvonen iloitsee.

Mitkä asiat omasta mielestäsi tekevät sinusta Vuoden Optikon?

– Uskoakseni valintaani vaikutti se, miten suhtaudun alan uusiin toimintamalleihin ja tapoihin ja se, että tuon omia havaintoja esille ja kannustan muitakin tähän hyvään kehityksen suuntaan. On uskallettava uudistua optikkona!

Olet tunnettu aktiivisuudestasi. Mistä motivaatiosi kumpuaa?

– Minulle on tärkeää onnistua ja menestyä työssäni. Kauan aikaa sitten ymmärsin, että se tapahtuu vain jos uskaltaa kyseenalaistaa asioita, uudistua ja kokeilla ja innostua uusista asioista. Se tunne kun keksii hyvät  ratkaisut asiakastapauksiin tai optikon arjen toimintatapoihin motivoi taas uusiin haasteisiin.

Lähipiirin optikkokollegoiden kanssa asioista puhuminen ja toistemme sparraaminen ovat olleet ehdoton edellytys kehitykselle ja sille, että työ on kokoajan mielekästä ja menee eteenpäin.

Olet työskennellyt jo pitkään optikkona. Miten ala on muuttunut vuosien kuluessa?

– Ala on kehittynyt enemmän näköterveyden asioiden suuntaan kehittämällä peruskoulutusta ja antamalla paljon lisä- ja täydennyskoulutusmahdollisuuksia. Minun työni on muuttunut se mukana, pajatyöt ovat vaihtuneet silmänpohjakuvauksiin ja näkökentän mittauksiin. Kaikista merkittävin muutos on kuitenkin mielestäni se, että hyvät näköratkaisut syntyvät nyt yhdessä asiakkaan kanssa keskustellen, käyden läpi hänen tarpeitaan ja toiveitaan. Asiakas on kaiken keskiössä. Asiat on pystyttävä selittämään asiakkaalle niin että hän ne ymmärtää.

Mitkä ovat optikon työn parhaat puolet?

– Asiakkaat, ehdottomasti. Perustekniset temput ja kikat on hallussa ja niiden temppujen tekeminen on niin sanotusti helpointa työssäni. Parasta on kun koen, että olen voinut käyttää taitojani ja tarjota hyviä ratkaisuja niihin tarpeisiin joihin asiakas on halunnut apua. Lisäksi koen, että optikon työssä tulevaisuudessa tulee olemaan hienoa se, että tietämystämme näköasioissa tullaan laajemmin hyödyntämään ja arvostamaan. Tämä kehityssuunta takaa sen, että tulee uusia lisä- ja täydennyskoulutuksia, joihin pääsen osallistumaan. Koen, että optikkona en ole koskaan valmis!