Soten eteneminen hitaudesta huolimatta hyvä asia silmäterveyspalveluille

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry on tyytyväinen sote-uudistuksen etenemiseen. Lakiluonnos tulee demokraattista päätöksentekoa kunnioittaen viedä Sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyn jälkeen lopulliseen äänestykseen niin ripeästi kuin mahdollista.

”Olemme iloisia siitä, että kansalaiset saavat jatkossakin silmäterveyden perustason palvelut luotettavassa yksikössä, optikkoliikkeissä silmälääkäripalveluineen. Laaja, koko maan kattava optikkoliikeverkosto takaa palveluiden saatavuuden ja laadun koko maan alueella, myös syrjäisemmillä seuduilla”, sanoo Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”Täydellinen lakiesitys ei ole ja sen olisi suonut etenevän nopeammin kuin nyt näyttää käyvän, mutta sen mahdollistama palvelurakenne asiakasseteleineen on paljon nykyistä parempi keino varmistaa kansalaisten silmäterveyspalveluiden saatavuus”, sanoo Tast.

Asiakassetelillä voidaan hoitaa mm. diabeetikkojen silmänpohjakuvaukset sekä kaihileikkaukset, joiden määrä lisääntyy koko ajan väestön ikääntyessä.

”Laaja, koko maan kattava optikkoliikeverkosto silmälääkärivastaanottoineen voidaan uudistuksen myötä liittää tukevammin terveydenhuollon kokonaisjärjestelmään”, sanoo Tast.

Valinnanvapaus on noussut julkisessa keskustelussa tarpeettomaan suuren rooliin. ”Valinnanvapauden lisääminen eri mekanismein ei ole päämäärä vaan keino toteuttaa sote-uudistuksen tavoitteita palveluiden paremmasta saatavuudesta ja kustannusten hillitsemisestä esimerkiksi väestön ikääntymisen myötä nopeasti lisääntyvän silmäterveyden palvelutarpeen osalta, Tast toteaa.

Lisätietoja:
Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry, p. 040 5422 227, panu.tast@naery.fi