Vankka kokemus siivitti Bobi Schwensonin EAOO:n presidentiksi

Pitkänlinjan yrittäjäoptikko ja optometristi Bernd “Bobi” Schwenson nimitettiin toukokuun lopussa EAOO:n seuraavaksi presidentiksi toimikaudesta 2021 alkaen. Schwensonilla on takanaan pitkä historia EAOO:n parissa, sillä hän kuuluu sen perustajajäseniin ja hänelle on jo aiemmin myönnetty akatemian fellowship-arvo ensimmäisenä suomalaisena optometristinä.

– Valinta presidentiksi tuntuu hienolta, olen nöyränä saamastani luottamuksesta. Saan olla ylpeä, että kuulun tähän organisaatioon, jonka parissa olen päässyt vaikuttamaan sen alusta alkaen. Valintaan vaikutti varmasti tämä kokemus, Schwenson summaa valinnan jälkeisiä tunnelmia.

Schwensonin presidenttikautta edeltää Nicholas ”Nick” Rumneyn kaksivuotinen kausi, jonka päätteeksi Rumney siirtyy avustamaan Schwensonin toimintaa edellisenä presidenttinä. Schwenson on jo ehtinyt miettiä presidenttikautensa teemoja ja keskiössä tulee olemaan etenkin optometristien koulutuksen kehittäminen edelleen entistäkin kilpailukykyisemmäksi.

Kansainvälisyys ja rajojen yli liikkuminen tulevat luonnostaan

EAOO:n presidenttinä toimiminen ei ole ainoa luottamustoimi, joka pitää Schwensonin kiireisenä. Tällä hetkellä hän toimii ECOO:ssa delegaattina, NOR:in presidenttinä ja lisäksi Suomessa Näköasiantuntijoiden verkoston puheenjohtajana. Vahvan suuntautumisen juuri kansainvälisiin luottamustoimiin selittää oma kansainvälinen tausta ja hyvä kielitaito.

– Liikkuvuus yli rajojen on ollut minulle aina luonnollista. Sitä olen halunnut tuoda myös optikoiden ja optometristien toimintaan kansainvälisesti. Kun on ollut pitkään mukana monenlaisessa järjestötoiminnassa, syntyy tietynlainen rutiini ja tapa toimia. On esimerkiksi helpompi aikatauluttaa liikkumista ja tekemistä, Schwenson kuvailee vauhdikasta arkeaan.

Energiaa vaikuttamistyöhön saa vaikka golfkentältä

Kansainvälisen vaikuttamisen lisäksi Schwenson on ollut aktiivinen myös kotimaassa johtaen omaa optikkoliikettään Oculus Optiikkaa sekä osallistuen Näe ry:n ja sitä edeltäneiden organisaatioiden toimintaan. Laillistetuksi optikoksi hän valmistui vuonna 1983 ja on kehittänyt osaamistaan esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulun ja Työterveyslaitoksen ohjelmissa.

Vaikka työ ja monet luottamustoimet ovat olleet aikaavieviä, Schwenson on onnistunut säilyttämään palon omaa alaa ja näkemistä kohtaan vuodesta toiseen. Etenkin optometrian lainsäädännön ja koulutuksen kehittäminen ovat aina olleet lähellä tamperelaisoptikon sydäntä. Kiireiseen arkeen mahtuu kuitenkin myös muuta kuin sammumaton mielenkiinto optometriaan.

– Urheilusta saan energiaa muuhun tekemiseen. Kesäisin golfaan ja talvella pelaan viikoittain tennistä, squashia ja uusimpana padelia. Mökilläkin on mukava käydä, vaikka en varsinaisesti mökki-ihminen olekaan. Ehdin muutaman tunnin nukkuakin, mutta en tykkää olla paikoillani. Jos on hiljainen hetki, alan pian miettiä, että mitä seuraavaksi, Schwenson kertoo hymyillen.