Säilytysaineet eivät kuulu silmiin

Kuivasilmäisyys on yleinen sairaus, josta puhutaan nykyään aiempaa enemmän. Näyttöpäätetyöskentelyn lisääntyminen ja yleistyneet ilmastointilaitteet ovat osaltaan kasvattaneet kuivasilmäisyysongelmaa. Säännöllinen ja säilytysaineeton hoito pitää kuivat silmät terveinä.

Kuivasilmäisyys on monitekijäinen kyyneltuotannon ja silmän pinnan sairaus. Se aiheuttaa epämukavuuden tunnetta, näköhäiriöitä ja kyynelfilmin epävakautta. Sairauteen liittyy kohonnut kyynelfilmin suolapitoisuus ja riski silmän pinnan vaurioihin ja tulehdukseen.

Kuivasilmäisyysoireet ovat yleisiä, mutta tarkkaa esiintyvyyttä on vaikea arvioida. Kuivista silmistä kärsivillä on kolme kertaa muita todennäköisemmin vaikeuksia muun muassa:

  • lukemisessa,
  • lähityöskentelyssä tietokoneella,
  • tv:n katsomisessa ja
  • autolla ajamisessa pimeällä.

Kuivasilmäisyys heikentää luonnollisesti suorituskykyä töissä. Myös riskit silmän muun sairauden tai leikkaustoimenpiteen yhteydessä kasvavat.

Kuivan silmän oireista kärsivät joutuvat yleensä välttämään piilolinssejä ja muita silmälle ylimääräistä ärsykettä tuottavia asioita, kuten ilmastoituja tiloja tai ulkoilua tietynlaisella säällä.

Théan maajohtajan Hannu Laurosen mukaan suomalaiset ovat aktiivisia hoitamaan kuivia silmiään.

Onnistunut hoito on säilytysaineetonta

Silmätippoina käytettiin ennen suolaliuoksia, joihin oli tapana lisätä säilytysaineena bentsalkoniumkloridia (BAK). Nykyisin tiedetään, että kaikki säilytysaineet kostutusvalmisteissa pahentavat kuivasilmäisyyttä. Markkinoille on saatu innovatiivisia, uuden sukupolven kostutustippatuotteita.

Silmän kosteuden säilyttämiseen on löydetty uusia tapoja, kuten trehaloosimolekyylin lisääminen silmätippaan. Myös pakkausteknologia on kehittynyt niin, että silmätipat säilyvät ilman säilytysainetta.

Muista myös säännöllinen silmäluomen hygienia

Silmäluomen hygienia unohdetaan usein, vaikka se on kuivasilmäisyyden hoidon ensimmäinen askel. Siksi luomireunan tulehdus ilmenee keskimäärin joka toisella kuivasilmäisellä.

Terveen Meibomin rauhasen erittämä rasva on juoksevaa ja kirkasta. Jos rauhanen ei voi hyvin, sen tuottama erite voi muuttua vaahtoavaksi ja paksuksi tai rauhanen voi mennä täysin tukkoon. Se voi johtaa rauhasen turvotukseen, mikrobien lisääntymiseen ja tulehdukseen.

Kun luomireunahygieniasta huolehtii, oireet yleensä lievenevät. Tähän tarkoitukseen on saatavilla apteekista säilytysaineettomia puhdistusvalmisteita, esimerkiksi Blephaclean-pyyhkeitä.

Säännöllinen silmäluomen hygienia yhdestä kahteen kertaa päivässä on hoidon perusta. Sen jälkeen kannattaa käyttää säännöllisesti säilytysaineettomia ja fosfaatittomia, mielellään hypotonisiasilmätippoja.

Päivällä toimii nestemäinen tippa, esimerkiksi trehaloosiasisältävä ThealozDuo, ja yöksi laitetaan paksumpi tippa, esimerkiksi ThealozDuoGel. Jos oireet eivät helpotu, seuraava askel on lääkehoito.

Lähde: Saari&Havukumpu: Yleistä kuivasilmäisyydestä 2017

Kuivasilmäisyyden tavallisimpia oireita

• silmän pinnan kipu ja pistely
• roskantunne
• punoitus
• näkökyvyn hetkittäinen heikkeneminen
• painontunne luomissa
• herkkyys
• valonarkuus
• vetistystaipumus

www.thealozduo.fi