Näe-lehdessä: Hyvä näkö on kuskin tärkeimpiä ominaisuuksia

Liikenneturvallisuuden merkitys korostuu syys- ja talvikaudella, kun ajokelit huononevat ja illat ovat pimeitä. Moni muistaa ulkoiset tekijät, kuten heijastimen ja talvirenkaat, mutta näkemisen vaikutus liikenneturvallisuuteen saattaa unohtua. Lue, mitä hyvällä liikennenäöllä tarkoitetaan, kuka sen tutkii ja minkälaisia haasteita kuski kohtaa tien päällä.

Mitä liikennenäkemisellä tarkoitetaan?

Liikenteessä kuljettajan tiedonkeruu tapahtuu pääosin näköaistin kautta. Ihmisaivojen havaintotoiminnot, päätöksenteko ja reaktiot toimivat parhaiten nopeuksissa, jotka ihminen saavuttaa itse liikkuen, kävellen tai juosten.

Liikenteessä ihminen joutuu kuitenkin liikkumaan kymmeniä kertoja nopeammalla vauhdilla. Liikkumisnopeuden kasvattaminen kaventaa toiminnallista näkökenttää, jolloin havainnointi vaikeutuu.

– Hyvä liikennenäkeminen perustuu kykyyn havainnoida riittävällä tasolla ympäristöä nopeuteen suhteutettuna, summaavat Instrun optisen toiminnan johtaja Matti Tyynilä ja konsultoiva optikko Tuomo Turpeinen.

Lue koko juttu veloituksetta  Näe-lehdestä!