Tukes muistuttaa: Suojalasit päähän ilotulitteiden ampujalle sekä katsojalle

Lähde: Tukesin mediatiedote 19.12.2019

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille. Suojalasien käytön lisäksi noudata ilotulitteiden käyttöohjeita, tue ilotulite kunnolla ja valitse ampumispaikka huolella.

Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Vuodenvaihteessa 2018–2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista 10 käytti ilotulitteita ja 3 oli katsojia. Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

– Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Tukesin 2017 tekemän kyselyn perusteella noin joka viides ilotulitteita ampuva jättää silmänsä suojaamatta. Suojalasit ovat kuitenkin halpa ja helppo keino suojata silmät. Myös sivustaseuraajan kannattaa varautua suojalaseilla, sanoo ylitarkastaja Nina Heikkilä Tukesista.

Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa. Jos sinulla on suojalaseja ennestään, etsi ne käsille hyvissä ajoin ennen ilotulitusta.

Tue pata tukevasti

Tutustu ilotulitteen käyttöohjeeseen hyvissä ajoin etukäteen ja noudata ohjeita. Ilotulitepata kannattaa tukea hyvin, sillä padat voivat kaatua helposti. Kaatunut pata saattaa aiheuttaa pahoja vahinkoja, kuten tulipaloja tai vammoja ilotulitusta seuraaville ihmisille. Padan voi tukea lumella tai lumen puuttuessa esimerkiksi kivillä tai hiekalla. Rakettien ampumiseen käytä sopivaa telinettä tai tukea.

Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muulle omaisuudelle. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Huomioi alueella mahdollisesti olevat kotitalouseläimet äläkä ammu ilotulitteita esimerkiksi lähellä hevostalleja.

Seuraa ja noudata pelastuslaitoksen antamia ohjeita ja rajoitteita ilotulitteiden käytölle.

Ilotulitteita vain aikuisten käsiin

Alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty. Ole vastuullinen aikuinen äläkä anna ilotulitteita alaikäisten käsiin. Viime vuodenvaihteessa 4 alaikäistä sai silmävammoja ilotulitteista. Heistä kaksi oli itse käsitellyt ilotulitetta ja kaksi oli sivustaseuraajia. Jos aiot ampua ilotulitteita perheen kanssa, huolehdi siitä, että lapset eivät pääse lähestymään sytytettyä ilotulitetta.

Älä yritä sytyttää toimimatonta ilotulitetta uudestaan, vaan odota vähintään 10 minuuttia ennen kuin menet ilotulitteen luo. Voit tehdä toimimattoman ilotulitteen vaarattomaksi pitämällä sitä pitkään vesiämpärissä.

Älä käytä ilotulitteita päihtyneenä. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Kerää käytetyt raketit, kepit ja muut ilotulitteiden jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä. Räjähtämättömät ilotulitteet voivat olla vaarallisia etenkin lapsille.

Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä 31.12.–1.1. kello 18–02 välisenä aikana.

Kampanja muistuttaa suojalaseista ja turvallisuudesta

Tukes kampanjoi ja kannustaa tänäkin vuonna ilotulitteiden käyttäjiä ja ilotulituksen katsojia varovaisuuteen ja huolellisuuteen.

– Tänä vuonna kampanjamme näkyy ja toivottavasti saa ihmiset laajasti mukaan sosiaalisen median kanavissa. Teemme yhteistyötä tubettaja Hurhurin kanssa ja rohkaisemme ihmisiä kuvaamaan videoita suojalasien käytön tärkeydestä, kertoo viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen.

Turvallisen ilotulittamisen merkityksestä viestitään välipäivinä aktiivisesti kaikissa Tukesin viestintäkanavissa.

– Toivomme, että kaikki pitävät huolta itsestään ja toisistaan, jotta uudenvuoden juhlinta ei päättyisi ikävällä tavalla. Suojalasit ovat helppo ja yksinkertainen tapa suojautua ikäviltä vahingoilta, ne voi etsiä esiin tai hankkia jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. #muistasuojalasit leviää toivottavasti myös sosiaalisessa mediassa, Kipinoinen sanoo.

Lisätietoja:

Näin ammut ilotulitteet turvallisesti