Optometrian alan seminaarit Suomessa ensi syksynä ja keväällä 2021

Suomen optometrian, näkemisen ja silmäterveyden toimiala on yhdistänyt voimansa katsoakseen käynnissä olevan koronaviruskriisin yli ensi syksyyn ja kevääseen vahvistamalla uudet seminaariajankohdat toukokuun peruuntuneen EAOO Helsinki2020 -tapahtuman ja ECOO:n kokousten tilalle. Pitämällä tapahtumatuotannon pyörät pyörimässä varmistetaan jatkossakin toimialan ammattilaisten mahdollisuudet kouluttautua ja verkostoitua.

EAOO Helsinki2020-tapahtuma jouduttiin koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman maailmanlaajuisen kriisin seurauksena perumaan maaliskuussa, kun ilmeni, että tartuntojen hillitsemiseksi tullaan ihmisten liikkumista rajoittamaan ja kokoontumisia kieltämään. Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry yhdessä eurooppalaisten katto-organisaatioiden European Academy of Optometry and Optics EAOO:n ja European Council of Optometry and Optics ECOO:n kanssa ovat tehneet valtavasti työtä seminaarin eteen, ja uudelleen aikatauluttamalla työ päästään hyödyntämään myöhempänä ajankohtana. Järjestelytöitä jatketaan välittömästi kahden Suomessa järjestettävän tapahtuman rakentamiseksi. Toiveenamme on, että myös sinä ja edustamasi organisaatio tulette osaksi tapahtumaa.

NÄE ry:n ja EAOO:n kansainvälinen kongressi siirtyy ensi vuoteen: EAOO Helsinki2021

Tämän vuoden toukokuulle alun perin suunniteltu EAOO Helsinki2020 päivittyy EAOO Helsinki2021:ksi, ja se pidetään Helsingissä 23. – 25.4.2021. ECOO:n kokoukset alkavat 22.4.2021. Tapahtuman konsepti pysyy samanlaisena, joskin yksityiskohtiin ja mm. ohjelmaan tulee luonnollisesti muutoksia. Joka tapauksessa luvassa on huippuluokan kolmen päivän seminaari, jonka osallistujille on tarjolla keynote-puheenvuoroja, runsaasti muita luentoja, posteriesityksiä, workshoppeja, keskustelutilaisuuksia sekä tuote- ja palvelunäyttely. Ohjelma on englanniksi. Tilaisuus lähetetään reaaliajassa verkon kautta niille, jotka eivät pääse fyysisesti paikan päälle.

Kevään 2021 tapahtuman piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla Irlannissa. ”NÄE ry on todella kiitollinen ja iloinen irlantilaisten kollegoidemme osoittamasta solidaarisuudesta ja ymmärryksestä, kun pystyimme siirtämään Helsingin kongressia vuodella eteenpäin, vaikka se Irlannissa tarkoittaa pettymystä ensi kevään osalta. Meille on suuri merkitys sillä, että toimialana saamme isännöidä kollegoitamme muualta maailmasta ja tarjota ainutlaatuisen EAOO-tapahtuman sekä toivottaa ECOO:n kansainväliset jäsenet Suomeen kokoustamaan”, sanoo Panu Tast, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimitusjohtaja.

Kotimaan optinen ala yhdistää voimansa – Oulun syystapahtuma myös verkossa

Lähes vuodella eteenpäin siirrettävän EAOO Helsinki -seminaarin lisäksi NÄE ry on yhdistänyt voimansa Oulun ammattikorkeakoulun optometrian koulutusohjelman ja Suomen Piilolasiseuran kanssa. Molemmat tahot joutuivat niin ikään perumaan keväälle ajoitetut tapahtumansa. Nämä kolme organisaatiota – vahvistettuna Piilolasiseuran kanssa yhteistyötä tekevän Metropolia Ammattikorkeakoulun optometrian opiskelijaryhmällä – järjestävät kansallisen seminaarin Oulussa 26. – 27.9.2020. Oulu Optometria Forum -tapahtumaan on mahdollista osallistua myös verkon välityksellä. Ohjelmassa on niin suomen- kuin englanninkielisiä luentoja ja esityksiä.

“Poikkeusajat vaativat poikkeuksellista yhteistyötä. Tätä tapahtumaa järjestämään on koottu loistava tiimi”, sanoo Prof. Robert Andersson, Oulun ammattikorkeakoulun ylemmän AMK-tutkinnon tutkintovastaava. ”Kahden päivän seminaarissa tulemme kuulemaan korkealaatuisia luentoja niin Suomesta kuin muualta maailmasta, näkemään kiinnostavan tuote- ja palvelunäyttelyn ja kokemaan iltatilaisuuden, jossa juhlistetaan Suomen Piilolasiseuran 50-vuotista taivalta. On historiallista, että tilaisuus pidetään jossain muualla kuin Helsingissä. Käyttöömme saamme Oulun keskustassa sijaitsevat vasta uudistetut tilat”, kertoo Andersson.

Haastavat ajat kutsuvat yhteistyöhön

”Tällaisena poikkeusaikana on entistä tärkeämpää pysytellä yhteyksissä, jakaa tietoa ja parhaita käytäntöjä, ja peilata optisen alan tulevaisuutta – yhdessä”, sanoo Panu Tast. ”Tästä syystä haluamme edetä syksyn tapahtuman kanssa ja myös pitää kiinni siitä, että meillä on ensi vuonna kansainvälinen seminaari Suomessa.”

Oulu Optometria Forumin järjestelyissä kiinnitetään erikoishuomiota verkon kautta tapahtumaan osallistuvien seminaarikokemukseen. Digitapahtumien voi olettaa olevan uusi normaali vielä jonkin aikaa. “Teemme kaikkemme, että etäosallistujilla ja paikan päällä olijoilla on yhtäläinen mahdollisuus hyvään vuorovaikutukseen, ja että voimme taata parhaan mahdollisen näkyvyyden sponsoreillemme ja näytteilleasettajillemme myös digitaalisessa maailmassa”, Tast lupaa.

Optisen alan ammattilaisseminaarien järjestäminen on myös mahdollisuus pyrkiä turvaamaan järjestävien tahojen taloudellista tilannetta sekä yritys minimoida taloudellisia menetyksiä, joita koronaviruksesta on syntynyt nopealla aikavälillä ja yllättäen.

NÄE ry ja EAOO tarjoavat EAOO Helsinki2020 -tapahtumaan lipun ostaneille osallistujille, tapahtumasta näyttelytilaa varanneille näytteilleasettajille ja tapahtumaan sitoutuneille sponsoreille mahdollisuuden siirtää osallistuminen, näytteille asettaminen tai sponsorointi ensi kevääseen. Näin toimiville tarjotaan mahdollisuus osallistua Oulu Optometria Forumiin veloituksetta verkon välityksellä. ECOO:n jäsenet, jotka ovat ostaneet lippunsa ECOO:n kokouksiin tai yhdistelmälipun, voivat siirtää rekisteröitymisensä sellaisenaan ensi vuoteen Helsinki2021:een.

”Jos olet ollut jollain tavalla mukana EAOO Helsinki2020:ssä, pyydämme sinua jäämään. Lisäetuna pääset olemaan osa Oulu Optometria Forumia ilman mitään lisäkustannusta”, Panu Tast selventää.

”Haluamme kiittää kaikkia luennoitsijoita, puhujia ja esiintyjiä, jotka ovat henkilökohtaisestikin panostaneet merkittävällä tavalla siihen, että kevään 2020 tapahtuma onnistuisi. Tulemme olemaan jokaiseen heistä yhteydessä; toiveenamme, että saamme toivottaa teidät tervetulleiksi esiintymään keväällä 2021”, sanoo Nicholas Rumney, EAOO:n presidentti.

”Yhteisöllisyyden ja yhteistyön tarve ei ole koskaan ollut näin suuri, kuten ei tarve optiikan ja optometrian monimuotoisten tulevaisuuden haasteiden ymmärtämisellekään. Tulevat kaksi tapahtumaa tarjoavat mahdollisuuksia ajatustenvaihtoon ja oppimiseen, joten toivomme tapaavamme teistä monia joko paikan päällä tai verkon välityksellä”, hän jatkaa.

Miten toimia nyt?

Laita päivämäärät kalenteriin:

 • 26. – 27.9.2020 Oulu Optometria Forum
 • 22. – 24.4.2021 ECOO Spring General Assembly 2021
 • 23. – 25.4.2021 EAOO HELSINKI2021

Jos olet yksityishenkilönä rekisteröitynyt osallistujaksi EAOO Helsinki2020 -kongressiin ja/tai ECOO:n kokouksiin:

 • Jos haluat pitää rekisteröitymisesi aktiivisena EAOO Helsinki2021:een, sinun ei tarvitse nyt tehdä mitään. Olemme yhteydessä sinuun, kun seminaarin ohjelma ja muu info alkaa hahmottua tarkemmin. Kiitos, että pysyt mukana tänä vaikeana aikana!
 • Jos päätät pitää lippusi voimassa, pääset osallistumaan Oulu Optometria Forumiin verkon välityksellä veloituksetta. Lue lisää täällä: Oulu Optometria Forum
 • Jos päätät pitää lippusi voimassa, pääset koko vuoden 2020 loppuun saakka veloituksetta EAOO:n verkkokokoontumisiin.
 • Jos et halua olla mukana tulevissa seminaareissa, maksamasi lipun hinta palautetaan sinulle. Siirry pyytämään rahanpalautusta: Go to refund form.

Jos olet varannut näyttelytilan EAOO Helsinki2020 -seminaarista:

 • Jos haluat pitää tilavarauksesi voimassa EAOO Helsinki2021:een, sinun ei tarvitse nyt tehdä mitään. Olemme yhteydessä sinuun, kun näyttelytilat ja muu info alkavat hahmottua tarkemmin. Kiitos, että pysyt mukana tänä vaikeana aikana!
 • Jos päätät pitää tilavarauksesi voimassa, saat näkyvyyttä myös Oulu Optometria Forumiin veloituksetta. Lue lisää täällä: Oulu Optometria Forum ja ole yhteydessä käytännön järjestelyistä vastaaviin optometrian opiskelijoihin osoitteessa optometria2020.oamk@gmail.com.
 • Jos et halua olla mukana tulevissa seminaareissa, palautamme mahdollisesti maksamasi rahat ja poistamme yrityksesi näytteilleasettajien listalta. Olethan yhteydessä Jaana Kaidesojaan: jaana.kaidesoja@naery.fi.

Jos olet EAOO Helsinki2020:n sponsori:

 • Jos haluat pitää sponsorisopimuksesi voimassa EAOO Helsinki2021:een, sinun ei tarvitse nyt tehdä mitään. Olemme yhteydessä sinuun, kun tapahtuman yksityiskohdat alkavat hahmottua tarkemmin. Kiitos, että pysyt mukana tänä vaikeana aikana!
 • Jos päätät pitää sponsorisopimuksesi voimassa, pääset sponsoriksi Oulu Optometria Forumiin veloituksetta. Lue lisää täällä: Oulu Optometria Forum ja ole yhteydessä käytännön järjestelyistä vastaaviin optometrian opiskelijoihin osoitteessa optometria2020.oamk@gmail.com.
 • Jos et halua olla mukana tulevissa seminaareissa, palautamme mahdollisesti maksamasi rahat ja poistamme yrityksesi sponsorilistalta. Olethan yhteydessä Meri Karppaseen: meri.karppanen@naery.fi.

Jos olet puhuja tai esiintyjä EAOO Helsinki2020 -seminaarissa:

 • Olemme iloisia, jos voimme tarjota tutkimuksellesi, näkemyksellesi tai posterillesi saman yleisön, jonka lupasimme EAOO Helsinki2020 -seminaariin. Jos uusi ajankohta 23. – 25.4.2021 sopii sinulle, täytä lomake tai ole yhteydessä sähköpostitse (englanniksi): admin@eaoo.info. Laitathan viestinkenttään aiheeksi ”Helsinki2021”.

Muistathan peruuttaa tai siirtää EAOO Helsinki2020 -tapahtumaa varten mahdollisesti tekemäsi matka- ja/tai hotellivaraukset!

Lisätietoja:

Ana-Maria Nia, EAOO, admin@eaoo.info, englanniksi

Fabienne Eckert, ECOO, secretariat@ecoo.info, englanniksi

Jaana Kaidesoja, NÄE, jaana.kaidesoja@naery.fi, suomeksi

Oulu Optometria Forum, Oulu University of Applied Sciences, optometria2020.oamk@gmail.com, suomeksi tai englanniksi