Silmäsairauksien hoitojonoja voidaan purkaa yksityisen ja julkisen yhteistyöllä

Silmäsairaudet ovat yksi suuri tautiryhmä, jonka kohdalla koronapandemia on kasvattanut hoitojonoja. Näkemisen ja silmäterveyden yksityisiä toimijoita edustava NÄE ry painottaa, että jonot pitäisi purkaa julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteisvoimin. Se olisi myös taloudellisesti järkevää, sillä tuoreiden laskelmien mukaan silmäterveydessä voitaisiin säästää vuosittain yli 30 miljoonaa euroa yksityisiä palveluntuottajia hyödyntämällä.

Kunnissa ja sairaanhoitopiireissä on lykätty ei-kiireellisiä hoitoja koronan takia niin paljon, että lykkääntyneistä hoidoista uhkaa muodostua jo suurempi kansanterveydellinen riski kuin mitä koronapandemia on tähän asti ollut.

Koronan toinen aalto näyttää olevan tulossa ja sama ei-kiireellisten hoitojen lykkääminen saattaa toistua. Siksi olisi tärkeää, että muodostuneet hoitojonot saataisiin purettua mahdollisimman nopeasti pandemian toisen aallon jaloista.

– Ei näytä hyvältä. Viranomaiset ovat arvioineet, että jonojen purkamiseen saattaa mennä jopa kaksi vuotta. HUS on arvioinut, että hoitojonot saattavat jopa kasvaa tämän syksyn aikana. Jos toinen aalto tulee, tilanne tulee olemaan erittäin vaikea, sanoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

– Nyt pitäisi ottaa käyttöön kaikki olemassa olevat keinot silmätautien hoitojonojen pikaiseksi purkamiseksi.

NÄE ry:n mukaan jonoja voitaisiin purkaa kahdella tavalla: sairaanhoitopiirit voisivat ostaa tilapäisesti vaativia toimenpiteitä, esimerkiksi kaihileikkauksia, yksityisiltä silmäsairaaloilta omien leikkaustensa täydennykseksi tai kunnat ja sairaanhoitopiirit voisivat siirtää vähemmän vaativia hoitoja ja toimenpiteitä, esimerkiksi seurantoja, yksityisille toimijoille ja vapauttaa siten omaa kapasiteettiaan vaativampiin toimenpiteisiin.

Mahdollista saavuttaa yli 30 miljoonan euron vuosittaiset säästöt

Tastin mukaan yksityisten silmäterveyspalveluiden osto olisi perusteltua paitsi jonojen nopeamman purkamisen, myös kustannusten takia. NÄE ry:n teettämien laskelmien mukaan silmäterveydessä olisi mahdollista saavuttaa yli 30 miljoonan euron vuosittaiset säästöt hyödyntämällä yksityisiä palveluntuottajia kaihin, glaukooman ja ikärappeumien hoitoketjuissa.

Laskelmat on tehty Kelan, THL:n ja sairaanhoitopiirien ilmoittamien tietojen perusteella. Laskelmat tehtiin kolmen sairaanhoitopiirin alueella, joista yksi oli pieni, yksi keskikokoinen ja yksi suuri sairaanhoitopiiri.

Yksityisen silmäterveyden palveluiden tuottajat ja palvelut on koottu verkkosivustolle silmaterveyspalvelut.fi. Julkisen terveydenhuollon toimijat voivat etsiä sieltä tarpeisiinsa sopivia palveluita ja tuottajia. Sivustolle on koottu optikkoliikkeet silmälääkärivastaanottoineen ja silmälaboratorioineen. Palveluita voi tarkastella maakunnittain.

Lisätietoja:

Panu Tast
NÄE ry, toimitusjohtaja
040 5422 227, panu.tast@naery.fi
naery.fi

Lisää aiheesta:

Yksityisen silmäterveyden toimijat ja palvelut: silmaterveyspalvelut.fi

Tuore laskelma osoittaa – yksityisen silmäterveydenhuollon palvelutuotannon hyödyntäminen säästäisi yhteiskunnalle kymmeniä miljoonia euroja joka vuosi >>

Yksityinen silmäterveyspalvelutuotanto kytkettävä palvelemaan julkista terveydenhuoltoa >>