Näköpiiri: Synsam Group siirtää tuotantoa Aasiasta Pohjoismaihin – Ruotsiin valmistuu Pohjoismaiden suurin silmälasitehdas

Synsam siirtää silmälasiensa tuotantoa Aasiasta Pohjoismaihin vuodesta 2021 alkaen. Ockelbon kuntaan Ruotsiin rakennetaan uusi silmälasitehdas, jossa painotetaan kestävää tuotantoa ja tuotesuunnittelua sekä kiertotaloutta.

Tehdas on Pohjoismaiden ensimmäinen modernia silmälasiteollisuutta edustava tuotantolaitos. Kehykset valmistetaan kierrätys-, uusio- ja lähiraaka- aineista, jotka hankitaan pääasiassa Ruotsista, Pohjoismaista ja Euroopasta.

– Synsamin tavoitteena on vastuullinen lähituotanto, jolla voidaan vähentää kuljetusten määrät ja välimatkat minimiin. Tuotannon kotiutus Skandinaviaan on historiallinen tapahtuma ja merkittävä askel pyrkimyksissämme hillitä ilmastovaikutuksia, Synsam Groupin konsernijohtaja Håkan Lundstedt toteaa.

Syksyllä 2021 valmistuva tehdas tulee olemaan Pohjoismaiden suurin silmälasien tuotantolaitos. Sen tuotantokapasiteetti on miljoona silmälasiparia vuodessa.

Tehdas tuo kuntaan noin 150 työpaikkaa

Synsam toteuttaa tehtaan rakentamisen yhteistyössä Ockelbon kunnan kanssa. Toteutus tehdään mahdollisimman kestävällä tavalla sekä materiaalivalintojen että henkilöstön terveyden ja turvallisuuden kannalta. Rakennuksessa käytetään muun muassa ruotsalaista puuta ja viherkattoja.

Tehtaan suunnittelussa sovelletaan johtavaa teknologiaa ja kestävää muotoilua. Tavoitteena on, että tehdas voi toimia koulutus- ja vierailukeskuksena, joka on tarkoitettu sekä Synsamin että myös läheltä ja kaukaa tulevien asiakkaiden, elinkeinoelämän ja silmäterveyden kouluttajien käyttöön.

Uudesta silmälasitehtaasta tulee Ockelbon suurin yksityinen työnantaja. Sen arvioidaan luovan noin 150 työpaikkaa lähes 6 000 asukkaan kuntaan. Tulevaisuudessa määrä voi olla huomattavasti suurempi.

– Tämä on uskomattoman positiivinen uutinen Ockelbolle ja lähiseudulle. Tällaiset isot investoinnit voivat tuoda myös muita kerrannaisvaikutuksia työmarkkinoille. Uskon, että Synsamin tehdas tuo runsaasti potentiaalia kuntaamme, Ockelbon kunnanhallituksen puheenjohtaja Magnus Jonsson (sd) kertoo.

 

 

Lähde: Synsam Group