Silmätapaturmaopas tarjoaa tietoa ja toimintaohjeita apua tarvitseville

Mitä tehdä, jos saat silmiisi iskun tai liimavamman? Optometrian opiskelijoiden koostamasta Silmätapaturmaoppaasta löydät tietoa ja toimintaohjeita yleisten silmätapaturmien varalle.

Juuri julkaistu Silmätapaturmaopas on kattava yhteenveto erilaisista silmiin kohdistuneista tapaturmista ja niihin liittyvistä toimintaohjeista. Se tarjoaa tietoa ja neuvoja ennaltaehkäisyyn, itsehoitoon ja hoitoon hakeutumiseen.

Oppaassa käydään oire- ja tapaturmalähtöisesti läpi erilaisia silmätapaturmia. Jokaisen tapaturman ja oireen yhteyteen on kirjattu myös mahdollinen ensiavun ja hoitoon hakeutumisen ohjeistus. Oppaasta löytyvät myös Myrkytystietokeskuksen, päivystysavun ja hätäkeskuksen numerot.

Silmätapaturmaopas tarjoaa hyödyllistä tietoa silmätapaturmien varalta selkeässä ja nopeasti selattavassa muodossa. Näin tarvittavan tiedon etsimiseen ei kulu kallista aikaa, joka voidaan esimerkiksi käyttää tapaturmien ensiapuun tai itsehoitoon. Oppaan loppuun on koottu yhteenveto, missä tapauksissa hoitoon kannattaa hakeutua lähipäivinä tai välittömästi.

Oppaan ovat koonneet optometrian tutkinto-ohjelman opiskelijat Mari Aloui ja Ramina Loddin Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Se on osa opiskelijoiden opinnäytetyötä Sokaisevaa kipua – Silmätapaturmaoppaat näön menetyksen ehkäisemiseksi.

Silmätapaturmaoppaasta on luotu myös kattavampi versio NÄE ry:n jäsenille. Opas on koottu opettavaiseksi ja kertauksenomaiseksi kokonaisuudeksi optisen alan opiskelijoille ja optikoille. Jäsenten oppaan lukeminen vaatii kirjautumisen.

Tutustu silmätapaturmaoppaaseen