Keväthanget ovat silmille petolliset – 3 syytä suojata silmät laatulaseilla

Hiihtolomat ovat käynnissä, ja monet suuntaavat nyt ulkoilemaan. Mukaan on syytä pakata hyvät aurinkolasit, sillä keväisillä hangilla aurinko voi aiheuttaa monia näkemiseen liittyviä riskejä. Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät laadukkailla aurinkolaseilla, jotka ovat peräisin optikkoliikkeestä.

Aurinkoiset keväthanget voivat pilata mukavan talvipäivän

Kevätauringon paiste ilahduttaa pitkän pimeyden jälkeen, mutta liian auringon valon ahnehtiminen voi olla vaarallista. Silmien suojaaminen ultraviolettisäteilyltä ja häikäisyltä on tärkeää erityisesti keväisillä hangilla.

1. Keväällä aurinko häikäisee hyvin voimakkaasti

Oletko huomannut, että aurinko tuntuu keväällä erityisen kirkkaalta? Se johtuu siitä, että aurinko paistaa keväällä alhaalla horisontissa, jolloin valo osuu helpoimmin silmiin ja myös häikäisee voimakkaasti. Matalalla paistava kevätaurinko on inhottava matkaseura autoilijoille, ja hetkellinenkin häikäistyminen voi lisätä esimerkiksi liikenneonnettomuuksien riskiä.

2. Lumi tuplaa haitallisen säteilymäärän

Hiihtolomalaiset saattavat altistaa silmänsä jopa suuremmalle säteilymäärälle kuin kesälomalaiset. Keväthangilla ulkoileva on kuin kahden auringon välissä, sillä lumi heijastaa 90 % auringon valosta. Keväthangilta voi siis saada lähes kaksinkertaisen määrän aurinkoa. Auringon ultraviolettisäteily taas edistää monia silmäsairauksia. Niistä yleisin on kaihi.

3. Lumisokeus saattaa pilata koko loman

Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän sarveiskalvo altistuu liikaa auringon UV-säteille ja sen epiteelisolukko vaurioituu. Kyse on palovammasta, jonka oireita ovat kipu, valonarkuus, epämiellyttävä tunne ja kyynelvuoto. Lumisokeus on harvoin vaarallista, mutta oireet voivat kestää päiviä ja pilata hiihtoloman. Erityisesti lasten silmät ovat alttiita auringonvalon aiheuttamille vaurioille, sillä lapsen silmä läpäisee aikuisen silmää enemmän säteilyä.

Aurinkolasit on turvallisinta ostaa optikkoliikkeestä

Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät laadukkailla aurinkolaseilla. Aurinkolaseissa tulee olla vähintään CE-merkintä, joka takaa suojan haitallisilta UVA- ja UVB-säteilyiltä. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että aurinkolasit suodattavat maan päälle tulevan UV-säteilyn kokonaan.

Aurinkolaseja voi ostaa monesta paikasta, mutta turvallisin osoite on optikkoliike.

– Laadukkaiden aurinkolasien ostamisessa on aina hyvä kääntyä optometristin puoleen. Optikkoliikkeissä myytävissä aurinkolaseissa on lähes poikkeuksetta hyvät pinnoitteet jo valmiiksi – tarvitsitpa lasit voimakkuuksilla tai ilman voimakkuuksia. Ostajan ei koskaan tarvitse huolehtia, ovatko lasit varmasti oikeanlaiset ja turvalliset, sanoo Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Optikkoliikkeessä optometristi myös varmistaa, että aurinkolasit suojaavat sekä ylhäältä että alhaalta. Etenkin valon heijastuessa monesta suunnasta on tärkeää, että lasit ovat riittävän peittävät myös sivuilta. Samalla ne suojaavat tuulelta, joka saa silmät helposti kuivumaan ja ärtymään.

– Optometristi osaa myös neuvoa, mitkä aurinkolasit sopivat juuri sinun käyttötarkoituksiisi.  Optikkoliikkeestä löytyy monia talviharrastuksiin sopivia aurinkolaseja, joissa eri lajien vaatimukset on otettu huomioon, Tast lisää.

Lisätietoja:

Panu Tast

NÄE ry, toimitusjohtaja

040 5422 227, panu.tast@naery.fi

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on Kaupan liiton ja Suomen Yrittäjien yhteinen toimialajärjestö. Se edustaa kattavasti optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita. NÄE vastaa toimialan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. naery.fi