Koronapandemia vaikeuttanut glaukoomaa sairastavien silmäterveyden hoitoa

Tällä viikolla vietetään Maailman Glaukoomaviikkoa 7.–13.3.2021. Siihen liittyen silmätauteihin erikoistunut Santen teetti alkuvuodesta monikansallisen kyselyn glaukoomapotilaille Euroopassa ja selvitti, että glaukoomaa sairastavien silmäterveyden hoito on vaikeutunut pandemian aikana. Kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 2 000 potilasta, Suomesta 250.

Glaukooma eli silmänpainetauti on silmäsairaus, jota sairastaa 14 miljoonaa eurooppalaista ja 64 miljoonaa maailmanlaajuisesti. Se on yksi yleisimmistä näön heikentymisen aiheuttajista maailmassa.

Santenin teettämän kyselytutkimuksen mukaan puolet glaukoomapotilaista (n=2 010) ilmoittaa, ettei ole käyttänyt silmätippoja säännöllisesti hoitosuositusten mukaan koronapandemian aikana, ja vain puolet glaukoomapotilaista ymmärtää, että hoidon laiminlyöminen voi olla vaaraksi silmäterveydelle. Kolmannes eurooppalaisista glaukoomapotilaista ei ole päässyt hoitohenkilöstön vastaanotolle pandemian aikana.

Suomalaisista vastaajista neljäsosa on pandemian aikana ollut huolissaan glaukoomansa hoidosta. Vajaa kolmasosa (30 %) on välttänyt menemästä apteekkiin noutamaan lääkitystään, ja 37 % on välttänyt menemästä tapaamaan terveydenhuollon ammattilaista kasvotusten sairastumisen pelossa.

Vajaa kolmasosa (28 %) suomalaista glaukoomapotilaista ei ole päässyt vastaanotolle rutiinikäynneille peruuntuneiden aikojen vuoksi. Reilu viidesosa (22 %) sanoo käyttäneensä silmätippoja hoitosuosituksia vähemmän.

”Silmäterveyden laiminlyöminen nyt voi myöhemmin vahingoittaa näkökykyä peruuttamattomalla tavalla”

– On tärkeää, että glaukoomaa sairastavat pystyvät arvioimaan ja hallitsemaan terveydentilaansa myös pandemian aikana, kuten noutamaan reseptilääkkeensä apteekista, käymään säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja ymmärtämään glaukooman säännöllisen hoidon merkityksen. Silmäterveyden laiminlyöminen nyt voi myöhemmin vahingoittaa näkökykyä peruuttamattomalla tavalla, sanoo glaukoomapotilaita Suomessa edustavan Glaukoomayhdistyksen puheenjohtaja Ritva Kivimäki.

Glaukooma on sairaus, joka vaurioittaa näkökyvyn kannalta välttämätöntä näköhermoa. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa pitkän aikavälin riskejä.

– On ensisijaisen tärkeää, että silmien terveydestä huolehtimista ei laiminlyödä, ja säännöllisten tarkastusten ja hoidon merkitys muistetaan myös pandemian jälkeen, korostaa Country Manager Carita Ilander Suomen Santenilta.

Santen on silmätauteihin erikoistunut yritys, joka tutkii, kehittää, markkinoi ja myy silmälääkkeitä, itsehoitotuotteita ja laitteita. 2 000 glaukoomapotilaalla tehdyn kyselytutkimuksen toteutti Santenin toimeksiannosta Markettiers 27.1.–10.2.2021. Tutkimus toteutettiin Isossa-Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Saksassa, Ranskassa, Suomessa, Norjassa sekä Venäjällä.