Hopeatsunami iskee voimalla silmäterveyspalveluihin – ikääntyvän väestön silmäsairaudet ovat globaali ongelma

Väestön ikääntyneiden nopea kasvu tarkoittaa silmäsairauksien moninkertaistumista ja mittavia silmäterveydenhuollon resurssiongelmia lähitulevaisuudessa. – Suurimmat haasteet ikääntyneiden näkemisessä liittyvät ennaltaehkäisevien palveluiden tarjoamiseen kustannustehokkaasti. Ilman niitä silmäsairaudet etenevät salakavalasti ja aiheuttavat miljoonakustannukset, sanoo Suomessa ja Yhdysvalloissa optometrian ja biolääketieteen tohtorina toimiva Robert Andersson. Hän luennoi aiheesta viikonloppuna alan kansainvälisessä EAOO Helsinki2021 -seminaarissa.

Silmäsairaudet lisääntyvät nopeasti ympäri maailman

Näkemisen ja silmäterveyden ala kytkeytyy moniin ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin. Yksi niistä on väestön ikäihmisten nopea kasvu. Suomessa on 65 vuotta täyttäneitä vuonna 2040 lähes 420 000 enemmän kuin tällä hetkellä. Sama kehitys näkyy kaikkialla maailmassa.

– USA:ssa ilmiötä kutsutaan hopeiseksi tsunamiksi. Modernin lääketieteen ja tekniikan kehityksen ansiosta eliniän ennuste on 100 vuodessa kasvanut 50 vuodesta lähes 80 vuoteen, sanoo ikääntymistä ja näönmenetystä Yhdysvalloissa tutkinut tohtori Robert Andersson. Hän työskentelee professorina Yhdysvaltojen Salus-yliopistossa ja optometrian yliopettajana ja kliinisen optometrian Master’s koulutuksen tutkintovastaavana Oulun ammattikorkeakoulussa. Andersson luennoi viikonloppuna väitöskirjatutkimukseensa liittyen EAOO Helsinki2021 -seminaarissa.

Monet silmäsairaudet liittyvät ikääntymiseen ja siksi silmäterveydenhuollon resurssiongelmat ja ennakoimisen tarve tulevat kasvamaan tulevina vuosina merkittävästi. Arvioiden mukaan Suomessa ikääntyminen jopa kaksinkertaistaa diabeettisista silmäsairauksista, kaihista, glaukoomasta ja silmänpohjan ikärappeumista kärsivien potilaiden lukumäärän vuosikymmenen loppuun mennessä. Samalla tuplaantuvat muulle terveydenhuollolle aiheutuvat 1,7 miljardin euron suuruiset vuosikustannukset.

– Näkökyky on yksi tärkeimmistä toimintakykyymme vaikuttavista seikoista. Kroonisten sairauksien hoito vaatii paljon terveydenhuollon järjestelmiltä ja palveluntarjoajilta. Lisääntyvät kustannukset haastavat julkisen terveydenhuollon pohtimaan strategioitaan. Sairauksien ennalta ehkäisystä tulisi tulla prioriteetti. Vaivaton hoitoon pääsy takaa sairauksien varhaisen tunnistamisen ja niiden oikea-aikaisen hoidon, Andersson sanoo.

Optisella alalla ikääntyvien palveluhaaste tunnistettu – koulutuksessa uusia silmäterveyspainotuksia

Silmäsairaudet ja silmäterveys ovat laajasti esillä EAOO Helsinki2021 -seminaarissa tänä viikonloppuna. Kansainvälisessä suurtapahtumassa luennoi lähes 100 optometrian ja silmätautien asiantuntijaa ja siihen osallistuu yli 550 alan ammattilaisia. Tapahtuman järjestämisestä ja digitalisoimisesta vastasi ensimmäistä kertaa Suomi. Seminaarin kärkiteemoja ovat mm. teknologia ja silmäterveysosaaminen, esim. silmänpainetauti glaukoomaan liittyen.

Ikääntyvien palveluhaaste on huomioitu myös Oulun ammattikorkeakoulun uudessa kansainvälisessä Master’s Degree in Clinical Optometry tutkinto-ohjelmassa. Optometrisit voivat nykyisin suorittaa myös kotimaassa kliinisen silmäterveyden ylemmän korkeakoulututkinnon.

– Koulutus ja alan ammattilaisten osaamisen kehittäminen ovat toimialalle tärkeitä asioita, joihin panostamme monipuolisesti. Pyrimme kaikin tavoin siihen, että näkemisen ja silmäterveyden parissa toimivista yrityksistä löytyy Suomen terveydenhuollon ja väestön tarvitsemaa osaamista ja tietoa, sanoo Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Lisätietoja:

Panu Tast, toimitusjohtaja, NÄE ry, p. 040 5422 227, panu.tast@naery.fi

Robert Andersson, Optometrian yliopettaja, OAMK, p. 040 141 8349, robert.andersson @oamk.fi

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry tekee töitä maailman parhaan näönhuollon eteen. Edustamme kattavasti optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita. NÄE vastaa toimialan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. Olemme Kaupan liiton ja Suomen Yrittäjien yhteinen toimialajärjestö. naery.fi