Näköergonomia tukee etätyöntekijän silmäterveyttä

Näkeminen ja silmien terveyden tukeminen ovat tärkeä osa työergonomiaa. Etätyön yleistyessä hyvä ergonomia on syytä muistaa myös kotona. Pienillä teoilla voi helpottaa silmien rasitusta, jota erityisesti päätetyöskentely aiheuttaa. 

Monet suomalaiset ovat viettäneet yli vuoden pitkälti etätöissä koronapandemiaan liittyvien rajoitusten vuoksi. Etätyössä silmät ovat kovilla, ja siksi näköergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota.  

Hyvät katseluolot 

Päätetyön yksi keskeinen haaste näölle on, että siinä katsotaan lähelle tavallista intensiivisemmin, mikä kuormittaa silmän lihaksia. Suomen Työnäköseura muistuttaa, että suuret näytöt ja useiden näyttöjen yhtäaikainen käyttö laajentavat katseltavaa aluetta, mikä myös aiheuttaa ongelmia näkemiselle. 

Hyvät katseluolot ovatkin silmille tärkeät. Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan päätetyössä tulee olla riittävä valaistus, katseen suunnassa ei saa olla häiritseviä heijastuksia ja katseen tulisi kohdistua alaviistoon näytölle. Lisäksi näytön kirkkauden ja kontrastin tulisi olla säädetty valaistuksen ja työntekijän mukaisesti. 

Muista tauot 

Taukoja tulisi pitää tarpeeksi usein – työskenteli sitten toimistolla tai kotona. Etätyössä taukoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska kotona toimiston huomaamattomat tauot, kuten kahvihetket työkavereiden kanssa, puuttuvat.  

Etätyössä kätevä muistisääntö on 20–20–20, josta optometristi Jarkko Vilén Optinäöstä vinkkasi jo vuonna 2019. Säännön mukaan tulisi katsoa 20 minuutin välein 20 sekunnin ajan 20 jalan eli kuuden metrin päähän. Erityisen tärkeää on kauas katsominen, koska se rentouttaa silmiä. Mitä kauemmas katsoo, sen parempi.  

Kuivat silmät ovat etätyöntekijän riesa 

Päätetyöskentely altistaa kuivasilmäisyydelle. Myös työympäristön olosuhteet, kuten koneellinen ilmastointi ja kuiva sisäilma, ovat altistavia tekijöitä. Digitaaliselle näytölle katsoessa silmien räpytys vähenee tiedostamatta.  Koska kyynelnestefilmi levittyy silmän pinnalle juuri räpytyksessä, silmä ei saa tarpeeksi kosteutusta vähentyneessä räpyttelyssä. Siksi päätetyöskentelyssä olisi hyvä muistaa räpytellä silmiä tarpeeksi usein. 

Kuivasilmäkeskuksen optometristi Aija Hirsimäen mukaan kuivasilmäisyys voi oireilla monin tavoin ja yksilöllisesti. Se voi aiheuttaa muun muassa epämukavuuden tunnetta, silmien aristamista ja kirvelyä sekä punoitusta.  

Kuivasilmäisyyden hoito kannattaa aloittaa heti oireiden ilmaannuttua. Optometristi voi antaa oireiden mukaista hoitoa ja suositella sopivia silmätippoja tai -suihkeita. Tarvittaessa optometristi lähettää asiakkaan yleislääkärin tai silmätautien erikoislääkärin vastaanotolle. 

– Jos kuivasilmäisyys jatkuu pitkään hoitamattomana, silmän pinta saattaa vahingoittua ja aiheuttaa esimerkiksi tulehduksen. Kuivista silmistä voi tulla vahvasti arkea rajoittava tekijä, Hirsimäki kertoo. 

Vinkit silmien terveyden edistämiseen etätyössä: 

– Varmista hyvät katseluolosuhteet. Tarkista valaistuksen riittävyys, näytön sopiva kirkkaus ja kontrasti sekä sijoita tietokone siten, että katsot sitä alaviistoon.  

– Tauota ja katso kauas säännöllisesti. Hyvä muistisääntö on 20–20–20.  

– Lisää silmien räpyttelyä tietoisesti päätteen ääressä. Räpyttele riittävän usein ja säännöllisesti.